Pomóż mi kochać

Kamila Mitek Wydawnictwo: Dragon literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
2022-04-13
2020-02-22

Kup Pomóż mi kochać w ulubionej księgarnii

Oceny książki Pomóż mi kochać

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pomóż mi kochać

Zawsze lubię skupiać się na tym, co w książce najlepsze, a tutaj niezaprzeczalnie najlepszym elementem są opisy zawodu strażaka. Przedstawione są różnorodne przypadki, sposób pracy, fachowe nazwy urządzeń, ale też sposób współpracy i zgrania grupy. Naprawdę ciekawe i szczegółowe opisy! Drugim interesującym elementem jest obóz dla trudnej młodzieży. Bardzo zaciekawiły mnie nie tylko przypadki i zachowanie nastolatków, ale też praca opiekunów, organizowane zadania, zabawy, praca z psychologiem, a także relacje opiekunów z podopiecznymi. Nie jest to może dzieło sztuki, ale zdecydowanie wartościową i pouczająca twórczość.

Bardzo przyjemna książka obyczajowa. Kamila Mitek ma fajny styl, dzięki czemu w lekki sposób porusza ważne tematy. Na początku miałam problem się wkręcić, ale drugą połowę pochłonęłam, bo część dziejąca się na obozie była zdecydowanie ciekawsza. Podobała mi się relacja Doroty z Ryśkiem, mieli swoje cudowne momenty, ale mogłoby ich być więcej, albo bardziej się może na nich skupić, bo tak trochę ta fabuła leciała do przodu. Polecam.

"Pomóż mi kochać" Kamila Mitek

Przyznam, że byłam trochę zaskoczona i nie spodziewałam się, że książka przeniesie mnie w sam środek strażackiego świata. Tym większe było moje zaskoczenie, że autorka zawsze stawia na kobietę jako główną bohaterkę.
Czyżby kobieta - strażak? To bardzo męski zawód, a kobieta, z natury krucha istota, słabsza fizycznie, wciąż musi udowadniać swoją wartość. No i nie każdy szef sobie z tym radzi. Tak też było z Dorotą i jej przełożonym Ryśkiem. Ich relacja była bardzo wybuchowa, ale rozwojowa, bo... "kto się czubi ten się lubi".

Wydaje mi się jednak, że autorka chciała zwrócić naszą uwagę nie na tę wspomnianą relację, a na zupełnie coś innego - na skomplikowany świat nastolatków, którego często nie "ogarniamy". Na pewno jest inaczej niż wtedy, gdy ja byłam nastolatką. Autorka pokazała w bardzo realistyczny sposób to środowisko, a historie młodzieży z problemami były poruszające i autentyczne. Obóz dla trudnej młodzieży był jakby zbiorem problemów, z jakimi borykają się młodzi ludzie w dzisiejszych czasach.

Muszę też wspomnieć o bohaterach. Zarówno pierwszo- jak i drugoplanowi są bardzo realni i poruszają ważne społeczne tematy, ale też dają się lubić wnosząc wiele humoru i kolorytu. Każda postać jest starannie wykreowana. Szczególnie polubiłam przyjaciółkę Doroty, z jej "chłopczycowatą" naturą i ostrym językiem, a jej miłosne wybryki wzbudzały mój uśmiech.

Ta książka to nie tylko lekka letnia powieść obyczajowa z romansem w tle, ale historia o walce z dyskryminacją, próbie znalezienia swojego miejsca w świecie, odkrywaniu siebie, budowaniu relacji i radzeniu sobie z przeszłością.
Skłania do refleksji nad własnymi wyborami i relacjami międzyludzkimi.

P.s. Jako ciekawostkę dodam tylko, że i tę książkę autorka wydała jako self-publishing pod pierwotnym tytułem "Pożar w mojej głowie".

"Pomóż mi kochać" Kamila Mitek

272 użytkowników ma tytuł Pomóż mi kochać na półkach głównych
45 użytkowników ma tytuł Pomóż mi kochać na półkach dodatkowych

Kamila Mitek
Kamila Mitek
Kamila Mitek (ur. 1981) - Absolwentka lingwistyki stosowanej i psychologii na Uniwersytecie im. A. Mickiewicza w Poznaniu. Pracowała między innymi jako nauczycielka języków obcych i logistyk. Pisze powieści obyczajowe i poezję. Od 1996 r. związana jest z Legnicą.

Cytaty z książki Pomóż mi kochać