Życie last minute

literatura obyczajowa, romans
2022-09-07
2022-09-07
9788382741902

Kup Życie last minute w ulubionej księgarnii

Oceny książki Życie last minute

OPINIE i DYSKUSJE o książce Życie last minute

"Życie las minute" Kamila Mitek

Zazwyczaj zanurzam się w mrocznych kryminałach i thrillerach poznając ciemne zakamarki ludzkiej duszy, ale w wakacyjne miesiące zabieram się za książki przynoszące odświeżający powiew ciepła i refleksji. Ta historia taka właśnie jest. Przeniosła mnie w świat pełen rodzinnych zawirowań i codziennych zmagań, bliższych sercu niż bym się tego spodziewała.

Znów - jak to u Kamili Mitek - główną bohaterką jest kobieta. Otaczają ją też głównie kobiety, choć kilka męskich postaci też tu znalazłam. Narracja pierwszoosobowa prowadzona jest z punktu widzenia matki i córki.

Iza (córka),graficzka komputerowa, odnosząca zawodowe sukcesy, za to sercowo w dużym dołku. Cóż, układanie życia na nowo jest dla niej sporym wyzwaniem.

Ada (matka) szukająca sensu życia i Wojtek (brat) muzyk lekkoduch są początkowo "balastem" jednak po dłuższym poznaniu zyskali moją sympatię. Byli dla Izy wielkim wsparciem, gdy w jej życie wdarła się podstępna choroba. Przyznam, że autorka bardzo realistycznie pokazała tu życie ze stwardnieniem rozsianym, diagnostykę, badania i wprowadziła też osoby borykające się na co dzień z tą chorobą. Wcześniej nie czytałam książki z wątkiem SM. Było to zarówno bolesne, ale chwilami też wzruszające. Dzięki temu książka zyskała na autentyczności i myślę że ma też edukacyjną wartość.

Najbardziej poruszyły mnie jednak relacje międzyludzkie i sposób, w jaki autorka ukazała wsparcie, jakie możemy otrzymać od bliskich w tych najtrudniejszych momentach. Może to być inspiracją do refleksji nad własnym życiem.

Polecam ją każdemu, kto szuka wzruszenia i nadziei na lepszy czas.

"Życie las minute" Kamila Mitek

Życie potrafi przygnieść, potrafi burzyć plany, potrafi wywrócić codzienność do góry nogami, potrafi nieźle przestraszyć, wprawić w osłupienie...

Ale życie umie też pozytywnie zaskakiwać, obdarowywać miłością, przyjaźnią, chwilami szczęścia i zapomnienia, dając tym samym siłę do pokonywania wszystkich trudności.

Kamila Mitek napisała wyjątkową książkę o życiowych przebłyskach, walce ze stereotypami, dawaniu sobie szansy na szczęście, braniu na barki tego, co przynosi los.

To opowieść o tym, żeby się nie poddawać, żeby po prostu żyć, pomimo wszystko! To także opowieść o tym, że nigdy nie jest za późno ani na szczęście, ani na zmiany.
Jest to najdojrzalszy tekst autorki, ale nie jest pozbawiony ani humoru, ani nadziei.

Polecam.

Kamila Mitek napisała wyjątkową książkę o życiowych...

Tę książkę otrzymałam do przeczytania w ramach booktour od @ksiazka_do_towarzystwa
Czytałam wcześniej opinie o tej książce i usiadłam do czytania pełna optymizmu. Niestety na początku nie zaskoczyło, pierwszy rozdział czytało mi się ciężko i bez "wciągnięcia w historię". To zdecydowanie nie była miłość od pierwszego wejrzenia.

W ogóle moje wrażenia z czytania tej książki są jak sinusoida. Po słabym początku akcja wciągnęła mnie i nie mogłam się oderwać, chciałam wiedzieć co dalej. Moje zadowolenie z czytania pięło się do góry, po czym znowu na łeb na szyję spadło w dół, gdy akcja przeniosła się do Chorwacji. Jakoś ta część zupełnie mi nie leżała. I znowu, gdy akcja wróciła do teraźniejszości moje zaangażowanie w czytanie wzrastało.

Mimo tej sinusoidy wrażenie po przeczytaniu są bardzo przyjemne. Spodobało mi się rozbicie na 2 główne kobiece postacie i ukazanie tych samych wydarzeń z perspektywy matki i córki.

Zaskoczyła mnie diagnoza, zupełnie nie obstawiałam takiego biegu wydarzeń. To pierwsza książka, którą czytałam, w której diagnoza to nie rak i to zdecydowanie na plus, bo zbyt mało wiemy o chorobie, która dopadła główną bohaterkę.

Bardzo spodobała mi się postać Piotra, ojca który nie boi się zajmować swoją córką i potrafi pogodzić to z pracą. Zwykle czytamy o samotnych matkach, a tymczasem ojcowie też samodzielnie wychowują przecież dzieci. Gdzieś słyszałam mądre zdanie, że tacy rodzice to nie samotna matka czy ojciec tylko samodzielna. Bardzo to pozytywne.

Coraz więcej książek jako głównych bohaterów stawia ludzi starszych. Tu mamy dwie główne bohaterki - Izę, młodą dziewczynę walcząca z przeciwnościami losu i jej mamę Adriannę, która po 60-tce odkrywa, że nie jest szczęśliwa i szuka sensu w życiu. Jej droga do tego sensu jest momentami zabawna. Uświadamia nam, że nie warto ukrywać uczuć, że trzeba dążyć do tego co dla nas najważniejsze.

Wojtek, brat Izy, to z kolei typowy lekkoduch żyjący z dnia na dzień i bujający w obłokach. Ale kiedy spada na nich diagnoza Izy coś się w młodym muzyku zmienia. Nie porzuca marzeń, ale dorośleje. Słowa, które mówi ze sceny do Izy i piosenka wycisnęły ze mnie strumienie łez. Polubiłam tego kudłatego chlopaka :) i byłam z niego tak samo dumna jak jego najbliżsi.

Bardzo pozytywnym i fajnym bohaterem jest też Ada. To w niej Iza ma największe oparcie, to na nią może zawsze liczyć. Przyznam, że gdy Iza i Piotrek poszli poznać chlopaka Ady byłam zaksoczona równie bardzo jak Iza. Kompletnie się tego nie spodziewałam. Ale to fajne połączenie różnych życiowych problemów. Podobało mi się to.

Lubię książki, w których bohaterowie wracają do przeszłości. I choć akurat ta część powieści nie przypadła mi do gustu, to sam pomysł na takie zbudowanie wspomnień jest bardzo ok.

Książka wiele razy doprowadziła mnie do łez, były też momenty zadumy, refleksji, wkurzenia na głównych bohaterów. Wywołała u mnie skrajne emocje. Cieszę się, że trafiła w moje ręce i miała  okazję poznać tych bohaterów.

Marta

W ogóle moje wrażenia z czytania tej książki...

217 użytkowników ma tytuł Życie last minute na półkach głównych
34 użytkowników ma tytuł Życie last minute na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Życie last minute