Magazyn

- 2020-01-29
- 2020-01-29
- 2019-08-13
- Jacek Żuławnik
Ten dystopijny thriller mrozi krew w żyłach! Tak może wyglądać nasz świat już niedługo!
Żeby zniszczyć system, musisz być jego częścią…
Paxton nigdy nie sądził, że będzie pracował dla Chmury, gigantycznej firmy, która włada praktycznie całym rynkiem amerykańskim oraz że przeprowadzi się do jednego z jej rozległych centrów. Szczególnie, że życie w środowisku Chmury - z salami rozrywkowymi, otwartymi przestrzeniami biurowymi i w ogromnych magazynach – jest lepsze, niż to, co pozostało na zewnątrz. To znacznie więcej, niż zapewnia ktokolwiek inny.
Zinnii udało się przeniknąć w szeregi Chmury, gdzie pracuje pod przykrywką. Wiele ryzykuje, by wykraść najcenniejsze tajemnice firmy. Paxton ze swoim zwykłym życiem, małymi nadziejami i obawami może okazać się idealnym pionkiem w tej grze, jeśli tylko Zinnia będzie w stanie poświęcić go dla dobra sprawy. Gdy prawda o pobudkach firmy wychodzi na jaw, kobieta musi postawić wszystko na jedną kartę. To ryzykowne zagranie, które może kosztować życie. Wspólnymi siłami Zinnia i Paxton dowiedzą się, do czego Chmura może się posunąć; by uczynić świat lepszym.
Przerażająco prawdziwa powieść o tym, co się dzieje, kiedy Wielki Biznes stosuje metody godne Wielkiego Brata. Oraz o tym, kto zapłaci za to najwyższą cenę.
Kup Magazyn w ulubionej księgarni
Oficjalne recenzje książki Magazyn
Z głową w Chmurze
Sprzeda Ci każdy towar, jaki tylko chcesz i błyskawicznie dostarczy dronem pod wskazany adres. W dobie rosnącego bezrobocia i zmian klimatycznych da nie tylko pracę, ale też mieszkanie, jedzenie i rozrywki. Oraz zegarek, który będzie śledził każdy twój ruch.
Paxton, były strażnik więzienny, postanawia zatrudnić się w Chmurze, która kiedyś zniszczyła jego niewielki biznes. Ma to być dla niego chwilowy sposób na życie i poznanie od podszewki giganta, który zmonopolizował światowy rynek usług. Jego drogi przecinają się z drogami Zinny – szpiega, która zatrudnia się w korporacji wyłącznie po to, by wykraść jej tajemnice. To właśnie ich oczami poznajemy funkcjonowanie firmy i razem z nimi spacerujemy po jej terenie, poznając coraz to nowe sekrety korporacji.
Choć narracja w powieści Roba Harta jest mało dynamiczna, to jednak potrafi wciągnąć bez reszty. Czynności, jakimi poddawani są pracownicy Chmury, stopień ich kontrolowania, a także sposób funkcjonowania firmy, choć przedstawiane jako oczywistość, budzą niepokój. Szczególnie gdy zdamy sobie sprawę, że wiele z aspektów funkcjonowania korporacji wygląda znajomo, a te, które nie są jeszcze stosowane w rzeczywistości, nie brzmią tak nieprawdopodobnie, jak byśmy chcieli.
Duże wrażenie budzą także fragmenty, które poznajemy pomiędzy kolejnymi perypetiami głównych bohaterów. Powieść ma bowiem trzeciego narratora. Jest nim Wells – twórca Chmury, który na swoim blogu opisuje własne refleksje związane z funkcjonowaniem stworzonej przez siebie. Wells w racjonalny sposób przedstawia zalety Chmury – jej dobry wpływ na środowisko naturalne, przyczynianie się do rozwoju społecznego poprzez tworzenie nowych miejsc pracy mimo panującego na świecie kryzysu, a także poprawę jakości życia swoich klientów, którzy mogą korzystać z coraz szerszego wachlarza usług. W miarę poznawania kolejnych aspektów życia mieszkańców Chmury okazuje się jednak, że wizja przedstawiana przez jej twórcę jest mocno wyidealizowana i daleka od rzeczywistości.
