Kamienice. Opowieści mieszkańców wrocławskich domów

- reportaż
- Kamienice (tom 1)
- 2018-11-26
- 2018-11-26
Kamienice. Opowieści mieszkańców wrocławskich domów autorstwa Joanny Mielewczyk, dziennikarki znanej m.in. z cyklu Matka Polka Feministka emitowanego w Radiowej Trójce, to książka na którą składają się reportaże opowiadające o losach mieszkańców wrocławskich kamienic i willi. Zawarte tu historie sięgają czasów wojennego Breslau, oblężenia miasta i jego zniszczenia, a następnie powolnego podnoszenia się z gruzów. Opowiadają o tęsknocie, o przeszłości, o mieście na(d)pisanym po 1945 roku.
Niemymi bohaterami książki są kamienice i wille, w których drewniane podłogi, pamiętające jeszcze przedwojennych mieszkańców, skrzypią przy każdym kroku, pod których oknami w cieniu drzew spotykali się lwowscy profesorowie, w których mieszkania dzielono pomiędzy kilka rodzin. W książce opowieściom o domach towarzyszą ponad stuletnie projekty budynków zgromadzone we wrocławskim Muzeum Architektury. Dzięki temu czytelnicy mogą sprawdzić, czy kamienice zrealizowano tak, jak architekci chcieli, w których momentach odstępowano od pierwotnych założeń i czym było to podyktowane.
Książka powstała na podstawie audycji Kamienice, która emitowana jest na antenie Radia RAM w każdą niedzielę. Zapis rozmów w wersji audio, na podstawie których powstały reportaże, znaleźć można na stronie: www.joannamielewczyk.pl
Kup Kamienice. Opowieści mieszkańców wrocławskich domów w ulubionej księgarni
Oceny książki Kamienice. Opowieści mieszkańców wrocławskich domów
237 użytkowników ma tytuł Kamienice. Opowieści mieszkańców wrocławskich domów na półkach głównych- Chcę przeczytać 129
- Wrocław 3
- 2019 3
- Historia 2
- 2021 2
- Do kupienia 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kamienice. Opowieści mieszkańców wrocławskich domów
Piękne fotografie i wspomnienia z wrocławskich kamienic. 🏫🏤🏡Historie opisane są bardzo ciekawe, a wątki historyczne Wrocławia opisane są bardzo jasno i prostym językiem. Nie ma tutaj suchych faktów, a opowieści są bardzo różnorodne. Przedstawiają one losy ludzi przybyłych na Ziemie Odzyskane z wielu stron Polski, a czasam i świata. Znajdziecie tutaj piękne fotografie kamienicznych wnętrz, mebli, wzorów, pieców kaflowych czy elewacji. Obowiązkowa lektura dla miłośników Wrocławia i jego historii. Bardzo wartościowa pozycja. 🥰
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna pozycja bazująca na wywiadach przeprowadzanych przez autorkę dla radia. Przybliża ludzi, którzy osiedlili się we Wrocławiu po II Wojnie Światowej, ludzi jak i miejsca, na tle epoki. Obyczaje i realia stanowa świetne uzupełnienie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka ładnie wydana, kamienice z różnych części Wrocławia, to wspomnienia ludzi, a nie skupienie się na architekturze, mogłaby być dłuższa .
Ta książka powinna zostać napisana, z przyjemnością przeczytalam opowieści, poszłam na spacer na "Trójkąt magiczny", a nawet zlokalizowalam kamienicę, do której po wojnie wprowadziła się ciocia i kilka osób z mojej wsi. Znajomi wolą audycje pani Joanny w Radiu Ram lub dostępne online, ze względu na głosy ludzi i ich pełne emocji wspomnienia. Przede wszystkim to zachęta - by zapytać dziadków i babcie o ich początki we Wrocławiu i na Dolnym Śląsku.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka powinna zostać napisana, z przyjemnością przeczytalam opowieści, poszłam na spacer na "Trójkąt magiczny", a nawet zlokalizowalam kamienicę, do której po wojnie wprowadziła się ciocia i kilka osób z mojej wsi. Znajomi wolą...
Genialnie zebrane opowieści, które wciągają, choć są w sumie zlepkiem różnych cząsteczek. Nawet w poszczególnych rozdziałach opowieści nie idą linearnie, często nie są też wynikiem wywiadu z konkretną osobą, ale uzupełnione są przez autorkę dodatkową opowieścią czy wyjaśnieniem. Ale tutaj trochę brakuje mi właśnie informacji o źródle - wszystko jest tak poprzeplatane, że czasem nie wiadomo, co od danej osoby, która wspomina, a co z innych dokumentów/artykułów/książek. Wprawdzie na końcu jest bibliografia, ale nie wiem, czy pełna, czy tylko tych klasycznych cytatów w treści.
