Vengeful. Mściwi

Okładka książki Vengeful. Mściwi Victoria Schwab
Nominacja w plebiscycie 2020
Okładka książki Vengeful. Mściwi
Victoria Schwab Wydawnictwo: We need YA Cykl: Złoczyńcy (tom 2) fantasy, science fiction
Złoczyńcy (tom 2)

Książki autora

Wyróżniona opinia i

Vengeful. Mściwi

przeczytanych książek 212 napisanych opinii 58

Trochę nie wiem co myśleć o tej książce. Jednocześnie męczyłam się ilością stron oraz nowych bohaterów, ale z drugiej strony książka też mnie na tyle pochłonęła, by nie móc się oderwać. Po zakończeniu czuję pewien niedosyt i trudno jest mi określić, czy jest to materiał pod zakończenie serii, czy pod trzecią część.

Zdecydowanie nie dotrzymała tempa pierwszej części. Nowo wprowadzone postaci nie przyciągnęły mnie wystarczająco. Klimat jak najbardziej został zachowany i z zaciekawieniem śledziłam losy Victora, jednak całość pozostawiła niedosyt.

Pierwszą część serii oceniłam na 5/10. Druga część spodobała mi się bardziej o wątek Marcelli. Nadal są rzeczy które pojawiły się w części pierwszej a nie zostały poprawione w drugiej; Skoki w czasie z rozdziału na rozdział, osobiście ciężko było mi ogarnąć co kiedy dokładnie się działo, mimo ,że przy każdym rodziale jest podana data, to po czasie strasznie się to miesza. Książka tak jak ta poprzednia jest bardzo przewidywalna, śmierci bohaterów nijakie, zwłaszcza Elia. Z początku akcja przeprowadzania się głównej bandy z miejsca na miejsce, strasznie nudny wątek. Samo zakończenie bez polotu, najlepszy moment książki moim zdaniem to starcie w budynku starego sądu. No i warto wspomnieć, że mamy pełno niedopowiedzeń dotyczących często przeszłości naszych bohaterów, musimy sami sobie dopowiadać (June).

Mineło 5 lat . Super kontynuacja nieustępuje 1 częsci a nawet według mnie jest odrobinę lepsza bo w 1 częsci te przeskoki w czasie zaczęły mnie pod koniec wkurzać a tu była idealnie wywazona akcja. Mamy tu rozwinięcie histori Dominik, Elia ,Sydney i Wiktora, . A także nowych bohaterów june która ma według mnie niewykorzystany potencjał zwłaszcza skoro odzworowuje tez struj swojej ofiary a nie tylko ciało . Marcella tez super ,Jerry tez moze byc choc akurat on był mało charakterystyczny . I fajnego doktorka. Polecam i chciałbym kiedyś wrócić do tego świata

Na półkach: , , , , , ,

Według mnie historia jest minimalnie, ale naprawdę minimalnie gorsza niż "Vicious", a to z uwagi na inne potraktowanie chronologii zdarzeń. W "Vicious" przeszłość oraz teraźniejszość różnych postaci zręcznie się przeplatały, przez co nie było czuć powiewu nudy, ponieważ historia była dynamiczna. "Vengeful" tego nie robi. Każda cząstka tej powieści to przedstawianie jednej grupy postaci, czyli bandy Victora i samego Victora, Eliota oraz Marcelli i te charaktery mało kiedy się ze sobą przeplatają [dopiero na końcu jest apogeum i wszyscy znajdują się w jednym miejscu (OCZYWIŚCIE)]. Każda część ma skupić się na wybranych postaciach i przez to zaczyna robić się coraz trudniej i nudniej. O ile "Vicious" był artystycznym nieładem, który łączył się w spójną całość, o tyle "Vengeful" zaszufladkował poszczególne wątki, przez co zapis stał się za bardzo schematyczny.
Widzę opinie, iż pierwsze 150-200 stron są najnudniejsze. Odbijam piłeczkę i stwierdzam, że są najciekawsze... dla wybranych czytelników. Mam tu na myśli grupę, która pokochała Victora całym swoim serduszkiem do tego stopnia, że przejmuje się jego losem. 💘Przyznam, że nie pamiętam, kiedy ostatnio tak bałam się o bohatera i modliłam, aby nic mu się nie stało. Nie raz zamykałam książkę, przyciskałam ją do piersi i powtarzałam "Vic, nie możesz umrzeć."😅
Podsumowując: wciąż jest dobrze, mimo drobnych potknięć 😊

