Żona podróżnika w czasie

- The Time Traveler's Wife
- 2007-02-01
- 2007-02-01
- Katarzyna Malita
UWAGA! Inne tytuły tej książki to:
- Miłość ponad czasem. Historia inna niż wszystkie
- Zaklęci w czasie
Henry, bibliotekarz z Chicago, jest zaburzony ... chronologicznie. Nie ma wpływu na to, gdzie i kiedy zniknie o raz w jakim miejscu i czasie się pojawi. Swoją przyszłą żonę, Clare, spotyka w wieku 36 lat, gdy ona jest małą dziewczynką. Potem bywa od niej młodszy i starszy, bo Clara dorasta "normalnie". Jakimś cudem udaje im się wziąć ślub, lecz wspólne życie obfituje w nieoczekiwane wypadki, a miłość narażona jest na ciężkie próby.
Kup Żona podróżnika w czasie w ulubionej księgarni
Oceny książki Żona podróżnika w czasie
9013 użytkowników ma tytuł Żona podróżnika w czasie na półkach głównych- Przeczytane 4 501
- Chcę przeczytać 4 442
- Posiadam 1 011
- 100 książek BBC 68
- 100 tytułów BBC 51
- 2014 35
- Lista BBC 33

OPINIE i DYSKUSJE o książce Żona podróżnika w czasie
Książka o groomingu. Inaczej na nią patrzeć nie umiem. Historia jaką mogłaby napisać kilkunastolatka marząca o księciu z bajki. W filmowej wersji chyba poczuli, że „randki” starszego faceta z dzieckiem nie są ok i tego wątku było znacznie mniej, więc dało się jakoś obejrzeć. Nie polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoja ukochana książka.
Moja ukochana książka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoczątek mi się bardzo źle czytało głównie przez dużą różnicę wieku bohaterów. Im dalej tym było lepiej, ale i tak raczej polecać jej nie będę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo było mocno przemyślane. Autorka wzięła pod uwagę wszelkie plusy i minusy podróży w czasie oraz wszelkie zawirowania z nią związane.
Książka jest ciekawa i szybko się ją czyta. Jednocześnie fabuła posuwa się do przodu powoli i szybko. I jest to ten przypadek, gdzie skaczemy razem z bohaterami po wydarzeniach w różnym czasie, różnych latach i mi się to podoba.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodróże w czasie nigdy mnie zbytnio nie pociągały. A gdy to się dzieje bez twojej zgody i bez ostrzeżenia, brzmi to strasznie.
Ta pozycja znajduje się na wielu listach książek, które trzeba przeczytać przed śmiercią. Spodziewałam się czegoś, co zapadnie mi w pamięć na długo, niestety odrobinę jestem zawiedziona.
Główni bohaterowie to bardzo nietypowa para. Szaleńczo w sobie zakochani, poznali się, gdy ona miała 6, a on 36 lat... Jak to możliwe? Gdy miłość Twojego życia potrafi podróżować w czasie, nie ma barier nie do pokonania.
Pomysł na fabułę jest szalenie interesujący, chociaż niestety całość jest przez to mocno zagmatwana i naprawdę można stracić wątek. Plus za to, że nie jest to typowa historia miłosna - brak tu mdłych romantycznych scen. Znajdziemy tu opowieść o miłości przesyconej ogromnym smutkiem i bólem. Brakuje mi w tej książce akcji. Momentami robi się nudno i aż się prosi o jakiś zwrot z przytupem. Jednak całość jest naprawdę pięknie napisana, jak przystało na literaturę piękną.
Książka dosyć interesująca, chociaż nie porwała mnie bez reszty.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGłówni bohaterowie to bardzo nietypowa para. Szaleńczo w sobie zakochani, poznali się, gdy ona miała 6, a on 36 lat... Jak to możliwe? Gdy miłość Twojego życia potrafi podróżować w czasie,...
