Zaginiona kobieta

- Local Woman Missing
- 2021-07-14
- 2021-07-14
- Maria Kabat
Ludzie nie znikają ot tak sobie całkiem bez śladu...
„Zaginiona kobieta“ to nowa znakomita powieść Mary Kubicy, autorki bestsellerowego thrillera „Tamta kobieta“
Shelby Tebow ginie pierwsza. Niedługo później Meredith Dickey i jej sześcioletnia córka Delilah znikają niedaleko miejsca, w którym ostatnio widziano Shelby. Czy te wydarzenia są ze sobą powiązane? Poszukiwania przynoszą więcej pytań niż odpowiedzi, a nie wyjaśniona sprawa gaśnie i krzepnie jak krew na ranie. Jedynie osamotnieni członkowie rodziny, ojciec i syn, nie mogą się z tym pogodzić, żyją wciąż przeszłością, w świecie duchów… Jedenaście lat później wydarza się coś zupełnie nieprawdopodobnego – Delilah nagle powraca. Jej brat i przerażeni mieszkańcy małej społeczności, w której mieszkała, chcą wiedzieć, co się z nią działo przez te wszystkie lata, ale czy są gotowi, żeby poznać prawdę? W tym przerażającym i bardzo inteligentnym thrillerze, mistrzyni suspensu Mary Kubica żongluje narracjami i czasem. W niezwykły sposób kreśli mroczny obraz małej społeczności, w której utrzymanie tajemnicy może być na wagę życia lub śmierci.
Kup Zaginiona kobieta w ulubionej księgarni
Oceny książki Zaginiona kobieta
728 użytkowników ma tytuł Zaginiona kobieta na półkach głównych- Chcę przeczytać 374
- 2021 19
- 2022 10
- 2024 7
- Thriller/sensacja/kryminał 6
- 2023 5
- 2025 5
- Legimi 5

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zaginiona kobieta
Książka jest ciekawa, łatwo się czyta. Misternie uknuta intryga zaskakuje, natomiast absurd na końcówce książki obniża jej jakość znacznie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJestem takim typem człowieka, który gdy ma ochotę na dany gatunek literacki, w tym przypadku kryminał czytałby i czytałby miesiącami same kryminały i tak było też tym razem. Do moich rąk w osiedlowej bibliotece trafiła ta książka i jakże mnie urzekła! Mogłam nie spać tylko czytać!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytałam z zaciekawieniem, historia opowiadana z perspektywy kilku osób na dwóch przestrzeniach czasowych przypadła mi do gustu. Moim zdaniem dwie sytuacje (jak mąż zostawia pijaną żonę w knajpce i jedzie do domu do dziecka oraz ukrywanie dziewczynki przed domownikami przez 11 lat) mało realne. No, ale cóż, to thriller, muszą być jakieś plot twisty.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrzeba przyznać, że był to niesamowity thriller, akcja cały czas trzyma w napięciu, ale bardzo trudna i bolesna lektura. Jest to książka, którą ciężko będzie zapomnieć.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFajny thriller do przeczytania w 2-3 dni. Jednak kilka wątków mogłoby zostać skróconych albo w ogóle pominiętych.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo zaskakujące zakończenie. I za to 7.
Bardzo zaskakujące zakończenie. I za to 7.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAkcja zaczyna się od zaginięcia Shelby Tebow — młodej kobiety, która pewnej nocy wychodzi pobiegać i nie wraca. Niebawem znikają także Meredith Dickey i jej sześcioletnia córka, Delilah, w okolicach, gdzie wcześniej widziano Shelby. „Zaginiona kobieta” to bardzo udany thriller psychologiczny: dobrze skonstruowane napięcie, moc emocji, zaskakujące zakończenie — wszystko to sprawia, że książkę czyta się szybko i z zainteresowaniem. Nie jest to może dzieło idealne ale książka jest warta przeczytania.
Akcja zaczyna się od zaginięcia Shelby Tebow — młodej kobiety, która pewnej nocy wychodzi pobiegać i nie wraca. Niebawem znikają także Meredith Dickey i jej sześcioletnia córka, Delilah, w okolicach, gdzie wcześniej widziano Shelby. „Zaginiona kobieta” to bardzo udany thriller psychologiczny: dobrze skonstruowane napięcie, moc emocji, zaskakujące zakończenie — wszystko to...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMam mieszane uczucia, co do tej książki. Fabuła baaardzo mi się dłużyła, początek można o wiele bardziej skrócić, dopiero przy końcówce akcja zaczynała nabierać tempa. 6 gwiazdek głównie za zakończenie, którego się nie domyśliłam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMary Kubica to autorka bestsellerowych, popularnych na całym świecie thrillerów. W Polsce ukazały się dotychczas: "Grzeczna dziewczynka", "Kobieta znikąd", "Zajmę się tobą", "Zaginiona kobieta" i "Tamta kobieta". Autorka jest absolwentką historii i literatury amerykańskiej Uniwersytetu Miami w Oxfordzie w stanie Ohio. Mieszka na przedmieściach Chicago z mężem i dwójką dzieci. W wolnych chwilach zajmuje się fotografowaniem, uprawia ogród i opiekuje się zwierzętami w lokalnym schronisku.
"Zaginiona kobieta" to thriller, który ukazał się w 2021 roku nakładem wydawnictwa Poradnia K. Książka ta jest piątą powieścią autorki, która ukazała się w Polsce. Liczy ona sobie 352 strony.