więcej Pokaż mimo to

Kontynuacja Vicious. Tak samo jak poprzednią część tę książkę już kiedyś czytałom, ale zapamiętałom z niej zdecydowanie mniej. Ta część jest bardzo obfita w świetnie wykreowanych bohaterów i róże punkty widzenia. W poszczególnych rozdziałach podążamy za jedną z postaci, a to kim ona jest jest bardzo spójne z wydarzeniami z pewnego rozdziału. Przez to mogą być sytuacje, że przez kilka rozdziałów pod obserwujemy przykładowo Eliota lub Dominika oddalając się od rzekomo głównego bohatera jakim jest Victor albo co rozdział skaczemy z postaci na postać.
Ogólnie fabuła jest trochę bardziej skomplikowana niż w pierwszej książce. Nie jest też tak łatwa do odgadnięcia, ale nie trzeba też siedzieć z notesem i zapisywać wszystkie informacje, aby móc zrozumieć książkę. Autorka osiągnęła złoty środek.

więcej Pokaż mimo to

"Vengeful" to druga część "Złoczyńców" V.E.Schwab i jak pierwsza bardzo przypadła mi do gustu, tak z drugą się nie polubiłam. Zbyt wiele niejasności, niepotrzebni nowi bohaterowie, którzy i tak nic specjalnego do całej powieści nie wnoszą (choć może się wydawać, że tak),za mało Victora i jego bandy (Sydney i Mitch właściwie robią nam tylko za tło),za dużo Eliego i jego głupawych przemyśleń. Czytało się dobrze, końcówka nawet podnosi odrobinę poziom, ale całość wymęczył mnie strasznie. Szkoda, bo był potencjał.

więcej Pokaż mimo to

kurcze, z jednej strony to byla typowa akcja w dynamicznym tempie, a z drugiej jakos bardziej mi podeszla niz pierwsza czesc, na poczatku uwazlam inaczej, ale jednak zainteresowala mnie historia marcelli i jej przydupaski june. rozczarowal mnie szalony doktor robiacy eksperymenty, ktory zniknal po pierwszych paru rozdzialach, pojawil sie na chwile w polowie porywajac jakiegos pp i potem znow wrocil tylko na moment przy okazji umierajac, a ja bym sobie chetnie wiecej poczytala co dokladnie on tam badal i jak udalo mu sie wyprodukowac lek na bycie pp. postac sydney mnie draznila, brakowalo mi glebi w jej relacji z june, jakos za latwo sie to wszystko potoczylo.

Pochłonęłam ją w 24h, kocham, kocham, kocham Victora i jego świat. Moja comfort seria, uwielbiam <3

Eh. Niestety słabsze od części pierwszej.
Vicious okay, na łeb na szyję nie pędziło, ale intrygowało bohaterami, ich motywacjami, zgłębiało nam ich psychikę czy filozofię życia, kompleks boga. Tu? Typowy akcyjniak, znacznie więcej bohaterów, z których każdy strzela, kogoś morduje i się mści, ale w sumie nie zastanawiamy się, dlaczego, czy ma powód, jakie myśli kłębią się w ich głowach. Może jako film akcji by się sprawdziło, ale tu troszkę zawód.

Eh. Niestety słabsze od części pierwszej.

• Chcę przeczytać
  • Przeczytane