Czarnobylskie truskawki

Okładka książki Czarnobylskie truskawki autora Vesna Goldsworthy, 9788375360080
Okładka książki Czarnobylskie truskawki
Vesna Goldsworthy Wydawnictwo: Czarne Seria: Sulina biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
Sulina
Chernobyl Strawberries
2007-01-01
2007-01-01
Elżbieta Jasińska

Kup Czarnobylskie truskawki w ulubionej księgarnii

Oceny książki Czarnobylskie truskawki

OPINIE i DYSKUSJE o książce Czarnobylskie truskawki

Książka nie dla malkontentów. Jeśli lubicie jugosłowiańskie tematy okołobiograficzne to będziecie się dobrze bawić.

Wydawnictwo Czarne z serią reportaży znowu mnie zawiodło. To jest naprawdę słaba książka. Nie rozumiem, skąd ten tytuł. Książka nie jest o Czarnobylu, a raczej o rozpadzie Jugosławii. Co więcej, bardzo trudno się połapać o czym autorka pisze. Wspomnienia nie są poukładane chronologicznie przez co tworzy się taki chaos...

Subiektywna, niezwykle osobista, autobiograficzna opowieść o dorastaniu, życiu i miłości w Jugosławii w schyłkowym okresie "socjalistycznego raju". Jest to też list miłosny do minionej już chyba na zawsze idei "jugosłowiańskości", na przekór szaleństwom bałkańskich rozbuchanych nacjonalizmów minionych dwudziestu lat. Jest to też próba pogodzenia się autorki i zrozumienia jej niełatwego i skomplikowanego dziedzictwa: serbskiego, jugosłowiańskiego, brytyjskiego (z racji zamieszkania, zawodu i męża-Anglika),ale i czarnogórskiego (babcia),bośniackiego (dalsza rodzina) czy wreszcie (wbrew pozorom) komunistycznego.
Swobodna w formie, liryczna, czy może raczej nostalgiczna i melancholijna opowieść- autorka maluje nam świat Belgradzkich uniwersytetów, zakurzonych bulwarów, rozgrzanych sadów na przedmieściach, willi i plaż nad Adriatykiem etc. nie zważając na chronologię, a polegając na swej (zawodnej) pamięci. Bo ma to być opowieść o JEJ świecie- takim jakim go zapamiętała, takim jaki ją ukształtował.
Spojrzenie na skomplikowany świat Bałkanów z innej niż zazwyczaj strony, być może jednak lepiej pozwalające zrozumieć fenomen krótkiej idei o nazwie Jugosławia.

404 użytkowników ma tytuł Czarnobylskie truskawki na półkach głównych
47 użytkowników ma tytuł Czarnobylskie truskawki na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Czarnobylskie truskawki

Cytaty z książki Czarnobylskie truskawki

Vesna Goldsworthy Czarnobylskie truskawki Zobacz więcej