Cyrk rodzinny

2021-05-05
2006-01-01
9788381912020
Danuta Cirlić-Straszyńska

Kup Cyrk rodzinny w ulubionej księgarnii

Oceny książki Cyrk rodzinny

OPINIE i DYSKUSJE o książce Cyrk rodzinny

Świetna, chociaż niełatwa proza. Porównując opowiadania napisane przez Autora na przestrzeni kilku dziesięcioleci, widzimy jakiej ewolucji podlegał jego styl. Od ciepłych wspomnieniowych opowiastek do swoistego realizmu magicznego, ale takiego którego nie zposób porównać z innymi autorami tego nurtu. Może wspomniane przez tłumaczkę odniesienia do Bruno Shulza są uprawnione chociażby przez silne umocowanie w tradycji judaistycznej. To spore przeżycie emocjonlane i intelektualne.

No nie wchodzi, bardzo mi przykro. Mimo pozytywnych recenzji i przedmowy Krzysztofa Vargi, nie wchodzi. Ciężko się czyta.
A na koniec tłumaczka niedwuznacznie daje do zrozumienia, że pan Kiś to z Brunona Schulza nieco ściągał...

Pierwsze dwie części są bardzo dobre, czyta się je stosunkowo łatwo. Trzecia część wymaga sporej uwagi. Mimo wszystko polecam.

639 użytkowników ma tytuł Cyrk rodzinny na półkach głównych
75 użytkowników ma tytuł Cyrk rodzinny na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Cyrk rodzinny

Danilo Kiš
Danilo Kiš
Jugosłowiański i środkowoeuropejski pisarz, eseista; Milan Kundera określił go mianem największego prozaika swego pokolenia, a Josif Brodski "poetą frazy".

Cytaty z książki Cyrk rodzinny