Czarna skóra, białe maski

Okładka książki Czarna skóra, białe maski autora Frantz Fanon, 9788366147355
Okładka książki Czarna skóra, białe maski
Frantz Fanon Wydawnictwo: Karakter publicystyka literacka, eseje
publicystyka literacka, eseje
Peau noire, masques blancs
2020-05-05
2020-05-05
Urszula Kropiwiec

Kup Czarna skóra, białe maski w ulubionej księgarnii

Oceny książki Czarna skóra, białe maski

OPINIE i DYSKUSJE o książce Czarna skóra, białe maski

Esej bardzo mnie zaciekawił. Przede wszystkim dlatego, że omawiał problem rasizmu z perspektywy francuskiej i antylskiej. Jest mi to bliskie, ponieważ w trakcie czytania mieszkałam we Francji, nieopodal miasta, w którym osiedlili się przede wszystkim ludzie kolorowi, w tym czarni. I jednak nie mogę powiedzieć, że ten świat i Francja się od siebie nie różnią. Miałam też możliwość poznać Martynikę, która jest swoistą współczesną francuską kolonią. Nie do końca rozumiałam te jednak odległe od polskiej rzeczywistości, esej Fanona bardzo mi w tym pomógł i jednak stoję na stanowisku, że jest on bardzo aktualny. Czytało się naprawdę ciekawie, choć czasem brakowało mi wiedzy filozoficzno-psychologicznej, żeby zrozumieć wszystkie rozważane aspekty, ale nie zabrało to przyjemności z lektury.

Ciężka lektura, ale po przetrawieniu zostało ze mną lepsze zrozumienie otaczającego nas świata.
P. S. Zabawnie, że w psychoanalizie na poważnie podchodzi się do analizowania snów

Bardzo trudna książka (przeczytałam tylko fragmenty) i nie uważam, że aktualna. Jesteśmy już w zupełnie innym miejscu. Wciąż istnieje problem rasizmu, ale przez te 70 lat zmienił się kontekst. Sam autor też pisze o osobach czarnoskórych w sposób (z dzisiejszego punktu widzenia) wywyższający się.

476 użytkowników ma tytuł Czarna skóra, białe maski na półkach głównych
62 użytkowników ma tytuł Czarna skóra, białe maski na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Czarna skóra, białe maski

Cytaty z książki Czarna skóra, białe maski

Dodaj cytat z książki Czarna skóra, białe maski