Zbrodnia na receptę

- literatura młodzieżowa
- Zbrodnia Niezbyt Elegancka (tom 7)
- Spoonful of Murder
- 2020-06-10
- 2020-06-10
- Magdalena Korobkiewicz
Kup Zbrodnia na receptę w ulubionej księgarni
Oceny książki Zbrodnia na receptę
516 użytkowników ma tytuł Zbrodnia na receptę na półkach głównych- Chcę przeczytać 290
- 2021 6
- 2022 5
- Kryminał 3
- Z biblioteki 3
- 2024 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zbrodnia na receptę
Chyba najszybciej pochłonięta przeze mnie część przygód Towarzystwa Detektywistycznego Wells & Wong.
W czasie wizyty lekarskiej jej braciszek zostaje uprowadzony, a była niania zamordowana. Dziewczyny nie byłyby sobą, gdyby nie spróbowały rozwikłać tej zagadki...
Bardzo emocjonalna, sensacyjna, barwna powieść, nie tylko dla młodszych czytelników.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDziewczęta wybierają się do Hongkongu, do rodziny Hazel, aby ta mogła odbyć żałobę po ukochanym dziadku. Na miejscu dowiaduje się, że ma braciszka, co wywraca jej świat do góry nogami.
Bardzo mi się podobało to że ta książka skupia się bardziej na Hazel.
Bardzo mi się podobało to że ta książka skupia się bardziej na Hazel.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna część super serii, w końcu uwaga skupia się na Hazel (choć ja i tak wolę Daisy;) jeśli ktoś lubi młodzieżowe kryminały i całą serię to polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to⭐️ Hazel i Daisy powracają aby rozwiązać nową sprawę w samym sercu Hongkongu!
Przypadł mi do gustu także klimat (Robin Stevens się o to postarała o czym pisze w podziękowaniach). Autorka nadal utrzymuje poziom swoich książek. Nie zawiodła mnie pod względem ciekawej fabuły, zwrotów akcji za każdym rogiem i niespodziewanego zakończenia.
Dialogi były realistyczne a zachowania bohaterów takie same jakich można by się po nich spodziewać, więc mimo małych niedociągnięć w błyskawicznym tempie skończyłam lekturę.
Muszę też pochwalić mapki oraz spis bohaterów czyli coś co bardzo pomaga wszystko zrozumieć 🫶🏼
Niestety ta część była odrobinę gorsza niż pozostałe. Towarzystwo Detektywistyczne moim zdaniem trochę zbyt szybko wykreślało kolejnych podejrzanych bez zebrania na to wystarczających dowodów. Dodatkowo nie byłam tak pochłonięta czytaniem jak zazwyczaj. Czegoś mi brakowało.
Mimo tego świetnie spędziłam czas i bardzo dobrze się bawiłam. Gorąco polecam całą serię! 🤍
⭐️ Hazel i Daisy powracają aby rozwiązać nową sprawę w samym sercu Hongkongu!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZe względu na nietypowe dla tej serii miejsce akcji byłam bardzo zaskoczona. Na szczęście w tym pozytywnym sensie, bo to sprawiało, że przyjemnie czytało mi się o rodzinie Hazel, którą w tym tomie możemy bliżej poznać.
Przypadł mi do gustu także klimat (Robin Stevens się o to postarała o czym...
