Ostatnie królestwo

- 2019-01-14
- 2010-10-06
- 2006-03-01
- Amanda Bełdowska
Pierwszy tom bestsellerowej serii Bernarda Cornwella o losach bohaterskiego Uhtreda z Bebbanburga. Na jej podstawie BBC realizuje serial "Upadek królestwa".
Anglia, IX wiek. Wikingowie plądrują i zajmują ziemie kolejnych anglosaskich królestw. Uhtred, syn ealdormana Northumbrii, trafia do duńskiej niewoli po tym, jak jego ojciec zginął w walce z najeźdźcami. Dorasta wśród wikingów, żyje zgodnie z ich zasadami, staje się częścią rodziny jarla Ragnara i wojownikiem.
Jednak przeznaczenia nie da się oszukać. Los jest nieubłagany. W chaosie duńskiej inwazji, w wirze walki Uthred staje przed wyborem, czy być lojalnym wobec tych, którzy go wychowali, czy wobec saskich pobratymców...
Kup Ostatnie królestwo w ulubionej księgarni
Oceny książki Ostatnie królestwo
5934 użytkowników ma tytuł Ostatnie królestwo na półkach głównych- Chcę przeczytać 3 153
- Przeczytane 2 719
- 2019 55
- Historyczne 47
- Powieść historyczna 46

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ostatnie królestwo
Wikingowie sami w sobie są interesujący a cornwell wyniósł ich na szczyt. Książka moim zdaniem bardzo dobra, ciekawa, pełno zwrotów akcji, bohaterowie barwni, humor także mi odpowiada, kultura i obyczaje wikingów również ciekawie opisane, opisy bitew majstersztyk chociaż czasami miałem wrażenie że są monotonne (?),konflikt Anglia - Duńczycy również mnie niezwykle zaciekawił. Daję 9 bo momentami trochę wiało nudą, ale w całokształcie można przymrużyć oko ;)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę po raz pierwszy czytałam ładnych 10 lat temu. Jako bezsprzeczna fanka wszystkiego co nordyckie nie mogłam przejść obok niej obojętnie, a ponieważ ostatnio, książki jakie wychodzą, kompletnie do mnie nie trafiają i jestem zdegustowana durną schematycznością jaka ma miejsce w fantastyce postanowiłam odświeżyć cykl Cornwella.
I to była bardzo dobra decyzja. Mimo upływu lat książkę czyta się tak samo dobrze jak wcześniej. To zupełnie inny gatunek niż fantasy i trzeba wziąć to pod uwagę i jasno to powiedzieć : nie będzie dla każdego. Cornwell ma bardzo dobry warsztat, opisy sprawiały że bez problemu podążałem za Uhtredem i chłonęłam świat jego oczami. Doskonale opisy batalistyczne, krew i flaki lały się strumieniami na przemian z wszechobecnymi spiskami jakie czyhały z każdej możliwej strony. Losy młodego ealdormana napisane ciekawie, barwnie. Bardzo mi się podobało przedstawienie chrześcijaństwa vs pogaństwa na stronach książki, różnice kulturowe, inne poglądy, fanatyzm- to wszystko zagęszczało atmosferę.
Jasne, były rzeczy które nie całkiem mi odpowiadały. Były momenty w których było nudno. Akcja czasami wlekła się jak flaki z olejem i było więcej rozmow. Ktoś napisał że nic nie znaczących - z jednej strony tak, ale z drugiej nadawały temu klimatu : rozmowy o bogach o tradycji. Były momenty w których łapałam się na tym że brakuje książce jakiś większych emocji. Czegoś co by mnie bardziej przyciągnęło do bohaterów. Miałam wrażenie że szczególnie im nie kibicuje.
Oczywiście oglądałam serial który uwielbiam i polecam miłośnikom gatunku. Ale również na przestrzeni 10 lat dorosłam i wymagam więcej. Pewnie jakbym oceniała książkę wtedy, te x lat temu oczekiwałabym czegoś innego i dała 10/10. Teraz jestem bardziej świadoma i po mimo 7/10 nadal polecam bo to kawal super przygody dla fanów tego gatunku.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toI to była bardzo dobra decyzja. Mimo upływu...
Oceniam całą serie. Wojny wikingów to zdecydowanie moja ulubiona seria jaką kiedykolwiek czytałem może być to spowodowane moją niezwykłą lubością na temat wikingów i tamtego okresu. Zabawne, brutalne, pełnokrwiste. Najlepiej opisy bitwy z jakimi się spotkałem. No i niesamowity bohater Uthred.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAudiobook, czytający Filip Kosior.
