Ulubione rzeczy

- Now You See Me
- 2022-02-10
- 2012-08-01
- Agnieszka Kabala
Lacey Flint, młoda londyńska policjantka z ponurą, głęboko skrywaną przeszłością, jest zafascynowana postaciami seryjnych morderców, zwłaszcza Kuby Rozpruwacza.Ale nigdy jeszcze nie prowadziła sprawy zabójstwa, nie widziała z bliska zwłok. Aż do wieczoru, kiedy na jej samochód osuwa się straszliwie poraniona kobieta i umiera na jej rękach...
Lacey uczestniczy w śledztwie, ale wie, że jest obserwowana. Nieoczekiwanie dostaje przerażający list, przypominający jej przeszłość, którą – jak sądziła – na zawsze pogrzebała. A potem następują kolejne zabójstwa, które są wierną repliką bestialskich zbrodni Kuby Rozpruwacza sprzed stu lat…
Lacey zostaje wciągnięta w wyrafinowaną grę z genialnym seryjnym mordercą, który terroryzuje Londyn. A wszystkie tropy prowadzą do niej... Co łączy policjantkę z zabójcą? A najważniejsze: kim naprawdę jest Lacey Flint...
Kup Ulubione rzeczy w ulubionej księgarni
Oceny książki Ulubione rzeczy
5131 użytkowników ma tytuł Ulubione rzeczy na półkach głównych- Przeczytane 3 140
- Chcę przeczytać 1 957
- 2014 41
- 2018 38
- Kryminał 37
- Kryminały 31
- Thriller/sensacja/kryminał 27

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ulubione rzeczy
Nie wiem, co do końca myślę o tej pozycji. Zdecydowanie nie była ona zła, ale wydahe mi się, że nie była dla mnie. Faktycznie zaintrygował mnie wątek Kuby Rozprywacza i wielkim plusem było to, że książka tak mnie wciągnęła, że przeczytałam ją w 2 dni. Pomysł był obiecujący i możliwe, że dla kogoś ta książka była strzałem w dziesiątkę, jednakże w moim odczucia była zbyt chaotyczna, dialogi sztuczne, postacie wydawały się płytkie. I nie chce nic spoilerować, ale jakoś tak od początku udało mi się domyśleć największego plot twistu, więc zakończenie nie poprawiło mojego spojrzenia na tą książkę. Może tobie się spodoba, dla mnie była średniaczkiem, o którym prawdopodobnie szybko zapomnę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZamysł ciekawy. Ale moim skromnym zdaniem oceny za wysokie. Choć mamy i suspens na końcu, to fragmenty były przydługawe.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTu liczył się klimat, przemyślana narracja i sposób jej prowadzenia. Dobrze napisana, żywe postaci. Dość wiarygodny plot twist. Na pewno sięgnę po kolejne.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPomysł był ciekawy, ale wykonanie niestety mocno zawiodło. Książka jest chaotyczna, mało wciągająca, a dialogi sztuczne i płytkie. Trudno było mi przebrnąć do końca. Szkoda potencjału.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZaczęłam tą powieść ponieważ zaintrygował mnie wątek Kuby Rozpruwacza. Jak na kryminał, ta książka jest wartka, spójna i do przeczytania w jeden wieczór ponieważ tak wciąga. Wielki plus za niby stereotypową bohaterkę policjantką, która mnie nie drażniła.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZacząłem przypadkiem od drugiego tomu serii o Lacey Flint, ale nadal jest to jedna z lepszych serii kryminalnych.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMłoda policjantka Lacey Flint, która dopiero nie dawno zaczęła pracę.
Czy morderca, a może morderczyni zostanie złapany/a?
Spodziewałem się, że powieść tej autorki będzie głównie o Kubie Rozpruwaczu. Myślałem, że Bolton napisze historię rozgrywającą się w czasach współczesnych, gdzie morderca wzoruje się na zbrodniach sprzed ponad stu lat.
Byłem trochę zaskoczony, gdy jakoś w połowie książki okazało się, że chodzi zupełnie o co innego. Naprawdę spodobała mi się ta cała intryga, którą autorka uknuła.
Co do stylu Bolton nie mam żadnych zastrzeżeń. Pojawiło się w książce kilka literówek, ale ważne, że można się domyślić, o jakie słowo chodzi.
Podsumowując, warto zwrócić uwagę na "Ulubione rzeczy" i zapoznać się z tą pozycją.
Młoda policjantka Lacey Flint, która dopiero nie dawno zaczęła pracę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka zaintrygowała mnie przede wszystkim wątkiem z Kubą Rozpruwaczem. Przyznam szczerze, że na początku niezbyt chętnie czytałem tę książkę. Jednak z każdym rozdziałem wciągałem się coraz bardziej i na koniec końców jestem zadowolony z tej powieści.
Czy morderca, a może morderczyni zostanie...
Nie czytałam jeszcze nic tej autorki i nie oczekiwałam od tej książki nic, poza tym, żeby była po prostu dobrym kryminałem.. A dostałam takie arcydzieło, taką perełkę, że nie jestem w stanie opisać mojego zachwytu tą książką. 250 pierwszych stron przeczytałam na raz. Totalnie nie mogłam się oderwać od czytania.
Ten thriller był niesamowicie intrygujący, a zwłaszcza główna bohaterka, którą baardzo polubiłam. Strasznie chciałam się dowiedzieć, jaki sekret z przeszłości skrywa i przez to nie mogłam odłożyć tej książki na bok. Dodatkowo jej charakter to istna bomba, bo nie daje sobie w kaszę dmuchać, jest niesamowicie odważna i uparcie dąży do swojego celu. Uwielbiam ją.
Co prawda, ostanie 50 stron było bardzo dynamiczne, chyba aż za bardzo, bo nie wiedziałam już, co jest prawdą, a co nie i nawet nie byłam pewna czy można ufać głównej bohaterce. I gdy autorka oznajmiła ten sekret związany z Lacey, to mnie to niezbyt usatysfakcjonowało, ale na szczęście okazało się, że mnie zdołała przechytrzyć i zmieniła bieg wydarzeń w wielki plot twist, którego się nie spodziewałam. Dlatego to zakończenie było świetne.
Jeszcze jest jedna rzecz, która mnie trochę irytowała, a mianowicie relacja między główną bohaterką a jednym z bohaterów. Mi się podoba ich relacja czysto przyjacielska, a jeśli to ma się zmienić w coś więcej, to nie widzę tego za bardzo, gdyż główną podporą związku jest zaufanie, a u nich totalnie tego brakuje. Ale poza tym, książka nieziemska. Lecę po kolejną część.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTen thriller był niesamowicie intrygujący, a zwłaszcza główna...
Znowu pomyłka . Książka nudna jak flaki z olejem . Typowy kryminał bez żadnego zaskoczenia . Zakończenie do znudzenia przewidywalne . Nic interesującego . Opuszczałem zdania co mi się rzadko zdarza . Chciałem jak najszybciej ją skończyć bo się dłużyło jak nie wiem co .To moja pierwsza i ostatnia książka tej pisarki . Nie polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo wciągająca książka, szybko się czyta. Opisy w sam raz, nie nudzą szybko. Zabieram się za drugą część ;)