Autor doskonale przedstawił trybiki korporacyjnej machiny, ale także uczcie beznadziei i braku ucieczki, jakie towarzyszy jej pracownikom. Chmura bardzo szybko i niepostrzeżenie wciąga w swoje tryby i nie pozwala się z nim wyrwać. Bohater zbiorowy „Magazynu” - pracownicy Chmury nie korzystają z życia, a jedynie wegetują. Życie ludzi w rzeczywistości stworzonej przez R. Harta sprowadza się do zaspokajania wyłącznie podstawowych potrzeb – mało w nim miejsca na marzenia czy dalekosiężne plany. Życie toczy się z dnia na dzień. Te mechanizmy autorowi udało się przedstawić w bardzo przekonujący sposób. Nieco do życzenia pozostaje jednak zakończenie powieści, które, chociaż pozostawia po sobie uczucie niepokoju i niepewności, to jednak pozostawia także pewien niedosyt – chciałoby się bowiem czegoś więcej i „bardziej”.
Uczucie niepokoju o to, co wydarzy się w kolejnym akapicie towarzyszy zresztą całej lekturze powieści Roba Harta. Autor nie wyjawia wszystkiego wprost, ale zostawia czytelnikowi pewne wskazówki, a wiele kwestii pozostaje niedopowiedzianych. Nie przeszkadza to jednak w zrozumieniu jego przekazu – ostrzeżenia przed stworzeniem świata takiego, w jakim przyszło żyć Paxtonowi i Zinnie.
Andronika Sawicka
- 2022 7

OPINIE i DYSKUSJE o książce Magazyn
bardzo dobra
bardzo dobra
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra książka. To już nawet nie sci-fi ,bo fiction zamienia się dość szybko w real. Opisany "magazyn" przypominał mi pracę bohaterki filmu "Nomadland" w magazynie Amazona. Nawet to, co reklamują jako jedzenie "vege" w marketach nie mam pewności z jakiego g jest zrobione. A śledzić pozwalamy się z entuzjazmem już wszyscy - karta,komórka...Nowy, wspaniały inkluzywny świat.
Bardzo dobra książka. To już nawet nie sci-fi ,bo fiction zamienia się dość szybko w real. Opisany "magazyn" przypominał mi pracę bohaterki filmu "Nomadland" w magazynie Amazona. Nawet to, co reklamują jako jedzenie "vege" w marketach nie mam pewności z jakiego g jest zrobione. A śledzić pozwalamy się z entuzjazmem już wszyscy - karta,komórka...Nowy, wspaniały inkluzywny...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOpowieść o wielkim magazynie, zaspakajającym potrzeby konsumpcyjne klientów, wykorzystującym pracowników w zamian za minimum socjalne i podstawowe warunki życia, snuta jest przez trzy osoby. Umierający Gibson Wells jest twórcą Chmury, uważającym się za dobroczyńcę ludzkości, nieustannie podkreśla zalety swojej firmy. Paxton to były strażnik więzienny, który zatrudnia się w Chmurze, by "wygarnąć" właścicielowi, że szkodzi lokalnym biznesom i przyczynia się do niszczenia struktur społecznych. Zinna jest szpiegiem, w korporacji pracuje zatrudniona przez nieznanych zleceniodawców, by poznać zasady pracy magazynu. Powoli poznajemy bezlitosne zasady działania biznesu Gibsona Wellsa, uderza przepaść pomiędzy planami i wyobrażeniami właściciela Chmury a stanem faktycznym. Konsekwentnie podążamy za obserwacjami Paxtona, który daje się uwieść obietnicom pracodawców i Zinny, odkrywającej posępne tajemnice przedsiębiorstwa. Bohaterowie dojrzewają, poznają innych pracowników, walczących z wyzyskiem i nadużywających władzy. Opisywany świat wcale nie jest daleki od rzeczywistości. Czy chcemy takiego świata?
Opowieść o wielkim magazynie, zaspakajającym potrzeby konsumpcyjne klientów, wykorzystującym pracowników w zamian za minimum socjalne i podstawowe warunki życia, snuta jest przez trzy osoby. Umierający Gibson Wells jest twórcą Chmury, uważającym się za dobroczyńcę ludzkości, nieustannie podkreśla zalety swojej firmy. Paxton to były strażnik więzienny, który zatrudnia się w...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo nie fikcja to rzeczywistość. To nie dystopia to codzienność.
Chore lewicowe wizje świata Gibsona, który w ten sposób myśli, że "zbawi" świat? nie to przekaz dnia dzisiejszego w naszej rzeczywistości:
- Zerowy ślad emisyjny,
- 15 minutowe miasta,
- zastępowanie mięsa różnymi zamiennikami,
- walka z gazem i węglem,
- chipowanie etc.
