Czerwona mgła

Okładka książki Czerwona mgła autora Tomasz Kołodziejczak, 9788379640034
Okładka książki Czerwona mgła
Tomasz Kołodziejczak Wydawnictwo: Fabryka Słów Cykl: Ostatnia Rzeczpospolita (tom 1) fantasy, science fiction
Ostatnia Rzeczpospolita (tom 1)
2014-09-05
2012-11-23

Kup Czerwona mgła w ulubionej księgarnii

Oceny książki Czerwona mgła

OPINIE i DYSKUSJE o książce Czerwona mgła

Przyjemny zbiorek opowiadań. Podobał mi się bardziej niż powieść dzieląca to samo uniwersum czyli "Czarny Horyzont". Opowiadania mają podobne do niej wady ale są one mniej widoczne w krótszej formie. Niezbyt rozbudowani charakterologicznie bohaterowie, czarno-biała moralność i prostota fabularna nie biły tu tak po oczach. Oczywiście są tu obecne wszystkie jej zalety czyli ciekawe uniwersum i przyjemny rozrywkowy styl jakim została napisana. Polecam każdemu kto przeczytać dobrą rozrywkową fantastykę.

Wyobraźcie sobie świat rodem ze Stranger Things ale dziejący się za rogiem (książka powstała na długo przed samym nawet pomysłem serialu). Rzeczywistość pękła na pół. Z różnych Planów na świat wydobyły się potwory, monstra i inne szkaradzieństwa które zniszczyły w zasadzie cały znany porządek państwowo-społeczny. Na arenie pozostały nieliczne państwa w tym – Ostatnia Rzeczpospolita. W obronie przed złem pomagają jej elfy, magia, Wszyscy Święci Święte Boże i determinacja. A na czele tej obrony, nieformalnie oczywiście, stoi wysłannik hetmana – geograf Kajetan Kłobudzki.

Świat Czarnego Horyzontu to postapokaliptyczna wizja rodem z piekła. Zmutowane drzewa, balrogi, urka-haie (dobrze napisałem, nie Uruk tylko urka),jegry, oszpecone zwierzęta, demony a w tym wszystkim trwa Rzeczpospolita, która po kawałku za pomocą magii, boskiej amunicji (z której tworzą się duchy bocianów, żubrów czy żbików) i modlitwie odbija Europę kawałek po kawałku.

Ten zbiór czterech, połączonych ze sobą fabularnie opowiadań to historia przesiąknięta z jednej strony fantastycznymi wizjami ale także elementami patriotyzmu, który napędzał polską fantastykę w pierwszej dekadzie XXI wieku. Dzisiaj pewnie w zalewie ścieku, który nas otacza już niemodną ale dla mnie – idealnie pasującą do mojego stanu ducha.

Czytało się dobrze , może dlatego, że lubię post-apo. Do bólu wyświechtany motyw bohatera, zbyt dużo opisów mało istotnych postaci typu "mężczyzna był wysoki/niski ". Powody działań bohaterów na ogół wymyślane jakby na bieżąco - wrażenie jakby to była bardziej sesja rpg niż przemyślana historia.
Po dwie części pozostałe też sięgnę, mam nadzieję, że przynajmniej trzymają poziom "Czerwonej mgły". Polecam tylko fanom postapo i "wielkiej Rzeczpospolitej" (którą zdaje się już u innych widziałem , Ziemiański?).

Po dwie części pozostałe też sięgnę, mam nadzieję, że przynajmniej trzymają...

