O fretce, która dała się porwać wiatrowi

Okładka książki O fretce, która dała się porwać wiatrowi autora Marta Guśniowska, Marta Kurczewska, 9788328086470
Okładka książki O fretce, która dała się porwać wiatrowi
Marta KurczewskaMarta Guśniowska Wydawnictwo: Wilga opowieści dla młodszych dzieci
55 str. 55 min.
opowieści dla młodszych dzieci
2021-05-17
2021-05-17
55 min.

Kup O fretce, która dała się porwać wiatrowi w ulubionej księgarnii

Oceny książki O fretce, która dała się porwać wiatrowi

OPINIE i DYSKUSJE o książce O fretce, która dała się porwać wiatrowi

Znacie to uczucie, kiedy coś czego baliście się, okazało się wspaniałe? To kwintesencja powiedzenia "Strach ma wielkie oczy". Często obawa przed nieznanym blokuje nasze działania i tylko dzięki nieprzewidzianym okolicznościom możemy się przekonać, że nasz strach był irracjonalny.

🌳🌲🌳Właśnie w takiej sytuacji znalazła się pewna urocza mieszkanka lasu - Fretka. Żyła sobie spokojnie, nie zawierające żadnych znajomości czy przyjaźni, stroniąc od wszelkich niebezpieczeństw, ale jednocześnie tracąc wiele pozytywnych doświadczeń. Na szczęście z dnia na dzień, zupełnie niespodziewanie jej życie się zmienia się. W wyjątkowa podróż "porywa" ją wiatr🍃Fretka przeżywa przygodę życia, zyskuje nowych (właściwie pierwszych💗) przyjaciół i przekonuje się, że czasem warto zrobić pierwszy krok. Jest to możliwe tylko dzięki temu, że udaje się jej przełamać wrodzone tchórzostwo. Ta wewnętrzna siła zmienia jej życie i sprawia, że staje się ono pełniejsze i prawdziwsze.

💫𝗗𝗹𝗮𝗰𝘇𝗲𝗴𝗼 𝘄𝗮𝗿𝘁𝗼? 💫

🔹ciekawy sposób potraktowana tematu obaw i strachu przed nieznanym
🔸prosty język, ale jednocześnie nielekceważące podejście do czytelnika
🔹grafika przyciągająca wzrok i świetnie komponująca się z treścią

📌𝗗𝗹𝗮 𝗸𝗼𝗴𝗼?📌
Opowiadanie jest dość długie, ale sprawdzi się jako czytanka dla przedszkolaków od 4-7 roku życia.

📔Książka jest bardzo piękną opowieścią, której głównym zadaniem jest podniesienie na duchu. Sprawdzi się idealnie w przypadku maluchów, które mają problemy z nieśmiałością, staruchem przed nowymi sytuacjami. Fretka staje się bowiem przykładem tego, że wystarczy raz się odważyć, by każde kolejne wyzwanie stało się łatwiejsze.

Przeczytałem z racji zobowiązań zawodowych . W opolskim Teatrze Lalki i Aktora Marta Streker wystawiła ten tekst z trzema aktorkami dla dzieci w wieku 4-6, ale ja uważam,że tekst można także potraktować szerzej i bardziej uniwersalnie. To opowieść o wychodzeniu ze strefy komfortu, nawiązywaniu kontaktów z ludźmi, przełamywaniu własnych barier.
Świetne do lektury z dzieciakami, do wykorzystania na zajęciach teatralnych.

Świetne do lektury z...

Cudowna opowieść o tym jak z nieśmiałej osoby można stać się kimś otoczonym wianuszkiem przyjaciół. Piękne ilustracje.