Tom pierwszy potwierdził pozytywne opinie i jest świetnym prognostykiem przed następnymi. Słuchało się świetnie, chociaż czuć było, że wiele wątków się dopiero zawiązuje. Sceny batalistyczne opisane pierwszorzędnie. Na plus też nota na końcu, w której autor wyjaśnił swoje motywy i przedstawił fakty, na podstawie których napisał książkę. A najpiękniejsze jest to, że ciężko odróżnić prawdę od fikcji. Uwielbiam takie książki.
Lektor, p. Kosior jak zwykle na plus. Fachowiec.
Audiobook, czytający Filip Kosior.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTom pierwszy potwierdził pozytywne opinie i jest świetnym prognostykiem przed następnymi. Słuchało się świetnie, chociaż czuć było, że wiele wątków się dopiero zawiązuje. Sceny batalistyczne opisane pierwszorzędnie. Na plus też nota na końcu, w której autor wyjaśnił swoje motywy i przedstawił fakty, na podstawie których napisał książkę. A...
Ależ to była przygoda!
Ależ to była przygoda!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedna lepszych serii o Wikingach.
Jedna lepszych serii o Wikingach.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam
Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWciągająca książka opowiadająca losy bohatera, który jest rozdarty pomiędzy wiernością krajowi, z którego pochodzi (Anglia),a wiernością ludziom, wśród których się wychował, a są najeźdźcami (Duńczycy). Akcja osadzona w faktycznych dziejach historycznych z VIII w., co powoduje, że historia jest tym ciekawsza. Bardzo dobrze poprowadzona narracja, wciąga!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwszy tom trzynastotomowego (do tej pory) cyklu "Wojny wikingów" rozgrywającego się za panowania angielskiego króla Alfreda Wielkiego. Główny bohater sagi, małoletni Uhtred, syn eldormana Bebbanburga, podczas najazdu Duńczyków trafia do niewoli. Ze względu na wrodzoną brawurę, chłopak dość szybko staje się ulubieńcem jarla Ragnara, który w następnych latach zastępuje małemu Anglikowi ojca. Pod okiem Ragnara, Uhtred przyswaja sobie zwyczaje najeźdźców i szkoli się na wikińskiego wojownika. Nie spodziewa się, że nabyte umiejętności przyjdzie mu w dorosłym życiu wykorzystać w walce przeciwko Duńczykom…
Jeśli przed sięgnięciem po tę powieść ktoś czytał "Trylogię arturiańską" tego samego autora, mieć może coś w rodzaju deja vu. Oto bowiem kolejna historia osadzona na Wyspach Brytyjskich w burzliwych czasach zmagań z potężnym najeźdźcą, opowiadana z perspektywy starca, który wychowywał się zarówno w kulturze lokalsów, jak i wrogów, a jako dorosły służył mieczem i włócznią potężnemu władcy pragnącemu zjednoczyć kraj.
Niestety, "Ostatnie królestwo" nie porwało mnie tak, jak retelling legend arturiańskich. To dobra powieść (Cornwell raczej fuszerki nie odwala),ze świetnie oddanym tłem historycznym, ale nie wciągnęłam się w nią tak mocno, że wręcz nie mogłam się doczekać, kiedy znowu otworzę książkę, a postacie były co najwyżej spoko i nie wzbudzały we mnie tak skrajnego nastawienia, jak bohaterowie "Trylogii arturiańskiej". Dla mnie historia Uhtreda to raczej taka generyczna powieść o wikingach (podejrzewam, że na podobnym poziomie stoją wikińskie powieści polskich autorów),mimo wszystko trochę typu „przeczytać i zapomnieć”.
Pierwszy tom trzynastotomowego (do tej pory) cyklu "Wojny wikingów" rozgrywającego się za panowania angielskiego króla Alfreda Wielkiego. Główny bohater sagi, małoletni Uhtred, syn eldormana Bebbanburga, podczas najazdu Duńczyków trafia do niewoli. Ze względu na wrodzoną brawurę, chłopak dość szybko staje się ulubieńcem jarla Ragnara, który w następnych latach zastępuje...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwszy tom , po lekturze, którego zapowiada się pełen emocji maraton z tą serią. Książka kompletna . Stylem i formułą podobna do trylogii arturiańskiej.
Powieść jest spowiedzią życia narratora , Uhtreda syna Uhtreda . W wieku 10 lat młody chłopak traci w wojnie z Duńczykami starszego brata i ojca . Sam zostaje uwięziony i wychowany przez jednego z duńskich wodzów. Po kilku latach sam nie wie czy jest jeszcze Anglikiem czy już Dunem ... Jego los jest przewrotny .
Bernard Cornwell to mistrz gatunku .
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowieść jest spowiedzią życia narratora , Uhtreda syna Uhtreda . W wieku 10 lat młody chłopak traci w wojnie z Duńczykami starszego brata i ojca . Sam zostaje uwięziony i wychowany przez jednego z duńskich wodzów. Po...