Ludzie nie znikają ot tak sobie całkiem bez śladu...
Shelby Tebow ginie pierwsza. Niedługo później Meredith Dickey i jej sześcioletnia córka Delilah znikają niedaleko miejsca, w którym ostatnio widziano Shelby. Czy te incydenty są ze sobą powiązane? Poszukiwania przynoszą więcej pytań niż odpowiedzi, a sprawa nie zostaje wyjaśniona.
Jedenaście lat później Delilah nagle powraca. Wszyscy mieszkańcy chcą wiedzieć, co się z nią działo, ale czy są gotowi, aby poznać prawdę?
"Zaginiona kobieta" to świetnie skonstruowany thriller autorki znanej z umiejętności budowania napięcia i tworzenia złożonych, psychologicznych thrillerów. Choć początek może wydawać się powolny i niepozorny, warto dać tej książce czas, bo z każdą kolejną stroną napięcie rośnie, a historia wciąga tak mocno, że trudno się od niej oderwać. Ten trzymający w napięciu thriller psychologiczny opowiada historię zniknięcia pewnej kobiety i prób jej odnalezienia. Narracja prowadzona jest z kilku perspektyw, co pozwala lepiej zrozumieć bohaterów i stopniowo odkrywać mroczne tajemnice. To opowieść o zaufaniu, manipulacji i tym, jak łatwo można się zagubić – nie tylko fizycznie, ale i emocjonalnie.
Kubica mistrzowsko buduje atmosferę niepokoju i niepewności, zmuszając czytelnika do ciągłego kwestionowania tego, co wydaje się oczywiste.
Autorka udowadnia że potrafi prowadzić fabułę w sposób nieprzewidywalny. Historia rozwija się wielotorowo, z perspektywy różnych bohaterów oraz w różnym czasie - raz w przeszłości, raz w teraźniejszości - co dodatkowo podsyca ciekawość i zmusza czytelnika do ciągłego analizowania: co jest prawdą, a co tylko złudzeniem? Autorka mistrzowsko igra z oczekiwaniami odbiorcy – to, co wydaje się oczywiste, szybko okazuje się tylko wierzchołkiem znacznie głębszej i mroczniejszej intrygi. Fabuła jest nie tylko zakręcona, ale również pełna zaskakujących zwrotów akcji. To typ książki, przy której czytelnik nie jest w stanie oderwać się od lektury. Kubica buduje napięcie powoli, ale bardzo skutecznie – aż w końcu przychodzi moment, w którym nie sposób jej odłożyć.
Również bohaterowie powieści są dobrze skonstruowani - są złożeni, wielowymiarowi i pełni tajemnic. Każda z postaci (nawet te trzecioplanowe) wnosi coś istotnego do fabuły, a ich relacje i przeszłość stopniowo się odsłaniają, tworząc skomplikowaną sieć powiązań.
Głównymi postaciami powieści są trzy kobiety. Pierwsza z nich to Shelby Tebow, kobieta, która znika w tajemniczych okolicznościach. Choć początkowo wiemy o niej niewiele, jej zaginięcie staje się punktem wyjścia do serii wydarzeń, które odsłaniają ciemniejsze strony życia innych bohaterów.
Na pierwszym planie pojawiają się też Meredith i jej córka Delilah – osoby, które również znikają, co jeszcze bardziej komplikuje sytuację. Meredith jako matka i doula to postać wzbudzająca współczucie, ale też ciekawość – jej życie skrywa więcej, niż mogłoby się wydawać.
Każda z postaci ma swoją własną historię, przeszłość i motywacje, które nie zawsze są oczywiste. Kubica mistrzowsko prowadzi ich wątki, ukazując, jak cienka może być granica między tym, co widoczne na zewnątrz, a tym, co naprawdę się dzieje pod powierzchnią. To bohaterowie, którym się współczuje, ale którym też nie zawsze można ufać – co tylko dodaje powieści napięcia i głębi.
"Zaginiona kobieta" to thriller, który zostaje z czytelnikiem na dłużej. Nie tylko ze względu na swoją emocjonalną intensywność, ale też przez to, jak sprytnie autorka manipuluje fabułą i psychologią postaci. To historia, która długo nie daje o sobie zapomnieć.
Jeśli jesteście fanami thrillerów psychologicznych, w których nic nie jest takie, jak się wydaje, a zakończenie wbija w fotel, to "Zaginiona kobieta" jest dla Was pozycją obowiązkową. Mnie osobiście pani Kubica kupiła tą książką i z ogromną przyjemnością przeczytam coś jeszcze spod jej pióra. Książkę polecam fanom dobrych thrillerów psychologicznych.
Mary Kubica to autorka bestsellerowych, popularnych na całym świecie thrillerów. W Polsce ukazały się dotychczas: "Grzeczna dziewczynka", "Kobieta znikąd", "Zajmę się tobą", "Zaginiona kobieta" i "Tamta kobieta". Autorka jest absolwentką historii i literatury amerykańskiej Uniwersytetu Miami w Oxfordzie w stanie Ohio. Mieszka na przedmieściach Chicago z mężem i dwójką...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZdecydowanie liczyłem na coś lepszego , bo poprzednia książka autorki , którą czytałem czyli „Tamta kobieta” bardzo mi się podobała. Tu niestety rozczarowanie. Historia w ogóle mnie nie wciągnęła , a czytanie męczyło