Ucieczka z Festung Breslau

2021-01-01

Kup Ucieczka z Festung Breslau w ulubionej księgarnii

Oceny książki Ucieczka z Festung Breslau

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ucieczka z Festung Breslau

Pierwszy raz czytajac ksiazke z okresu wojny ,turlalam sie ze śmiechu :-) świetna lektura relaksacyjna ,zdecydowanie polecam wszystkim z poczuciem humoru

Świetna historia, szczególnie dla osób związanych z Wrocławiem. Bardzo dobry audiobook.

Ta książka tu chlebek totalnie losowych słów totalnie bez sensu

Ta książka tu chlebek totalnie losowych słów totalnie bez sensu

304 użytkowników ma tytuł Ucieczka z Festung Breslau na półkach głównych
50 użytkowników ma tytuł Ucieczka z Festung Breslau na półkach dodatkowych

Andrzej Ziemiański
Andrzej Ziemiański
Porzucił prestiżową karierę naukową i zajął się pisaniem książek. Już po kilku latach zdobył uznanie pół miliona Polaków czytających Achaję z wypiekami na twarzach. Z wykształcenia jest architektem. Widzi i myśli obrazami. Podgląda, słucha i rozmawia dla przyjemności. Lubi fotografować puste miejsca. Sam jest dla siebie pracownikiem, szefem i przewodniczącym komitetu strajkowego. Nieustannie prowokuje czytelników i recenzentów swoim podejściem do sztuki pisania. Mówi, że cierpi na przymus tworzenia. Jego bohaterowie żyją własnym życiem – sami wybierają gatunek i formę opowieści, dzięki czemu z niezrozumiałego dla siebie powodu autor otrzymał wór nagród od czytelników. Pierwsze dwa tomy „Achai” nominowane były do Nagrody im. Janusza A. Zajdla. Drugi tom otrzymał w 2004 roku Nagrodę Nautilus. Cykl „Achaja” to także jedna z najbardziej kasowych serii w polskiej literaturze. To dzięki tym książkom pisarz może realizować swoje najśmielsze egzotyczne podróże i otaczać się ulubionymi gadżetami. Ziemiański w swoich książkach ceni kobiecość. Nawet w filigranowej postaci dostrzega siłę, która go pasjonuje. Ale to nie oznacza, że ma dla niej litość. Pisarz ma w sobie coś z hazardzisty – ale uwaga – jeśli zaczyna grę, to żeby wygrać. Wielokrotnie nagradzany, na swoim koncie ma już: 2 Nagrody Fandomu Polskiego im. Janusza A. Zajdla 5 Sfinksów 2 Nautilusy 3 najlepsze opowiadania roku Nowej Fantastyki 1 puchar Bachusa 1 najlepszy blog firmowy (PKP) 3 nagrody rektorskie Czasem uczy kreatywnego pisania (ostatnio na Wydziale Dziennikarstwa, Uniwersytetu Wrocławskiego)

Cytaty z książki Ucieczka z Festung Breslau

Dodaj cytat z książki Ucieczka z Festung Breslau