lubię ta serię mimo że mnie trochę irytuje Daisy XDD
lubię ta serię mimo że mnie trochę irytuje Daisy XDD
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka jest zdecydowanie moją ulubioną! Ulubioną z serii i ulubioną ze wszystkich, które przeczytałam! Uwielbiam chwile w książkach z tej serii, kiedy to Hazel mówi o sobie. I cieszę się, że Daisy dosłownie zamarła jak zobaczyła, że jej przyjaciółka jest taka bogata. Sama nie wiem dlaczego, ponieważ bardzo lubię Daisy, no ale cóż.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW 7 tomie Hazel dowiaduję się , że Jej ukochany dziadek zmarł i dziewczyna wraca do rodzinnego Hongkongu , a towarzyszy Jej Daisy by wesprzeć przyjaciółkę i już na samym początku czytelnik dowiaduję się , że tam panują inne zasady i np: ojciec Hazel ma dwie żony. Jedną jest matka Hazel , a drugą jest inna kobieta , a na Hazel czeka zaskoczenie , bo dowiaduję się , że ma młodszego brata(urodziła go druga żona) , a opiekunka , która zawsze dbała o Hazel(Su Li) teraz opiekuję się nowo narodzonym chłopcem(Teddy) I Hazel jest załamana , bo wie , że według zasad działających w Hongkongu teraz Teddy jest najważniejszy , a Ona i Jej dwie młodsze siostry przestają się liczyć(Zwłaszcza Hazel , która już nie jest pierworodna) I , gdy Hazel stara się w tym wszystkim odnaleźć Su Li zostaję zamordowana po tym jak wsiadła do windy z windziarzem u lekarza , a Teddy znika. Tak samo windziarz. A na miejscu zbrodni znajduję się rzecz należąca do Hazel i ta staję się główną podejrzaną w oczach inspektora. I oczywiście Hazel i Daisy chcą dojść do prawdy i ku zaskoczeniu Hazel Daisy stwierdza , że to Ona powinna dowodzić , bo zna ten świat. I bohaterki tworzą listę podejrzanych. I są to: Windziarz , Triada , Pan Svenson(Biznesmen)Pani Fu(Właścicielka Herbaciarni) Pan Wa Fan(Kolejny biznesmen) i matka Hazel. I w trakcie śledztwa bohaterki odkrywają , że windziarz był tak naprawdę byłym chłopakiem Su Li i w pewnym momencie do ojca Hazel dzwoni porywacz i żąda okupu i , gdy wszyscy czekają na dzień spotkania bohaterkom udaję się spotkać z Triadą i Ci przysięgają na swoją religię i honor , że nie porwali dziecka i , że sami go szukają by oczyścić się z zarzutów i podczas rozmowy z szefem Triady wychodzi na jaw , że Hazel jest znana w ich świecie z powodu rozwiązanych spraw , a Daisy jest traktowana jak Jej pomocnica:D I triada wskazuję im również miejsce , gdzie ukrywa się windziarz. Jednak , gdy tam docierają znajdują go martwego i do bohaterek dociera , że ktoś wynajął windziarza by zabił kobietę i porwał dziecko i ta osoba ma Teddy’go. I w końcu nadchodzi dzień przekazania okupu i ojciec Hazel jedzie na miejsce i pod Jego nieobecność bohaterki przypadkiem odkrywają , że to żona Pana Svensona zabrała Teddy’go ,a pomaga Jej mama Hazel i bohaterkom udaję się przekonać mamę Teddy’go by zabrała ich w miejsce przekazania okupu(Motel) i na miejscu dziewczyny wpadają na trop Pani Svenson i wchodzą do Jej pokoju ,a tam widzą kobietę oraz śpiącego Teddy’go i kobieta jest wściekła i ma zamiar ich zabić i wtedy zjawia się nowa opiekunka Hazel i w pewnym sensie ratuję im życie(Domyśliła się co się dzieję) Zjawia się również mama Hazel , która jest w szoku widząc córkę i wtedy wychodzi na jaw , że Pani Svenson porwała dziecko , bo chciała pieniędzy , a mama Hazel Jej pomogła , bo chciała ukarać męża za to , że ma syna z inną kobietą , a także że zabrał Jej Hazel , bo uczynił Ją swoją ukochaną córeczką i kobieta chciała również wykorzystać pieniądze z okupu by zapewnić córce lepsze życie i by ta nie musiała poślubić mężczyzny , którego nie kocha. Jednak jak się okazuję mama Hazel nie chciała śmierci opiekunki , a Teddy miał wrócić do domu , ale Pani Svenson za Jej plecami zleciła zabicie kobiety i celowo wrobiła Hazel by w razie czego szantażować Jej matkę. I wtedy do pokoju wpada również detektyw i ojciec Hazel i Pani Svenson od razu zwala