Dekameron

- Decamerone
- 2021-01-01
- 2021-01-01
- Edward Boyé
Dekameron to 100 historii opowiadanych przez dziesięć szlachetnie urodzonych osób, które chronią się przed zarazą pod Florencją. Każda z osób ma za zadanie wymyślić jedną historię dziennie na zadany temat. Ich opowieści traktują o miłości, flirtach i zdradach oraz ludzkich charakterach - chwalą inteligencję i spryt, a ganią głupotę, chciwość, obłudę i rozpustę. Stanowią kronikę obyczajów renesansowych Włoch.
Boccacio uznawany jest za ojca noweli, choć czerpał z takich gatunków jak baśń, przypowieść, romans rycerski, bajka, mit. Nadał im jednak jednolity kształt, udoskonalił konstrukcję, skupiając całą uwagę na jednym wątku, zaskakując słuchaczy niespodziewanymi zwrotami akcji i efektowną puentą.
Pod względem kompozycji całość nawiązuje do Księgi tysiąca i jednej nocy, opowiadania zachowują pełną autonomię, ale spina je w całość konstrukcyjna klamra.
Dzieło Boccacia w 1559 r. znalazło się w indeksie ksiąg zakazanych.
Kup Dekameron w ulubionej księgarni
- Lektury 68
- Literatura włoska 33
- Lektury szkolne 21

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dekameron
Klasyka XIV-wiecznej literatury włoskiej. To lektura wybitna, którą niewątpliwie warto przeczytać. Daje nam wgląd w codzienność i mentalność ludzi sprzed przeszło 670 lat. To jak niezwykła podróż w przeszłość. Na uwagę zasługuje piękny, bogaty język, którym bez pruderii, ale i bez wulgaryzmów opisane są różne aspekty życia. Dzięki tym barwnym opowieściom poznajemy ówczesne realia i sposób myślenia, często szokująco odmienny od dzisiejszego. To też książka odważna - w czasach, gdy kościół był jedyną alternatywą i miał pełnię władzy nad życiem (a nierzadko i śmiercią),autor nie waha się piętnować nadużycia, warcholstwo i niemoralność kleru. Bez wątpienia to lektura godna uwagi i zapamiętania. Polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPonadczasowa! Mimo upływu lat tematyka pozostaje aktualna. To fundament klasyki, który każdy miłośnik literatury powinien znać .Sięgając po książkę miałam pewne obawy, że sposób pisania może być zbyt wymagający, ale na szczęście nie. To literacka perełka, która udowadnia, że prawdziwa klasyka nie starzeje się nigdy. Pozycja obowiązkowa nie tylko dla miłośników klasyki, ale dla każdego, kto szuka w książce czegoś więcej niż tylko rozrywki. To książka, która uczy, porusza i inspiruje. Czas spędzony w towarzystwie dobrej literatury jest cenny.
Ponadczasowa! Mimo upływu lat tematyka pozostaje aktualna. To fundament klasyki, który każdy miłośnik literatury powinien znać .Sięgając po książkę miałam pewne obawy, że sposób pisania może być zbyt wymagający, ale na szczęście nie. To literacka perełka, która udowadnia, że prawdziwa klasyka nie starzeje się nigdy. Pozycja obowiązkowa nie tylko dla miłośników klasyki, ale...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKażdy powinien przeczytać.
Każdy powinien przeczytać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOdprężająca, zabawna i na pewno bardzo świała w przekazach. Łatwo zrozumieć dlaczego znalazła sie wśród ksiag zakazanych
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Dekameron” to jedno z najważniejszych dzieł w historii literatury światowej. Można spokojnie powiedzieć, że zamyka średniowiecze i jednocześnie otwiera renesans. Żeby naprawdę dobrze je odczytać, trzeba zrozumieć, czym dla ludzi sprzed prawie 700 lat była czarna śmierć - nie tylko epidemią, ale totalnym doświadczeniem, które wywracało życie do góry nogami. I właśnie od tego wszystko się zaczyna. „Dekameron” jest strasznie długi, ale to wcale nie działa na jego niekorzyść. Wręcz przeciwnie - pokazuje, jak ogromny był talent Boccaccia i jak szeroki świat potrafił stworzyć. Jest w tym coś przewrotnego, że z założenia miała to być „tylko” książka do czytania dla przyjemności. W praktyce dostajemy jednak coś dużo więcej.
Ten tekst zachwyca różnorodnością historii i bohaterów, świetnie pokazuje obyczajowość epoki i moment, w którym zaczyna się ona zmieniać. Pojawia się też bardzo wyraźny motyw izolacji, ucieczki przed zarazą, który brzmi zaskakująco aktualnie. Do tego wszystkiego dochodzi poczucie, że Boccaccio w wielu miejscach wyprzedza swoją epokę i patrzy na człowieka w sposób bardziej nowoczesny, niż można by się spodziewać po XIV wieku. Jeśli ktoś chce pójść łatwiejszą drogą, to zdecydowanie warto sięgnąć po nowsze tłumaczenia, bo są całkiem niezłe, a sens i klimat „Dekameronu” dalej zostają. A jeśli ktoś chce po prostu zacząć czytać światowe arcydzieła, ale jest przyzwyczajony do humoru i lekkości - polecam wybór kilku historii z tej lektury jako początek. Nad wybitnością tego arcydzieła można się zastanawiać później.