1499 użytkowników ma tytuł Czerwona mgła na półkach głównych
510 użytkowników ma tytuł Czerwona mgła na półkach dodatkowych

Okładka książki Ku gwiazdom. Antologia Polskiej Fantastyki Naukowej 2024 Agata Francik, Marek Kolenda, Tomasz Kołodziejczak, Maja Malinowska, Mikołaj Maria Manicki, Romuald Pawlak, Magdalena Świerczek-Gryboś, Henryk Tur, Istvan Vizvary, Michał Walasek, Mateusz Wyszyński, Marek Żelkowski
Okładka książki Joker. Świat METIN AKDÜLGER, Brad Anderson, PAOLO BACILIERI, Ethem Onur Bilgiç, Enrico Brizzi, FELIPE CASTILHO, E.N. EJOB, VINCENZO FILOSA, ALVARO FONG VARELA, Jason Fabok, DR. EJOB GAIUS, MARIANE GUSMÃO, Keisuke Gotou, Inpyo Jeon, Geoff Johns, Tomasz Kołodziejczak, Stepan Kopriva, BERTRAND MBOZO’O ZEH, Jacek Michalski, Satoshi Miyagawa, OSCAR PINTO, JaeKwang Park, German Peralta, TAINAN ROCHA, Ingo Römling, David Rubin, TORSTEN STRÄTER, Michal Suchánek, MATÍAS TIMARCHI
Okładka książki Wielkie wyprawy Zofia Bieniarz, Jean-François Charles, Maryse Charles, Zbigniew Kasprzak (Kas), Tomasz Kołodziejczak, Bran MacLeod, Maria Olszewska, Stefan Weinfeld
Okładka książki Batman: Świat Brian Azzarello, Lee Bermejo, Ethem Onur Bilgiç, Alessandro Bilotta, Alberto Chimal, Ertan Ergil, Carlos Estefan, Mathieu Gabella, Inpyo Jeon, Jung Gi Kim, Tomasz Kołodziejczak, Stepan Kopriva, Piotr Kowalski (rysownik), Qiu Kun, Kirill Kutuzov, Nicola Mari, Thierry Martin, Pedro Mauro, JaeKwang Park, Egor Prutov, Paco Roca, Michal Suchánek, Rulo Valdés, Xu Xiaodong, Lu Xiaotong, Okadaya Yuichi, Natalia Zaidova, Benjamin von Eckartsberg, Thomas von Kummant
Okładka książki Gladiatorzy (Antologia opowiadań) Krzysztof Abramowski, Bartek Biedrzycki, Eugeniusz Dębski, Michał Gołkowski, Jarosław Grzędowicz, Alicja Janusz, Tomasz Kołodziejczak, Maja Lidia Kossakowska, Wojciech Kowalski, Magdalena Kozak, Wojciech Okrutny, Hubert Olkowski, Andrzej Pilipiuk, Janusz Płonka, Marcin Podlewski, Michał Puchalski, Magdalena Ratajczak, Arkady Saulski, Michał Śmielak, Michał Śmietana, Aleksandra Staniewska
Tomasz Kołodziejczak
Tomasz Kołodziejczak
Rocznik 1967. Debiutował w 1985 na łamach „Przeglądu Technicznego”. Autor nowoczesnej SF, social fiction i space opery. Pisał także utwory fantasy, a także fantastykę humorystyczną. Kilkakrotnie nominowany do Nagrody im. Janusza Zajdla (ostatnio w roku 2006 za opowiadanie „Piękna i graf”),zdobył ją w roku 1996 za powieść „Kolory Sztandarów”. Jest trzykrotnym laureatem Śląkfy, a także wielu innych wyróżnień literackich i komiksowych. Był redaktorem, publicystą i wydawcą w pismach „Voyager”, „Feniks”, „Magia i Miecz”, oraz w programach „Fantastykon” i „Magazyn Fantastyki Radia Wawa”. Od 1995 roku pracuje jako redaktor naczelny największej dziecięcej gazety w Polsce - tygodnika „Kaczor Donald”. W 1999 roku uruchomił w Egmoncie linię komiksową dla dorosłych „Klub Świata Komiksu”, która dominuje na polskim rynku komiksowym. W czerwcu 2010 r. wyróżniony przez Bogdana Zdrojewskiego Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego, odznaką "Zasłużony dla Kultury Polskiej". Lubi koszykówkę, interesuje się polityką, astronomią, historią. Żonaty. Dwie córki. Dwa koty.

Cytaty z książki Czerwona mgła

Tomasz Kołodziejczak Czerwona mgła Zobacz więcej