Zaczęłam czytać, gdyż widziałam fragment filmu na podstawie tej książki, który mnie bardzo zaintrygował. Na początku szło trochę opornie, trudno mi było zorientować się w przeskokach w czasie, konstrukcja książki utrudniała mi „wczucie się” w powieść i w sytuację głównych bohaterów. Nawet nie wyczułam, kiedyś się to zmieniło i zaczęłam pochłaniać „Żonę podróżnika w czasie” czy inaczej, „Zaklętych w czasie”. Ciekawy pomysł, piękna historia. Sporo niedopowiedzeń, idealnych na własną interpretację. Polecam! Taka zupełnie inna książka.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiezła książka, ale nic więcej. Bardzo ciekawe przedstawienie podróży w czasie i ich skutków, choć wg mnie zbyt spłaszczone reakcje innych ludzi na zniknięcia Henry'ego. Jakoś mi się to niezbyt podobało.
Natomiast bardzo polubiłem oboje głównych bohaterów co ostatnio rzadko mi się zdarza. Zarówno Henry jak i Clare zachowywali się w miarę rozsądnie ( szczególnie patrząc na okoliczności),choć czasami nie do końca podobało mi się zachowanie Henry'ego.
Wątek miłosny całkiem dobry i nie przesłodzony, no i momentami wzruszający.
Natomiast nie do końca podobała mi się narracja, gdzie bardzo często skakaliśmy w czasie i niektóre wątki były bardzo krótkie i mocno wymieszane.
Z kolei narracja z perspektywy obojga bohaterów była bardzo dobra i mocno ułatwiała czytanie.
Ogólnie niezła książka, którą bardzo szybko się czytało.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNatomiast bardzo polubiłem oboje głównych bohaterów co ostatnio rzadko mi się zdarza. Zarówno Henry jak i Clare zachowywali się w miarę rozsądnie ( szczególnie patrząc na...
Rewelacyjna. Bardzo oryginalne podejście do tematu podróży w czasie. Na początku czułam się trochę pogubiona i nie rozumiałam, jak zbudowana jest fabuła, ale im dalej brnęłam, tym bardziej się wciągałam. Poruszająca. Refleksyjna. Podobała mi się podwójna narracja. Polecam bardzo!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW mojej opinii bardzo średnia książka, skończyłam ją tylko dlatego, że szkoda mi było, że zabrnęłam w nią już tak daleko. Może liczyłam też, że jakoś zaskoczy mnie na końcu, co niestety się nie stało. Na pewno temat podróży jest tu przedstawiony w sposób oryginalny, jak ktoś inny napisał - kobiecy, ale ogólnie książka była dla mnie strasznie ciężka do czytania, nużąca. Dużo tu codziennego życia bohaterów, według mnie zdecydowanie za dużo. Pojawia się też sporo ładnych myśli, refleksji, które jednak nie trafiły do mnie, ich natężenie męczyło mnie. Nie uważam, żeby była to lektura niewarta uwagi, myślę, że do każdego trafia co innego, ale mi była obojętna, przez całą książkę czułam, że jest po prostu nie moja.
W mojej opinii bardzo średnia książka, skończyłam ją tylko dlatego, że szkoda mi było, że zabrnęłam w nią już tak daleko. Może liczyłam też, że jakoś zaskoczy mnie na końcu, co niestety się nie stało. Na pewno temat podróży jest tu przedstawiony w sposób oryginalny, jak ktoś inny napisał - kobiecy, ale ogólnie książka była dla mnie strasznie ciężka do czytania, nużąca. Dużo...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZupełnie nie wiem, dlaczego ta książka znalazła się na liście tych, które warto przeczytać (wg BBC). Nie znalazłam tu nic specjalnego, a wręcz momentami wzdrygałam się (gdy czterdziestolatek widział w nastolatce swój obiekt pożądania). Trochę ta historia wygląda tak, jakby facet cofnął się w przeszłość i stworzył dla siebie kobietę. A taka wspaniała, święta Clare nie miała problemu zdradzić swoją najlepszą przyjaciółkę z jej chłopakiem...
Zupełnie nie wiem, dlaczego ta książka znalazła się na liście tych, które warto przeczytać (wg BBC). Nie znalazłam tu nic specjalnego, a wręcz momentami wzdrygałam się (gdy czterdziestolatek widział w nastolatce swój obiekt pożądania). Trochę ta historia wygląda tak, jakby facet cofnął się w przeszłość i stworzył dla siebie kobietę. A taka wspaniała, święta Clare nie miała...