„Dekameron” to jedno z najważniejszych dzieł w historii literatury światowej. Można spokojnie powiedzieć, że zamyka średniowiecze i jednocześnie otwiera renesans. Żeby naprawdę dobrze je odczytać, trzeba zrozumieć, czym dla ludzi sprzed prawie 700 lat była czarna śmierć - nie tylko epidemią, ale totalnym doświadczeniem, które wywracało życie do góry nogami. I właśnie od...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKiedyś to się umieli bawić… Warsaw Shore to przy tym niewinne leżakowanie w przedszkolu
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSto opowieści zamkniętych w konwencji szkatułkowej ku odpędzaniu malencholii białogłów. Wieki później wciąż rozczula, wciąż bawi, a niekiedy nawet uczy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTytuł stojący w rozkroku między myślą średniowieczną i renesansową - pozycja obowiązkowa dla wszystkich interesujących się klasyką literatury.
„Pomiędzy Dantem i Petrarką”
Być może obiecywałem sobie zbyt wiele. Spodziewałem się kontrowersji przyprawiających o gęsią skórkę oraz erotycznej pikanterii wzbudzającej rumieńce na twarzy – w końcu lista ksiąg zakazanych! Niestety, dostajemy tu jedynie rubaszny infantylizm, płytki romantyzm, płaskie moralizowanie, które mogą poruszyć najwyżej podstarzałą ciotkę-dewotkę.
„Trzy pierścienie” silą się na jakąś głęboką mądrość, ale puenta jest jedynie sofistyczną popisówą.
Przy głośnym „Diable i piekle” prychnąłem lekko, ale raczej z politowaniem, że to takie głupie.
Słynny „Sokół” kompletnie mnie nie poruszył – toż to pochwała beta bankomatu.
„Gryzelda” ukazuje zerową znajomość psychiki i życia wewnętrznego. Pozbawić matki kontaktu z dziećmi aż po ich dorosłość, tylko po to, by wypróbować żonę? Obrzydlistwo!
Całość trzyma poziom brazylijsko-wenezuelskich telenowel.
Pochwalić można jedynie za piękny język.
Osoba zorientowana w realiach dostrzeże płynne przechodzenie tzw średniowiecznej umysłowości w renesans – z jednej strony pochwała typowych cnót (POKORA!) i obyczajów katolickich, a z drugiej otwieranie się na renesansowy humanizm i docenianie cielesnego wymiaru człowieka. Być może dlatego Boccaccio jest tak ważnym autorem – stoi w rozkroku między dwoma epokami.
Często zmagałem się z przymykającymi się oczami.
Wkład wydawnictwa Greg w opracowanie oczywiście na ogromny plus, ocena dotyczy tylko samego utworu.
„Pomiędzy Dantem i Petrarką”
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOpracowanie Greg zawiera tylko dwadzieścia wybranych nowelek z oryginalnych stu – i dobrze, bo nie wiem, czym bym tyle wytrwał.
Jak to dobrze, że gusty ludzi są tak różnorodne.
Jak wyglądałoby nasze życie gdyby wszystkim podobało się to samo ?
Jeśli chodzi o literaturę, to np. ta platforma nie byłaby potrzebna.
Książka... wszyscy bum i cyk...10 gwiazdek i do następnej książki... i kolejnej... i bum i cyk i dalej to samo.
Może książki byłyby wtedy monotematyczne ?
Proponuję tytuł " Rozwój neokolonializmu w współczesnej Polsce"
I bum i cyk... i wszyscy 10 gwiazdek.
Dobrze, już dobrze, wiem, że wszyscy wiedzą, że to truizm.
Spytasz, co to ma wspólnego z tą książką?
Wszystko ma wspólnego.
Dzięki temu, że każdemu podoba się co innego mamy możliwość wyboru ( jeszcze ),możemy wybrać sobie, tematykę, gatunek literacki ten który nam się podoba.
Możemy krytykować, nie krytykować, punktować, nie punktować... itd. nawet nic nie robić.
Ale... no właśnie jest jedno " ale ".
Są książki, które nie podlegają krytyce.
Nie napiszę, że są to arcydzieła, to odczucie subiektywne.
Bestsellery, też nie, to może być pojęcie marketingowe.
I wreszcie u celu !
TO SĄ KSIĄŻKI KULTOWE !!!
To wszystko.
Jak to dobrze, że gusty ludzi są tak różnorodne.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak wyglądałoby nasze życie gdyby wszystkim podobało się to samo ?
Jeśli chodzi o literaturę, to np. ta platforma nie byłaby potrzebna.
Może książki byłyby wtedy monotematyczne ?
Proponuję tytuł " Rozwój...
Książka ,,Dekameron'' Giovanni Boccaccio ukazuje ponure oblicze ludzkości. W opowieściach jakimi raczył nas autor nie brak kłamstwa, rozpusty, bluźnierstwa , chciwości, pychy, fałszywego świadectwa, cudzołóstwa.... cwaniactwo, wyrachowanie a i o zwyczajną głupotę nie trudno tu znaleźć. Jestem zwyczajnie zniesmaczony. Oto i owszem wiem jaki jest człowiek, ale tyle plugastwa w jednym, obszernym zbiorze dawno nie udało mi się spotkać w literaturze. Ciężko mi jest tą książkę ocenić. Kiedyś w dawnych czasach na pewno szokowała dziś, no cóż... jest inaczej, ale pozostaje zatem pytanie : czy dzisiaj jak coś takiego nie szokuje to ludzkość jest jeszcze gorsza, czy może człowiek zwyczajnie przywykł do tych różnych ciemnych obliczy ludzkości....?