Ludzie z wysp

Stern Men
2009-03-31
2009-03-31
Anna Bernaczyk

Kup Ludzie z wysp w ulubionej księgarnii

Oceny książki Ludzie z wysp

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ludzie z wysp

Opis książki jest bardzo mylący. To jest luźno opowiedziany portret wyspiarskiej społeczności, przy czym praktycznie żadnego bohatera nie da się polubić (może ewentualnie główną bohaterkę, ale też mnie momentami drażniła). Żadnego romansu tu nie ma, już tym bardziej w szekspirowskim stylu. Cały romans ogranicza się do tego, że pod koniec książki główna bohaterka przespała się z jakimś chłopakiem i zaszła w ciążę. Poza tym czyta się nie najgorzej, książka jest napisana w lekkim i przyjemnym stylu, ale trzeba się nastawić na coś zupełnie innego niż zapowiada okładka.

Prolog i początek nieco nudne i rozwlekłe, ale potem zrobiło się interesująco. Bardzo podobała mi się główna bohaterka, Ruth, oraz sposób, w jaki Gilbert przedstawiła specyficzną społeczność "Ludzi z wysp". Doskonały research autorki zaprocentował. Niemniej, "Botaniki dusz" jeszcze żadna powieść Gilbert nie przebiła (w moim odczuciu).

Bardzo sympatyczna, niespieszna i miła książka. Przyjemnie spędzony czas na czytaniu.

684 użytkowników ma tytuł Ludzie z wysp na półkach głównych
139 użytkowników ma tytuł Ludzie z wysp na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Ludzie z wysp

Elizabeth Gilbert
Elizabeth Gilbert
Uwielbiana na całym świecie pisarka, autorka bestsellerowego Jedz, módl się, kochaj - sfilmowanego z Julią Roberts i Javierem Bardemem w rolach głównych - oraz jego kontynuacji I że cię nie opuszczę... REBIS opublikował obie te książki, a także zbiór opowiadań Imiona kwiatów i dziewcząt (nagrodzony Pushcart Prize i nominowany do PEN/Hemingway Award),powieści Ludzie z wysp, Ostatni taki Amerykanin (w finale National Book Award),Botanika duszy (uznana za najlepszą książkę roku 2013 przez m.in. „New York Timesa” „Washington Post” i „Chicago Tribune”) oraz poradnik „twórczej samopomocy” Wielka Magia.

Cytaty z książki Ludzie z wysp

Elizabeth Gilbert Ludzie z wysp Zobacz więcej
Elizabeth Gilbert Ludzie z wysp Zobacz więcej