Wyklęty lud ziemi

- popularnonaukowa
- Les damnés de la terre
- 2025-02-01
- 1985-01-01
- Oskar Hedemann, Hanna Tygielska
Kiedy w 1961 roku Frantz Fanon pisał Wyklęty lud ziemi, miał już za sobą doświadczenie walki z trwającą wciąż francuską okupacją w Algierii. Przyjął algierskie obywatelstwo i był ambasadorem tego kraju w kilku państwach Afryki Subsaharyjskiej, które właśnie uzyskały niepodległość. Wieloletnia obserwacja systemowej opresji, jakiej poddawani byli Algierczycy, oraz praca z konkretnymi ludźmi cierpiącymi na skutek tej opresji na choroby psychiczne doprowadziły go do sformułowania wnikliwej i przejmującej analizy systemu. W książce opisuje mechanizm kolonialnej, rasistowskiej przemocy i wpływu, jaki wywiera ona na skolonizowanych – w wymiarach politycznym, ekonomicznym, kulturowym, egzystencjalnym i psychicznym. Opisuje także warunki konieczne do pełnego wyzwolenia spod kolonialnej okupacji oraz zastanawia się nad zagrożeniami, z którymi zmagają się kraje uzyskujące niepodległość – także w kontekście ówczesnego podziału świata na dwa bloki, socjalistyczny i kapitalistyczny, oraz ekonomicznej dominacji Zachodu.
Myśl Fanona wywarła wpływ na cały ruch antykolonialny oraz na kolejne pokolenia badaczek i działaczy dekolonialnych. Jest stałym punktem odniesienia w badaniach postkolonialnych, ale przede wszystkim stanowi inspirację dla osób i grup walczących z systemową przemocą, rasizmem, nierównościami i neokolonializmem.
Aktualne wydanie opatrzone jest nowymi wstępem i posłowiem. Tekst Jeana-Paula Sartre’a pierwotnie opublikowany jako wstęp do francuskiego wydania zamieszczony został na końcu książki.
Kup Wyklęty lud ziemi w ulubionej księgarni
Oceny książki Wyklęty lud ziemi
465 użytkowników ma tytuł Wyklęty lud ziemi na półkach głównych- Chcę przeczytać 393
- Historia 3
- 2025 3
- Afryka 2
- Algieria 2
- Esej 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wyklęty lud ziemi
Mocne spojrzenie na problemy państwa pokolonialnego, warto jednak zaznaczyć, że pomimo licznych prób pomocy Europejczyków (pomocy, nie okrutnej przemocy) nie da się naprawić panujących w Afryce stosunków międzyludzkich.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFrantz Fanon - "ideolog dekolonizacji, działacz, uczestnik walki o wyzwolenie Algierii". Żył trzydzieści sześć lat. Wnuk czarnego niewolnika, urodził się w licznej rodzinie w port de France na Martynice Francuskiej w roku 1925. Potem francuska szkoła i studia medyczne w Lyonie (…) specjalizacja w dziedzinie psychiatrii".
Ocena książeczki pana Fanona wymaga szerokich horyzontów myślenia, gdyż autor był pod wpływem marksistowskiej ideologii, która przy czytaniu "Wyklętego..." jest mocno widoczna. Należy jednak mieć na uwadze o czym ona jest i kim był sam autor, aby nie przekreślać z góry treści.
Fanon skupia się nie tylko na relacjach między czarnymi a białymi, na samym rasizmie jako takim, ale "na problematyce wyzwalania się ludzi i ludów z wszechdominacji kolonialnej".
Fascynująca, niezwykle przenikliwa analiza kolonializmu i stosunku byłych ciemiężców czarnej ludności, ale też liczne porady i sugestie wobec rządzących i zwykłych obywateli w byłych koloniach, aby odbudowując swoje kraje nie zniszczyć swoich współbraci.
Fanon walczył w wojnie o niepodległość Algierii, porzucając swój rodzinny kraj, za który uznawał Francję, która dała mu dom i wykształcenie, nie mogąc pogodzić się z brakiem pomocy białych kolonizatorów wobec swoich ciemnoskórych współtowarzyszy, przekonał się czym jest naród, wolność i ile dla niego znaczą te pojęcia.
Pracując jako lekarz psychiatra, sam będąc czarnym skolonizowanym, przekonał się kim są wyzyskiwacze ciemnoskórej ludności. "Miał do czynienia z obserwowaniem i uczestniczeniem w leczeniu osób, które doznały na własnej skórze dramatu związanego z działalnością kolonizatorów, również katów".
Książkę czyta się szybko, ale z ogromnym przerażeniem i niedowierzaniem. Można nie do końca zgadzać się z przyjętą tezą autora, że tylko krwawą walką, wszczynając zbrojną rewolucję, można uzyskać oczekiwaną wolność i wyzwolenie się spod jarzma białego człowieka, natomiast wiele prawd i dogłębnych, wartościowych rozważań warto sobie przemyśleć.
Książka napisana w ciągu kilku tygodni 1961 roku przed śmiercią na białaczkę autora.
My tak naprawdę nie zdajemy sobie sprawy, co i w jaki przebiegły, bezwzględny i wyrachowany sposób biały człowiek zrobił czarnemu, a obraz konsekwencji tego mamy chociażby dzisiaj na ulicach europejskich miast...
Gorąco polecam
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOcena książeczki pana Fanona wymaga szerokich...
"Dlatego warto przeczytać Fanona: w sposób doskonały pokazuje on, że niepohamowana agresja kolonii nie jest niedorzecznym porywem, rozpasaniem dzikich instynktów ani wynikiem urazy; to człowiek odzyskuje człowieczeństwo. Prawda ta, jak sądzę, była nam znana, ale zapomnieliśmy o niej: ślady gwałtu może zetrzeć jedynie gwałt. Mieszkaniec kolonii leczy się z kolonialnej nerwicy wypędzając kolonistę siłą."
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFanon był ideologiem dekolonizacji, człowiekiem o niestrudzonej sile charakteru, który walczył za swój kraj na wszystkich możliwych frontach. Proponuje jednak rozwiązania okrutne i radykalne.
Dzieło Fanona wpłynęło na wiele osób, stało się istotnym źródłem dla badań postkolonialnych, ale nada wzbudza mieszane emocje. Czy przemoc jest jedynym słusznym rozwiązaniem przeciwko cudzej przemocy? Czy odrzucenie rozwoju naprawdę przyniesie wolność? Jak niebezpieczna może być tak skrajna ideologia?
Bardziej wyczerpującą opinię o książce dodałam na blogu Redhead in Wonderland, gdzie serdecznie zapraszam:
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDzieło Fanona wpłynęło na wiele osób, stało się istotnym źródłem dla badań postkolonialnych, ale nada wzbudza mieszane emocje. Czy przemoc jest jedynym słusznym rozwiązaniem przeciwko...
Próba udowodnienia, że rewolucja jest lepsza niż ten wstrętny imperializm. super się bawiłem. Lepsza rozrywka niż niejedna komedia