Można wymieniać i wymieniać to co w tej chwili wciskają nam obecnie różnego rodzaju instyucje ponadpaństwowe pod płaszczykiem "postępu".
Do tego wszystkiego konsumpcjonizm bez ograniczeń. Działanie na zasadzie: bierz, płać, wyp.....j. Jak było wspomniane w powieści jednorazowy człowiek, produkuje jednorazowe produkty, a w tym wszystkim ma uśmiech od ucha do ucha.
Strach się bać ludzkiej głupoty, bierności i fałszywemu szczęściu, które jest sprzedawane każdemu z nas.
W filmie z 2018 r. "451 stopni Fahrenheita" można zauważyć taki "ładny" poruszający się napis "Szczęcie to prawda", a milczenie ozacza strach i przyzwolenie (to już nie Bradbury i jego dzieło).
PS ponadto powien to być obowiązkowy podręcznik dla każdego korposzczura, bądź potencalnego kandydata na niego.
To nie fikcja to rzeczywistość. To nie dystopia to codzienność.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiężko cokolwiek napisać prócz tego, że to kojena książka, która już nie pokazuje jak daleko szaleniec może się posunąć, ale jaki będzie jego następny krok, bo to wszystko już się realizuje.
Niesamowicie dobra. Polecam. Zostaje w pamięci
Niesamowicie dobra. Polecam. Zostaje w pamięci
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawy Thriller, pełen zaskakujących zwrotów akcji, pod koniec nie można się od tej książki oderwać, trzeba ją przeczytać,aż do ostatniej strony
Polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam!
"Magazyn" Rob Hart.
Paxton i Zinnia poznają się na terenie giganta biznesowego, o nazwie Chmura, jednego z niewielu pozostałych na rynku pracy. Paxton był właścicielem swojej własnej firmy, która nie wytrzymała konkurencji z Chmurą. Zinnia została wynajęta przez konkurencję, by wykraść tajemnice Chmury. Jak sobie poradzą? Warto przeczytać lub wysłuchać audiobooka. Polecam.
"Magazyn" Rob Hart.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDystopijny thriller o czekającej nas przyszłości. Bardzo prawdopodobnej moim zdaniem. Już jesteśmy malutkimi trybikami w potężnej machinie. Z czasem może się to pogłębić.
Jeszcze trzydzieści lat temu rzeczywistość przedstawioną w powieści można byłoby nazwać futurystycznym koszmarem. Dzisiaj to się dzieje, dotyka nas coraz większa inwigilacja, gadżety mające ułatwiać życie, stały się narzędziem kontroli. Książka prezentuje Orwellowską wizję świata, tylko tutaj na pierwszy plan wybija się wielki biznes. Skłania do refleksji.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Magazyn" Roba Harta określany jest mianem thrillera dystopijnego. O ile z dystopią jestem w stanie się zgodzić, to thrillera tutaj znalazłam raczej niewiele. No chyba że chodzi o dreszcz niepokoju, który może pojawić się na myśl o tym, że w przyszłości moglibyśmy wylądować w czymś takim jak Chmura. Z jednej strony trochę strach, ale z drugiej, jak się dobrze przyjrzeć, to mogłoby być wygodne, żyć w świecie, w którym niczym nie trzeba się martwić, o nic zabiegać, jedynie wyrabiać normę w pracy, aby mieć odpowiednią ilość gwiazdek w ocenie. Co byłoby lepsze?
Paxton i Zinnia to główni bohaterowie powieści "Magazyn". Paxton jest byłym właścicielem niewielkiej firmy, którą stracił przez zawirowania na rynku i pewne działania twórcy Chmury, Gibsona. Paxton zamierza wygarnąć Gibsonowi wszystko, co mu leży na wątrobie. Pragnie mu uzmysłowić, że swoimi działaniami potentat zniszczył mu życie. Zinnia trafia do Chmury z konkretnym zleceniem. Ma przeniknąć do struktur Chmury, aby czegoś się dowiedzieć. Czegoś, co zniszczy tę machinę, która opanowała praktycznie cały amerykański rynek. Każde z nich ma swój cel do zrealizowania. Czy zdołają je osiągnąć? Czy uda im się ominąć wszystkie inwigilacyjne zakusy Chmury?