winę na Hazel i Jej matkę , ale matka Hazel mówi całą prawdę i Pani Svenson zostaję aresztowana , a mama Hazel wraca do domu z mężem , bo według Niego to będzie dla Niej największa kara. A na koniec ojciec Hazel gratuluję Jej i Daisy i mówi , że narodziny syna nic nie zmienią i wciąż jest Jego ukochaną córką , a z kolei detektyw przeprasza Hazel. A same bohaterki dowiadują się od szefa triady , że jeśli Pani Svenson się wywinie Oni się Nią zajmą za to , że zabiła windziarza. I ostatecznie bohaterki wracają do Anglii , a sama Hazel polubiła braciszka. I mamy kolejny koniec świetnego tomu. I przyznam , że ten tom był jak dla mnie najlepszy. Na plus podróż do Hongkongu i dzięki temu mogliśmy dowiedzieć się więcej o świecie Hazel. Świetnie też pokazali Daisy , która nie potrafi się odnaleźć i nie rozumiała języka. A scena u triady była świetna. I to oburzenie Daisy , że jest tylko pomocnicą Hazel:D Podobała mi się również relacja Hazel z siostrami(Widać , że się kochają) No i na koniec ojciec Hazel zgadza się by Jego młodsze córki poszły w ślady siostry i również wyjechały do Anglii jak podrosną. Więc może jeszcze je zobaczymy. No i naprawdę podobała mi się relacja Hazel i Jej mamy. Na początku wydaję się , że kobieta Jej nie kocha , a koniec końców okazuję się , że bardzo Ją kocha i cierpi z powodu tego , że Hazel woli ojca. I była gotowa nawet zaangażować się w porwanie byle tylko zapewnić córce lepsze życie. Mam nadzieję , że kobieta jeszcze się pojawi. A samo rozwiązanie zagadki świetne choć Panią Svenson jakoś od razu podejrzewałem. Jednak wątek matki Hazel mnie zaskoczył. Mamy również wspomniane , że wujek Feliks już się ożenił i , że Hazel była na ślubie. I oczywiście od razu biorę się za kolejny tom
W 7 tomie Hazel dowiaduję się , że Jej ukochany dziadek zmarł i dziewczyna wraca do rodzinnego Hongkongu , a towarzyszy Jej Daisy by wesprzeć przyjaciółkę i już na samym początku czytelnik dowiaduję się , że tam panują inne zasady i np: ojciec Hazel ma dwie żony. Jedną jest matka Hazel , a drugą jest inna kobieta , a na Hazel czeka zaskoczenie , bo dowiaduję się , że ma...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ Anglii przenosimy się do Hogkongu - rodzinnego miasta Hazel. Oczywiście toczy się śledztwo ale oprócz tego poznajemy inne niż europejskie zwyczaje , inną architekturę , pogodę , jedzenie , zapachy . Książka wydaje się bardziej " dorosła" niż poprzednie tomy. Autorka w posłowiu dziękuje wielu osobom , które pomogły jej w trakcie pisania tej części . Moim zdaniem ta pomoc wyszła zdecydowanie na dobre.
Polecam
Z Anglii przenosimy się do Hogkongu - rodzinnego miasta Hazel. Oczywiście toczy się śledztwo ale oprócz tego poznajemy inne niż europejskie zwyczaje , inną architekturę , pogodę , jedzenie , zapachy . Książka wydaje się bardziej " dorosła" niż poprzednie tomy. Autorka w posłowiu dziękuje wielu osobom , które pomogły jej w trakcie pisania tej części . Moim zdaniem ta pomoc...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna książka. Bardzo szybko się ją czyta i sama nie wiem, kiedy ją skończyłam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKiedy ukochany dziadek Hazel umiera, Daisy Wells towarzyszy swojej przyjaciółce podróży do jej rodzinnego domu w pięknym, tętniącym życiem Hongkongu. Po trzydziestu dniach podróży statkiem dziewczęta docierają na miejsce, gdzie Hazel dowiaduje się, że wszystko się zmieniło. Nie ma jej ulubionej pokojówki, za to pojawia się nowy członek rodziny – Hazel dowiaduje się, że ma młodszego brata. Tym razem tragedia uderza najbliżej, Hazel z detektywa zmienia się w podejrzaną. Zostaje wrobiona w morderstwo! Obie członkinie Towarzystwa detektywistycznego muszą teraz współpracować jak nigdy wcześniej, konfrontując się z niebezpiecznymi gangami, tajemniczymi podejrzanymi i złowrogimi prywatnymi detektywami, aby rozwiązać morderstwo i oczyścić imię Hazel, zanim będzie za późno…