86 użytkowników ma tytuł O fretce, która dała się porwać wiatrowi na półkach głównych
15 użytkowników ma tytuł O fretce, która dała się porwać wiatrowi na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki O fretce, która dała się porwać wiatrowi

Okładka książki Tygrys Cezary Harasimowicz, Marta Kurczewska
Tygrys Cezary Harasimowicz, Marta Kurczewska
Okładka książki Dusia i Psinek-Świnek. Wtorek ze słoniem Justyna Bednarek, Marta Kurczewska
Dusia i Psinek-Świnek. Wtorek ze słoniem Justyna Bednarek, Marta Kurczewska
Okładka książki Tappi i tajemniczy gość Marta Kurczewska, Marcin Mortka
Tappi i tajemniczy gość Marta Kurczewska, Marcin Mortka
Okładka książki Dusia i Psinek-Świnek. Zwierzątko do kochania Justyna Bednarek, Marta Kurczewska
Okładka książki Wszystkie kolory świata Mariusz Andryszczyk, Anita Andrzejewska, Justyna Bednarek, Paweł Beręsewicz, Katarzyna Bogucka, Aleksandra Cieślak, Maria Dek, Emilia Dziubak, Joanna Fabicka, Barbara Gawryluk, Andrzej Marek Grabowski, Monika Hanulak, Cezary Harasimowicz, Joanna Jagiełło, Roksana Jędrzejewska-Wróbel, Jona Jung, Grzegorz Kasdepke, Marta Kisiel, Katarzyna Kołodziej, Barbara Kosmowska, Agata Królak, Igor Kubik, Marta Kurczewska, Grażka Lange, Joanna Olech, Anna Onichimowska, Paweł Pawlak, Adam Pękalski, Andrzej Pilichowski-Ragno, Jola Richter-Magnuszewska, Grażyna Rigall, Joanna Rudniańska, Joanna Rusinek, Michał Rusinek, Katarzyna Ryrych, Piotr Socha, Zofia Stanecka, Przemek Staroń, Marcin Szczygielski, Marianna Sztyma, Adam Wajrak, Anna Wielbut, Rafał Witek, Daniel de Latour
Okładka książki Dzik Dzikus Marta Kurczewska, Krzysztof Łapiński
Dzik Dzikus Marta Kurczewska, Krzysztof Łapiński
Okładka książki Powrót Tappiego do Szepczącego Lasu Marta Kurczewska, Marcin Mortka
Powrót Tappiego do Szepczącego Lasu Marta Kurczewska, Marcin Mortka
Marta Kurczewska
Marta Kurczewska
Polska Ilustratorka. Rysuje od bardzo dawna, a pierwszą wystawę jej prac zorganizował tata… dla mamy. I choć wernisaż był wielkim wydarzeniem w rodzinie, to już murale młodej artystki wywołały w najbliższych krewnych mieszane uczucia. Obecnie ilustratorka nie musi jednak malować po ścianach: jest dumną właścicielką ogromnego stołu do pracy, na którym można do woli mazać, bazgrać, chlapać, wydzierać i doklejać. Czasem na tym stole rezyduje jej wąsata muza – czarna kotka zwana pieszczotliwie Panią Prezes. Poza malowaniem Marta Kurczewska ogromnie lubi gotować (a zwłaszcza przyprawiać),jeździć na nartach, taplać się w morzu, najlepiej w Wielkich Falach, i w ogóle leniwie spędzać czas. A jeśli nie odpoczywa, to znaczy, że ciężko pracuje… Właścicielka stołu do malowania z widokiem. Widok, a właściwie okno często bywa zachlapane farbą ale to tylko dodaje mu uroku. Bardzo lubi gadatliwe zwierzęta, uroczych wikingów i zielone curry.

Okładka książki Opowiastka o staruszku i psie Eva Eriksson, Barbro Lindgren
Okładka książki Tarmosia Ania Grzyb, Tomasz Samojlik
Tarmosia Ania Grzyb, Tomasz Samojlik
Okładka książki Pan Patyk Julia Donaldson, Axel Scheffler
Pan Patyk Julia Donaldson, Axel Scheffler

Cytaty z książki O fretce, która dała się porwać wiatrowi