Cienie Nocnego Targu

Okładka książki Cienie Nocnego Targu autora Cassandra Clare, Maureen Johnson, Kelly Link, Sarah Rees Brennan, Robin Wasserman, 9788374805827
Okładka książki Cienie Nocnego Targu
Kelly LinkRobin Wasserman Wydawnictwo: Mag Seria: Ze Świata Nocnych Łowców fantasy, science fiction
Ze Świata Nocnych Łowców
Małgorzata Strzelec

Kup Cienie Nocnego Targu w ulubionej księgarnii

Oceny książki Cienie Nocnego Targu

OPINIE i DYSKUSJE o książce Cienie Nocnego Targu

Przez pierwsze dwa rozdziały myślałam, że dostaniemy powtórkę z "Opowieści z Akademii Nocnych Łowców" - główny bohater, który przewija się przez niezwiązane ze sobą historie o innych postaciach. Na szczęście od trzeciego rozdziału wszystko nabiera większego sensu i staje się bardziej spójne. Trochę jednak szkoda, że Jemowi nie zostało poświęcone więcej czasu.
"Dary Anioła" i "Diabelskie Maszyny" przeczytałam już bardzo dawno temu, dlatego na początku ciężko było mi się odnaleźć między bohaterami poszczególnych historii i występującymi między nimi relacjami. Ktoś, kto obie serie ma "na świeżo" raczej nie będzie mieć z tym problemu. Jeżeli ktoś ma pod ręką drzewa genealogiczne postaci, to przed lekturą "Cieni..." warto je sobie odświeżyć.
Sama książka jakościowo raczej nie odbiega od pozostałych. Fabularnie dzieje się w niej więcej niż np. w "Kronikach Bane'a" czy "Opowieściach...", czyta się ją też zdecydowanie lepiej. Jako fanka Maleca zgłaszam jednak zastrzeżenia do Pani Clare. Mam wrażenie, że rozdziały dotyczące innych bohaterów pisane były "na poważnie". I wtedy - BAM! Ni stąd, ni zowąd dostajemy kolejnego fanfika o Alecu i Magnusie wyjętego prosto z Wattpada/AO3. Podobnie jak w "Opowieściach...", ich historia to zbiór wydarzeń tak przypadkowych, że nawet magiczny świat nie jest w stanie tego w żaden sposób uzasadnić. Zastanawiam się też, na kim/czym autorka wzorowała dzieci występujące w tej książce. Ani Max ani Rafie nie mają oficjalnie określonego wieku, ale gdybym miała strzelać tylko po opisach, pierwszemu dałabym między 3 a 7 lat, drugiemu - między 4 a 15. To samo tyczy się małego Jace'a czy Lightwoodów. Jedyna różnica między ich dziecięcymi wersjami a tymi nastoletnimi, to trochę krótsze ręce.
Żeby uniknąć spoilerów, "Cienie Nocnego Targu" najlepiej przeczytać jako ostatnią książkę, po wszystkich aktualnie dostępnych seriach z uniwersum Nocnych Łowców. Ostatni rozdział wydaje się świetnym przejściem do fabuły z Wicked Powers.

"Dary Anioła"...

Świetnie się czytało!

Świetnie się czytało!

Twórczość Cassandry Clare bardzo kojarzy mi się z moimi latami nastoletnimi i przez długi czas była dla mnie gwarancją dobrej młodzieżowej fantastyki z wątkiem romantycznym. Jednak trylogia Mrocznych Intryg bardzo mnie zawiodła i przez dłuższy czas bałam się wracać do tej autorki, ale jakaś nieokreślona tęsknota popchnęła mnie ku ,,Cieniom Nocnego Targu”.

Po śmierci Jem Carstairs zostaje Cichym Bratem i przez dwa stulecia czuwa nad Nocnymi Łowcami. Szczególną troską obdarza rodzinę Herondale – potomków jego parabatai Willa i ukochanej Tessy. Mimo że teoretycznie Cisi Bracia nie są już ludźmi, Jem nawet jako brat Zachariasz czuje, że jego miłość do tej dwójki nie przeminęła.

Ta książka opisuje jakieś dwieście lat z historii Nocnych Łowców, więc możemy tu przeczytać trochę więcej o małżeńskim życiu Willa i Tessy, pierwszych misjach Jema jako Cichego Brata, początkach działalności Valentine’a, trafieniu Jace’a do domu Lightwoodów, ale też o dalszych losach bohaterów po zakończeniu Darów Anioła i Mrocznych Intryg. I o ile w tej drugiej serii trochę brakowało mi powrotu do naszej głównej paczki, tak tutaj naprawdę przyjemnie było poczytać o rodzinnym życiu Magnusa i Aleca (w końcu udało mi się go polubić),przypomnieć sobie cięte riposty Jace’a czy flirty Simona i Isabelle. A zakończenie i wątek Janusa i Asha sprawia, że mimo że w przypadku tego typu serii nie lubię kontynuacji i wolę sama wyobrażać sobie dalsze losy bohaterów, nie mogę się doczekać następnej serii ze świata Nocnych Łowców. Clare umie w skomplikowane, szare moralnie postaci, więc liczę, że wykorzysta potencjał. Bardzo pięknie jest też opisana miłość. Chyba większość osób się zgodzi, że relacja Willa, Jema i Tessy to jeden z nielicznych trójkątów miłosnych, gdzie da się uwierzyć w każde uczucie i który nie irytuje, i chociaż pewne wzmianki sprawiają, że ten ,,układ” nie wydawał mi się w pełni szczęśliwy dla wszystkich stron, to większość fragmentów ma w sobie ogrom emocji. Powiedziałabym nawet, że w tych opowiadaniach bardziej widzę, jak wielką miłością darzyli się Jem i Tessa, ale też, jak ogromna więź łączyła Jema i Willa i chyba dlatego jestem w stanie uwierzyć, że nie byli o siebie zazdrośni i zaakceptować ten trójkąt, nawet jeśli moje podejście do związków jest bardzo monogamiczne. Świetnie wypadają też wątki w stylu found family oraz przewijający się temat nieśmiertelności i patrzenia na odejście ukochanych osób – jeśli chodzi o serie bardziej młodzieżowe, to Clare zdecydowanie najlepiej ograła ten aspekt i kilka razy mnie wzruszyła.

Oczywiście nie jest to żadne arcydzieło literackie, ale w swojej konwencji to naprawdę dobrze napisana, emocjonalna i porywająca książka. Nie wiem, do jakiego stopnia to dzieła Cassandry Clare, a do jakiego innych autorów, ale poszczególne opowiadania wydawały mi się spójne w stylu i prowadzeniu fabuły, nie czułam zgrzytów. Polecam fanom Darów Anioła i Diabelskich Maszyn.

,, Zawsze mamy wybór(…) Nie zawsze możemy wybrać to, czego byśmy chcieli, ale mamy wybór. Przeszłość nam się przydarzyła. Jednak przyszłość wybieramy.”

Po śmierci Jem...

2187 użytkowników ma tytuł Cienie Nocnego Targu na półkach głównych