Porządek dnia

2022-03-16
2022-03-16
2017-05-01
Katarzyna Marczewska

Kup Porządek dnia w ulubionej księgarnii

Oceny książki Porządek dnia

OPINIE i DYSKUSJE o książce Porządek dnia

Czy była to opowieść o tym jak rodziło się zło? Mam wrażenie że nie. Możemy to nazwać migawkami z czasów których naturalnym następstwem była 2. WŚ. Możemy powiedzieć że był to zbiór anegdot, ciekawostek, spojrzeń na garść danych i dni z życia zbrodniarzy tamtych czasów. Ale nie była to opowieść, do tego miana wciąż sporo brakuje, przede wszystkim połączenia tych migawek, szerszego obrazu, głębszej analizy.

Jestem mocnym fanem Historii, ale to ujęcie tematu diabelnie mi się podobało. Książka stosunkowo krótka, ale idealnie w punkt, rozdzierając z powszechnie znanej otoczki historyczne fakty. Smutek, szok, wstyd, niedowierzanie, jak ludzie ludziom mogli ... ? Kto nie zna i nie czytał ten gapa (nomen omen)! Straszne rzeczy, niestety cały czas aktualne. WARTO!

Nudna. Jeżeli ktoś nie interesuje się historią to może być dla niego zaskoczeniem, że niemieccy przedsiębiorcy współpracowali z Hitlerem i w ten sposób zbudowali swoje potęgi, a rządy były naiwne i wierzyły w kumbaya. Powieść w której nic się nie dzieje. Dla mnie bardziej coś w stylu reportażu z elementami fikcji literackiej. Obniżam ocenę za przypisanie tego do powieści. Poza tym twierdzenie, że ta książka mówi cokolwiek o tym, jak Hitler doszedł do władzy to totalna bzdura. Tutaj nie ma nawet 1% niuansów, które zadecydowały o jego dojściu do władzy.

3063 użytkowników ma tytuł Porządek dnia na półkach głównych
447 użytkowników ma tytuł Porządek dnia na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Porządek dnia

Éric Vuillard
Éric Vuillard
Francuski pisarz i reżyser filmowy, autor specjalizujący się w beletrystyce inspirowanej wydarzeniami historycznymi. Po polskiej premierze Porządku dnia Marcin Piasecki zaznaczył na łamach "Rzeczpospolitej", że Vuillard napisał książkę „tym bardziej niezwykłą dla polskiego czytelnika, gdyż odwołującą się do mało znanej w Polsce, a nie tak rzadkiej we Francji formuły narracyjnej - récit. W dużym uproszczeniu to proza, opowieść, w której mocno widać zaangażowanie narratora. (…) Taka jest sztuka narracji: nic nie jest niewinne – zauważa w którymś miejscu Vuillard. Éric Vuillard jest laureatem Nagrody Goncourtów za Porządek dnia (2017, wyd. polskie w 2022 roku nakładem WL-u w przekładzie Katarzyny Marczewskiej),a książka La Guerre des pauvres (2021) trafiła do finału Międzynarodowej Nagrody Bookera.

Cytaty z książki Porządek dnia