Tym niemniej warto docenić książkę za pomysł, za zebranie i wysłuchanie tych ludzi i ich opowieści, które teraz zostaną spisane i uzupełnione o rodzinne fotografie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMam chyba tak jak śpiewa Muniek Staszczyk w piosence pt. „Warszawa”:
„Jesienią zawsze myślę o latach
Tak starych, jak te kamienice[…]”
Gdy nadchodzi ten czas, moje myśli jeszcze bardziej krążą wokół przeszłości mojego ukochanego Wrocławia. Może dzieje się tak dlatego, że wychowałem się na pograniczu Starego Miasta i Śródmieścia, niedaleko przedwojennych kamienic, w których piwnicach jako dziecko nie raz szukałem skarbów i bawiłem się w „chowanego”. Często zastanawiałem się: dlaczego obok tej pięknej, zaniedbanej, kamienicy stoi blok „z innej epoki” ?
Dopiero dzisiaj, mądrzejszy i bardziej świadomy miejsc, które kiedyś były dla mnie czymś zwykłym i codziennym, doceniam ich magię.
Joannę Mielewczyk pokochałem najpierw jako aksamitny, radiowy, głos, teraz zostałem także jej wielbicielem jako pisarki. Szkoda, że nie znam jej osobiście, bo mielibyśmy wiele wspólnych tematów, które być może byłyby zalążkiem kolejnych jej książek…
„Kamienice” to lektura obowiązkowa dla wszystkich miłośników Wrocławia i moim zdaniem powinna stać się lekturą szkolną (choćby dla chętnych),ponieważ uczy wrażliwości, właściwych postaw i człowieczeństwa. To nie jest kolejna historia jakiegoś miasta. Autorce udało się coś więcej. Przy okazji opisywania kolejnych miejsc i bohaterów zwraca uwagę na rzeczy, które mimo zmieniających się czasów, granic i systemów politycznych są (i winny być ponadczasowe) takie jak: przyjaźń, brak obojętności na cierpienie i przyzwoitość.
To jest książka, która zostanie ze mną na długo. Pani Mielewczyk sprawiła, że kolejne „białe plamy” w mej świadomości i pamięci Miasta zniknęły na zawsze, za co jej dziękuję. Gorąco polecam !
Mam chyba tak jak śpiewa Muniek Staszczyk w piosence pt. „Warszawa”:
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Jesienią zawsze myślę o latach
Tak starych, jak te kamienice[…]”
taka zwyczajna a taka ciekawa,
prawdziwa sztuka,
wyższa wrocławska półka poznawcza. fanfar
wyśmienicie dobrani aktorzy przedstawienia.
Wroclaw jest mi bliski i mój a ciekawe jakby się czytało Kamienice Lwowa i Wilna
taka zwyczajna a taka ciekawa,
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toprawdziwa sztuka,
wyższa wrocławska półka poznawcza. fanfar
wyśmienicie dobrani aktorzy przedstawienia.
Rzadko się wzruszam, ale losy przed- i powojennych Wrocławian opisane przez @mielewczyk_j wytrąciły mnie z równowagi smutkiem, gniewem, żalem,
nostalgią, ale na szczęście też radością, ulgą i nadzieją. Niezależnie, czy znacie historię tego miasta czy też nie, czy w nim mieszkacie bądź nigdy (jeszcze) go nie odwiedziliście, warto przeczytać #Kamienice. Opowieści pozornie proste i znane każdemu, kto orientuje się choć trochę w historii II wojny światowej, widziane z bliska, na żywym organizmie konkretnych osób noszących imiona i nazwiska nie pozwalają pozostać obojętnym na pytania o jądro nas wszystkich: dlaczego uczyniono tyle zła? Nawet nie tego w dużej skali, ale drobnego, gęstego, powtarzanego codziennie i bezmyślnie, bo już nie sposób sie zatrzymać, a co dopiero wycofać. I dlaczego tak łatwo o nim zapominamy? Sama chodzę tymi samymi ulicami, poprzez które maszerowało okrucieństwo, głupota, nienawiść, ale przecież trudno o tym za każdym razem myśleć. Dobrze, ze pod tym samym słońcem, między szczątkami tych samych, milczących budynków, możemy teraz spędzać swoje spokojne dni. Ale warto czasem zatrzymać się i nasłuchiwać przez chwilę - te kamienice wcale nie milczą; w ich ścianach, oknach, zgromadzonych przedmiotach echem odbijają się szepty lęku, krzyki złości, rozpaczliwe kąpanie łez, śmiech utraconego dzieciństwa i śpiewy stęsknionych kochanków. Wiele z tych ech zebrała dla Was #JoannaMielewczyk i uwierzcie, ta swoista składanka długo będzie wybrzmiewać między Waszymi myślami.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tonostalgią, ale na szczęście też radością, ulgą i nadzieją. Niezależnie, czy znacie historię tego miasta czy też nie, czy w nim mieszkacie bądź nigdy (jeszcze) go nie odwiedziliście, warto przeczytać #Kamienice. Opowieści pozornie...
Fascynująca.
Fascynująca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWybitna książka! Tak samo jak pierwsza część niesamowita historia, niesamowite opowieści. Na pewno wrócę do obu części.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrudne losy mieszkańców w fajnym wydaniu.
Trudne losy mieszkańców w fajnym wydaniu.