Czym w ogóle jest Chmura? W skrócie, to gigantyczny sklep, w którym można kupić wszystko. Siedzisz sobie w domu, robisz zakupy przez Internet, a paczki dostarczają Ci drony. Całą obsługą zajmują się pracownicy Chmury, którzy pakują Twoje zakupy, a następnie je wysyłają. Oprócz pakowaczy mamy również ochronę, technicznych, żywieniowców i wielu innych pracowników. Chmura, stworzona przez Gibsona, mężczyznę, którego życie dobiega właśnie końca, jest samowystarczalna. Mężczyzna wie, że zostało mu niewiele czasu, więc postanawia odwiedzić poszczególne centrale i sprawdzić, jak ludziom pracuje się i mieszka w jego gigantycznym dziele. Podczas czytania rozdziałów, w których narratorem jest Gibson, poznajemy historię powstania jego firmy. Gibson wraca wspomnieniami do czasów, kiedy jako dzieciak rozpoczynał interes związany z dostarczaniem sąsiadom zakupów do domu. Ponieważ miał łeb na karku, szybko rozwinął swój pomysł i zaprosił do współpracy kolegę, który stał się jego przyjacielem i prawą ręką. We dwóch stworzyli firmę, która, dzięki sztywnym zasadom i rozbudowanemu systemowi nadzoru, opanowała większość zewnętrznego świata. Teraz Chmura daje nie tylko pracę, ale także mieszkanie i rozrywki ludziom, którzy przejdą eliminacje.
Autor stworzył w swojej powieści miejsce, gdzie ludzie pracują i mieszkają. W centrach Chmury jest wszystko, czego można potrzebować, oprócz... wolności. Już na samym początku osoby, które zostają przyjęte do pracy, otrzymują specjalne spersonalizowane zegarki i uniformy, których kolory odpowiadają zajmowanemu stanowisku. Muszą przestrzegać surowych zasad, aby zasłużyć na odpowiednią ocenę. Za mało gwiazdek to szybka droga do opuszczenia szeregów pracowników Gibsona.
Chociaż byłam ciekawa, jak potoczą się losy bohaterów, akcja mnie nie porwała. Wspomnienia Gibsona zainteresowały mnie, kiedy opowiadał o początkach swojej działalności. Im dalej, tym bardziej miałam wrażenie, że autor nie do końca ma pomysł na tę część swojej książki. Podobnie sprawa ma się z zakończeniem. Fajerwerków brak. Ale ostatecznie nie żałuję, że ją przeczytałam. Ciekawie było obserwować ten stworzony od podstaw świat i to, jak odnajdują się w nim bohaterowie.
"Magazyn" Roba Harta określany jest mianem thrillera dystopijnego. O ile z dystopią jestem w stanie się zgodzić, to thrillera tutaj znalazłam raczej niewiele. No chyba że chodzi o dreszcz niepokoju, który może pojawić się na myśl o tym, że w przyszłości moglibyśmy wylądować w czymś takim jak Chmura. Z jednej strony trochę strach, ale z drugiej, jak się dobrze przyjrzeć, to...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMuszę przyznać, że w tym przypadku (o ironio!) zadziałał marketing - "Magazyn" wyświetlał mi się dosłownie wszędzie, a ostatecznie skusiła mnie opinia Stephena Kinga zamieszczona w jednej z reklam. I całe szczęście, bo dzieło Roba Harta okazało się jedną z lepszych książek jakie w ostatnim czasie przeczytałam. Aż trudno uwierzyć, że w dobie szerzącego się konsumpcjonizmu i kwitnącego e-handlu "Magazyn" jest na rynku czytelniczym powiewem świeżości. Historia przedstawiona z perspektywy trzech całkowicie różnych osób pozwala spojrzeć nieco szerzej na problem, który jest bardziej prawdopodobny niż mogłoby się wydawać. Całość jest dopracowana, a funkcjonowanie Chmury opisane z dbałością o szczegóły - od oceny pracowników po funkcjonowanie poszczególnych działów. Książka trzyma w napięciu aż do ostatnich stron, a niejednoznaczne zakończenie skłania do własnej interpretacji. Dystopijna wizja przyszłości, którą naprawdę warto poznać.
Muszę przyznać, że w tym przypadku (o ironio!) zadziałał marketing - "Magazyn" wyświetlał mi się dosłownie wszędzie, a ostatecznie skusiła mnie opinia Stephena Kinga zamieszczona w jednej z reklam. I całe szczęście, bo dzieło Roba Harta okazało się jedną z lepszych książek jakie w ostatnim czasie przeczytałam. Aż trudno uwierzyć, że w dobie szerzącego się konsumpcjonizmu i...