Chciwość

Chciwość – znak apokalipsy

1701 334 53

Oceny książki Chciwość

OPINIE i DYSKUSJE o książce Chciwość

Dużo zwrotów trudnych i ciężkich do zrozumienia. Słownictwo bankowe na wysokim poziomie... Tyle z minusów.
W sumie, książka ciekawa i pokazująca sytuacje, o których szary człowiek nie wie. Świat pokazany ze strony tych, którzy rządzą światem.
Korporacje, bogacze, politycy i wielcy bankowcy kontra przypadkowy świadek i nowo poznany towarzysz - oszust.
Wspólnie wpadają na coś, czego nie powinni poznać. Razem uciekają przed policją, tajnymi służbami oraz tajemniczym osobnikiem, którzy chcą się ich pozbyć.
Na drodze jednak spotykają ludzi, którzy im mogą pomóc. Ale jakim kosztem?

Wspólnie wpadają na...

Bardzo ale to bardzo słabe, wątek "sensacyjny" przeplatany jest tak drewnianymi dialogami na temat ekonomii, że wióry lecą od zgrzytania zębami. Nie przebrnąłem.

Jestem bardzo skonfliktowany. Z jednej strony mamy fascynujące teorie z ekonomii, z drugiej fabułę która im przeszkadza. Zasadniczym problemem powieści jest mikra intryga. Przewidywalna z kiepskimi zwrotami akcji, których domyślasz się 100 stron wcześniej. Jeśli jesteś tu dla intrygi kryminalnej - odpuść. Autor zamiast tropów i forshadowingu serwuje praktycznie spoilery. Najgorsze jest to, że widzę tutaj potencjał na emocjonujący thriller, wystarczyłoby kilka drobnych zmian, usunięcie paru zdań. Mega zmarnowany potencjał.

Co szczególnie pokazują emocjonujące, dobrze napisane poszczególne sceny. Gra w rzut monetą przypominała mi spotkanie Bonda z antagonistą w Casino Royale, umówiona rozmowa w hotelu podnosiła napięcie, a końcówka jest rollercoasterowa. Szkoda tylko, że tak dobre są jedynie sceny, a nie całość.

Skomplikowane teorie ekonomiczne są przedstawiane w bardzo przystępny sposób. Sporo widziałem opinii, że jest ich za dużo, które rozumiem. Jeśli oczekuje się thrillera, a dostaje wykład z ekonomii, to można poczuć się oszukanym. Szczególnie kiedy intryga morderstwa bardziej przeszkadza wybrzmieć całości, niż pomaga.

Gdyby autor wywalił wątek morderstwa i postawił mocniej na silną stronę powieści wyszłoby złoto. Tak dostaliśmy diament, który trzeba wygrzebać z grząskiego bagna. Szkoda.

2110 użytkowników ma tytuł Chciwość na półkach głównych
498 użytkowników ma tytuł Chciwość na półkach dodatkowych