Krainy Niesławy

Okładka książki Krainy Niesławy autora Mark Anthony, Elaine Bergstrom, David Cook, Jane Cooper Hong, Elaine Cunningham, Troy Denning, Christie Golden, Ed Greenwood, Barb Hendee, Mary H. Herbert, J. Robert King, James Lowder, Roger E. Moore, Robert Anthony Salvatore, Denise Vitola, James M. Ward, 8374180943
Okładka książki Krainy Niesławy
Robert Anthony SalvatoreElaine Cunningham Wydawnictwo: ISA Cykl: Forgotten Realms: Anthologies (tom 2) Seria: Forgotten Realms fantasy, science fiction
Forgotten Realms: Anthologies (tom 2)
Forgotten Realms

Kup Krainy Niesławy w ulubionej księgarnii

Oceny książki Krainy Niesławy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Krainy Niesławy

Na półkach: , , , ,

Niesława. Ile osób, tyle definicji - brak sławy, czyny nieprzynoszące sławy... Masa różnych możliwości i opcji. Ale czy na pewno? W tym zbiorze opowiadań (na szczęście, teraz się już nie pomyliłam, sięgnęłam prawilnie, po drugi),poznamy szesnaście (!) różnych historii o większym lub mniejszym działaniu nie przynoszącym bohaterom sławy. Ale czy aby na pewno...? No, ja bym się tu kłóciła, ale to ja... ;)

"Krainy Niesławy" to zbiór opowiadań ze świata Forgotten Realms, w którym zebrane zostały teksty o niesławnych ludziach Torilu i ich niecnych uczynkach. W skrócie - hołd złoczyńcom w formie zbioru opowiadań :)

Mamy tutaj gro opowiadań, z których każde zawiera ciekawą fabularnie historię (są bardzo nieliczne wyjątki) o znanych ludziach, takich jak np. Artemis Entreri, Jander Sunstar, Manshoon z Twierdzy Zenthil i wielu innych.

Podobnie jak w każdym zbiorze są opowiadania lepsze i gorsze, ale jest kilka opowiadań, które ten zbiór ratują. Jednym z nich jest opowiadanie o Artemisie. Przedstawia ono losy złodzieja tuż po przybyciu do Calimportu. Artemis zaczyna zdobywać szacunek ulicy, zaczyna dostrzegać czego tak na prawdę potrzebuje, by zaistnieć i wdraża swoje plany w życie.

Na uznanie zasługuje również opowiadanie o Ostorii, czyli imperium olbrzymów, jego genezie i niechlubnym upadku, który wymusiła zdrada. Opowiadanie to ma kształt historii mitologicznej opisującej pradawne bóstwa i ich wkład w zasiedlanie Torilu rasami myślącymi.

Strasznie brakowało mi opowiadania z Volo w roli głównej. Zdążyłem się już do nich przyzwyczaić przy zbiorach opowiadań z FR.

Minęły lata, od czasu, gdy miałem tę książkę w ręku, ale do dziś pamiętam jedno ohydne w swej brutalności opowiadanie o zgwałconej przez człowieka goblince z oderżniętymi dłońmi. Może i pozostałe historie są dobre, chyba nawet tak było, ale obrzydzenie do całej książki nadal we mnie tkwi. Wiem, że to pozycja poświęcona najgorszym z najgorszych, typom spod ciemnej gwiazdy etc., ale jednak wg mnie to za gruby kaliber jak na Zapomniane Krainy. Gdybym chciał poczytać o wyłupywaniu oczu itp. torturach sięgnąłbym po Martina...

161 użytkowników ma tytuł Krainy Niesławy na półkach głównych
78 użytkowników ma tytuł Krainy Niesławy na półkach dodatkowych