Pułapka Tesli

2013-10-25

Kup Pułapka Tesli w ulubionej księgarnii

Oceny książki Pułapka Tesli

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pułapka Tesli

„Pułapka Tesli” Andrzeja Ziemiańskiego to zbiór pięciu opowiadań science fiction, w których Autor łączy elementy historyczne z fantastyką, osadzając akcję głównie we Wrocławiu. Wysłuchałam tej książki jako audiobook, co pozwoliło mi wygodnie śledzić dynamiczne historie podczas codziennych zajęć. Zbiór wyróżnia się różnorodnością tematów, od podróży w czasie po manipulacje rzeczywistością, zawsze z wątkami nawiązującymi do miasta i znanych postaci.
Zbiór zawiera pięć utworów:
- „Polski dom” to krótkie, mało zapadające w pamięć opowiadanie wprowadzające w klimat Wrocławia
- „Wypasacz” porusza dołujący temat, skupiając się na ludzkich słabościach i codziennych problemach
- „Pułapka Tesli” śledzi losy Nikoli Tesli, który bada aurę człowieka i próbuje prześcignąć czas; przeszkadzają mu m.in. Thomas Edison i Alexander Graham Bell, a akcja przeplata teraźniejszość z przeszłością
- „Chłopaki, wszyscy idziecie do piekła” eksploruje sny i alternatywne rzeczywistości, z mocnym finalnej
- „A jeśli to ja jestem Bogiem?” gra z percepcją świata, sugerując manipulacje boskimi siłami
Opowiadania różnią się długością i tempem, ale wszystkie bawią się granicami czasu i rzeczywistości.
Ziemiański wplata znane figury jak Tesla, Edison i Bell, tworząc fikcyjne konflikty wokół patentów i odkryć. Pojawiają się też odniesienia do konferencji jałtańskiej, wpływającej na losy bohaterów, oraz współczesnych ikon jak Amy Winehouse czy Lars Ericsson.
Wszystkie historie łącznie Wrocław - miasto ukazane na nowo przez fantastyczne ślady. Od zaułków po ukryte mechanizmy czasu, stolica Dolnego Śląska staje się bohaterem, odkrywanym warstwa po warstwie.
Audiobook w interpretacji Wojciecha Masiaka dobrze oddaje tempo narracji, ułatwiając odbiór krótkich form.

Zestaw 4 opowiadań. Niektóre są długie, jednak żadne nie jest wybitnie. Zapada w pamięć te o podróżach w czasie.

Nigdy wcześniej nie czytałam żadnej książki tego autora ale teraz już wiem, że kupię kolejne. Okej. Mamy tu kilka opowiadań - różnej długości - ukazujących ludzką psychikę. Najważniejsza jest tu (nie) wiedza o ludzkim umyśle i świecie. Oraz jego potęga. Moim zdaniem po każdym opowiadaniu trzeba sobie zrobić pauzę, by pomyśleć czy na pewno zrozumieliśmy opowiadanie i JAK je zrozumieliśmy.
Za pierwszym razem wydają się zagmatwane i skomplikowane, ale nadal interesujące.
Już teraz jestem ciekawa kolejnej jego książki. Bo kupię na 100% :)

1359 użytkowników ma tytuł Pułapka Tesli na półkach głównych
242 użytkowników ma tytuł Pułapka Tesli na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Pułapka Tesli

Andrzej Ziemiański
Andrzej Ziemiański
Porzucił prestiżową karierę naukową i zajął się pisaniem książek. Już po kilku latach zdobył uznanie pół miliona Polaków czytających Achaję z wypiekami na twarzach. Z wykształcenia jest architektem. Widzi i myśli obrazami. Podgląda, słucha i rozmawia dla przyjemności. Lubi fotografować puste miejsca. Sam jest dla siebie pracownikiem, szefem i przewodniczącym komitetu strajkowego. Nieustannie prowokuje czytelników i recenzentów swoim podejściem do sztuki pisania. Mówi, że cierpi na przymus tworzenia. Jego bohaterowie żyją własnym życiem – sami wybierają gatunek i formę opowieści, dzięki czemu z niezrozumiałego dla siebie powodu autor otrzymał wór nagród od czytelników. Pierwsze dwa tomy „Achai” nominowane były do Nagrody im. Janusza A. Zajdla. Drugi tom otrzymał w 2004 roku Nagrodę Nautilus. Cykl „Achaja” to także jedna z najbardziej kasowych serii w polskiej literaturze. To dzięki tym książkom pisarz może realizować swoje najśmielsze egzotyczne podróże i otaczać się ulubionymi gadżetami. Ziemiański w swoich książkach ceni kobiecość. Nawet w filigranowej postaci dostrzega siłę, która go pasjonuje. Ale to nie oznacza, że ma dla niej litość. Pisarz ma w sobie coś z hazardzisty – ale uwaga – jeśli zaczyna grę, to żeby wygrać. Wielokrotnie nagradzany, na swoim koncie ma już: 2 Nagrody Fandomu Polskiego im. Janusza A. Zajdla 5 Sfinksów 2 Nautilusy 3 najlepsze opowiadania roku Nowej Fantastyki 1 puchar Bachusa 1 najlepszy blog firmowy (PKP) 3 nagrody rektorskie Czasem uczy kreatywnego pisania (ostatnio na Wydziale Dziennikarstwa, Uniwersytetu Wrocławskiego)

Okładka książki Herosi Michał Cetnarowski, Jakub Ćwiek, Rafał Dębski, Aleksandra Janusz, Rafał Kosik, Jakub Małecki, Łukasz Orbitowski, Paweł Paliński, Joanna Skalska, Robert J. Szmidt, Robert M. Wegner

Cytaty z książki Pułapka Tesli

Andrzej Ziemiański Pułapka Tesli Zobacz więcej