Zwiastun burzy

- 2019-02-27
- 2011-04-20
- 2006-12-26
- Amanda Bełdowska
Drugi tom bestsellerowej serii Bernarda Cornwella o losach bohaterskiego Uhtreda z Bebbanburga. Na jej podstawie BBC realizuje serial "Upadek królestwa".
Mimo pokonania Duńczyków pod Cynuit i przechylenia szali zwycięstwa na stronę wojsk angielskich Uhtred popada w niełaskę u króla Alfreda. Rozgoryczony wyrusza na łupieżcze wyprawy, by zdobyć skarby i spłacić Kościołowi dług, jaki przeszedł na niego, gdy ożenił się z Mildrith. Tymczasem Duńczycy łamią zawarty z Alfredem rozejm i podbijają niemal cały Wessex. Uhtred znów będzie musiał stanąć do walki z najeźdźcą...
Kup Zwiastun burzy w ulubionej księgarni
Oceny książki Zwiastun burzy
3047 użytkowników ma tytuł Zwiastun burzy na półkach głównych- Przeczytane 1 872
- Chcę przeczytać 1 144
- 2019 31
- Historyczne 30
- Powieść historyczna 26

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zwiastun burzy
Audiobook- czytał Filip Kosior.
Książkę trochę czytałem, trochę słuchałem. Lepiej mi było słuchać p. Kosiora niż własnych myśli. Co chyba o mnie słabo świadczy, ale o lektorze wręcz przeciwnie.
Po ledwie dwóch tomach mogę napisać z czystym sumieniem, seria godna polecenia.
Audiobook- czytał Filip Kosior.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTroszkę słabsza książka, niż pierwszy tom, ale nadal trzyma bardzo wysoki poziom. Na wątłym fundamencie w miarę pewnych okruchów historycznych autor zbudował wiarygodny świat. Od razu biorę się za następny tom.
Minimalnie gorsza od jedynki, ale ciągle świetna. Sceny batalistyczne opisane na najwyższym poziomie, szacunek :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCornwell pokazuje Anglię na początku jej powstania. Obyczajowość, fakty historyczne ówczesnych czasów pokazane są ciekawie i nietuzinkowo. Warto czyta takie powieści...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedna lepszych serii o Wikingach.
Jedna lepszych serii o Wikingach.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDruga część powieści. Trochę mniej ciekawa niż pierwsza, choć trzyma poziom.
Druga część powieści. Trochę mniej ciekawa niż pierwsza, choć trzyma poziom.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria z którą ciężko się rozstać. Drugi tom Wojen wikingów za mną. Jestem pod wielkimi wrażeniem historii, którą z takim rozmachem i realizmem stworzył Bernard Cornwell. Finałowa bitwa pomiędzy Wikingami i Sasami majstersztyk . Teraz krótka przerwa i wracam do IX wieku.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietnie się czyta . Pierwszy tom wciągnął. Drugi tylko potwierdza klasę autora.
Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam
Uhtred i jego przygody chce się czytać i czytać... Sposób pisania oraz sama historia porywa jak prawdziwa Przygoda przez duże P. Uwielbiam <3
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobrze, że to dopiero drugi tom, bo przede mną wiele godzin dobrej zabawy podczas poznawania przygód Uhtreda z Bebbanburga. Cornwell w swoich powieściach niesamowicie potrafi pokazać brutalny świat i umieszczonych w nim bohaterów. Czytając "Zwiastun burzy" przenosimy się w czasie, momentami prawie czułem klimat bagna i chlupiącą w butach breję błota. Opisy walk, jak zwykle u tego autora wciskają czytelnika w fotel.
Dobrze, że to dopiero drugi tom, bo przede mną wiele godzin dobrej zabawy podczas poznawania przygód Uhtreda z Bebbanburga. Cornwell w swoich powieściach niesamowicie potrafi pokazać brutalny świat i umieszczonych w nim bohaterów. Czytając "Zwiastun burzy" przenosimy się w czasie, momentami prawie czułem klimat bagna i chlupiącą w butach breję błota. Opisy walk, jak...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo mój ulubiony autor, tego gatunku literackiego.
Zawsze uwielbiałem beletrystykę historyczną.
Ostatnio kupiłem na Allegro serię o przygodach Sharpe'a.
Jeszcze nie przeczytałem.
Szkoda, że w Polsce nie została wydana cała seria.
Zgodnie z definicją ten gatunek literacki " ma na celu, przede wszystkim, dostarczenie rozrywki i przyjemności czytelnikowi ", " pozwala oderwać się od rzeczywistości i zanurzyć w świecie wyobraźni", "charakteryzuje się fikcyjną fabułą i postaciami, ale często opisuje również fakty i osoby historyczne ".
Wszystkie te czynniki autor wypełnia, aż w nadmiarze.
Jeśli dodamy do tego pięknie napisany tekst, wartką akcję, interesujący temat...to co więcej potrzeba ?
Szkoda tylko, że moim zdaniem, nie ma jeszcze polskich pisarzy (naturalnie współczesnych ) dorównujących poziomem autorowi.
Opis książki wprowadzi Cię w jej tematykę.
Z czystym sumieniem POLECAM.
To mój ulubiony autor, tego gatunku literackiego.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZawsze uwielbiałem beletrystykę historyczną.
Ostatnio kupiłem na Allegro serię o przygodach Sharpe'a.
Jeszcze nie przeczytałem.
Szkoda, że w Polsce nie została wydana cała seria.