Epoka człowieka. Retoryka i marazm antropocenu

Okładka książki Epoka człowieka. Retoryka i marazm antropocenu autora Ewa Bińczyk, 9788301199883
Okładka książki Epoka człowieka. Retoryka i marazm antropocenu
9788301199883

Kup Epoka człowieka. Retoryka i marazm antropocenu w ulubionej księgarnii

Oceny książki Epoka człowieka. Retoryka i marazm antropocenu

OPINIE i DYSKUSJE o książce Epoka człowieka. Retoryka i marazm antropocenu

W "Epoce człowieka" profesor Ewa Bińczyk dokonuje diagnozy katastrofy antropocenu, czyli epoki, w której działalność człowieka doprowadza świat na skraj zapaści ekologicznej. To jest książka o tym jak człowiek, oczywiście w swojej skali, podcina sobie gałąź na której siedzi i jeszcze to wypiera albo bagatelizuje. Czyni to poprzez techniki wyparcia i zaprzeczenia na poziomie jednostki oraz technologie i media na poziomie działań wielkich korporacji m.in. koncernów paliwowych, firm technologicznych czy tekstylnych.
Zgodnie z badaniami MEA i IGBP, mamy do czynienia z wielkim przyśpieszeniem, a za punkt zwrotny uznaje się 1950 rok (ten rok uznaje się za początek antropocenu). Wielkie przyśpieszenie "oznacza nieobserwowalną wcześniej intensyfikację wpływu człowieka na systemy planetarne, przez co zmierzamy do przekroczenia wielu punktów przełomowych równocześnie." (str. 90)

Ze względu na akademicki i naukowy charakter tej książki, dostarcza ona mnóstwa danych opartych na licznych opracowaniach, badaniach, dokumentach międzynarodowych i innych książkach z podobnego obszaru. Dzięki niej otrzymamy mnóstwo wiedzy, danych i argumentów o antropocenie pchającym ludzi nad przepaść. Autorka przytacza dane o nierównościach społecznych, poziomach w dostępie do energii, wody, edukacji, niszczeniu środowiska, szaleństwie konsumpcji a co za tym idzie niespotykanej dotychczas ilości odpadów na które nie mamy pomysłów. Pokazuje, że obiecywane rozwój techniki i technologii a także niespotykane w swojej skali zachłanne korzystanie z paliw kopalnych nie przyniosły dobrobytu dla wszystkich a tylko dla wybranych, przy okazji degradując środowisko i pogrążając tych biedniejszych. Uświadamia, że traktaty o "wolnym handlu" zabijają małe, lokalne biznesy, a w zamian jesteśmy zalewani dobrami z dalekich krajów, które mają wpływ na gęstą sieć połączeń transportowych, marnowanie żywności, wylesianie, zanieczyszczanie, itd. Zwraca uwagę na swoisty fetysz wzrostu PKB,czyli ciągłej pogoni za rozwojem (a raczej nadprodukcja i nadkonsumpcja) a tak naprawdę to sztucznie wytworzony mit, który na planecie o skończonych zasobach prowadzi do opłakanych skutków. "Mamy do czynienia z dialektycznym połączeniem akumulacji kapitału, pogoni za władzą i procesów wytwarzania natury. Epokę kapitolocenu powinniśmy jak najszybciej zakończyć, w imię emancypacji życia na Ziemi." (str. 158)
To ważna książka, bo pokazuje szerokie spektrum problemów z jakimi przyszło mierzyć się ludziom, dlatego, że nie dbają o własną planetę. "W naszych rękach leży przyszłość takich uwarunkowań, dzięki którym możliwe jest dalsze istnienie znanych nam form organizacji społecznej i ekonomicznej. Chodzi o przetrwanie ekosystemów umożliwiających rolnictwo, a tym samym gospodarkę, do której przywykliśmy. Chodzi o to, by podnoszenie się poziomu morza, susze, powodzie i anomalie pogodowe nie doprowadziły do konfliktów, które rozsadzą znane nam struktury polityczne oraz prawne. W tym sensie zagrożenie klimatyczne dotyczy przede wszystkim społeczeństwa, świata ludzkiego, a nie samej planety czy przyrody w ogóle." (str. 279) Potrzebna nam jest zatem empatia, solidarność i dbałość o szersze dobro, nie ograniczanie się do swoich czterech ścian. Ważne jest to, jeśli nie najważniejsze, że szkodzimy przede wszystkim sobie, przyroda bez nas sobie świetnie poradzi.

Świetne podsumowanie tego jak i co mówimy o zmianach klimatu, a szerzej o negatywnym wpływie człowieka na przyrodę (i czy wgl używać słowa przyroda). Brakowało mi jedynie odnalezienia pozytywnych wizji przyszłości, które nie byłyby złudnym technosolucjonizmem jak np. solarpunk.
P.S. Smutno się kończyło książkę, gdy w polskiej prasie wyszedł artykuł zrównujących naukowców z blogerem negującym zmiany klimatu...

Naukowa, do powolnego wgryzania się w temat. Porządnie udokumentowana.

Naukowa, do powolnego wgryzania się w temat. Porządnie udokumentowana.

542 użytkowników ma tytuł Epoka człowieka. Retoryka i marazm antropocenu na półkach głównych
36 użytkowników ma tytuł Epoka człowieka. Retoryka i marazm antropocenu na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Epoka człowieka. Retoryka i marazm antropocenu

Okładka książki Miasto wobec wyzwań Ewa Bińczyk, Ida Bocian, Marzena Cypryańska, Mariusz E. Sokołowicz, Agnieszka Hubeny-Żukowska, Michał Jaśkiewicz, Aleksandra E. Kardaś, Tomasz Kijewski, Wojciech Kłosowski, Leszek Kopeć, Karolina Kuszlewicz, Marcin Popkiewicz, Wojciech Sańko, Piotr Skubała, Filip Springer, Michał Stangel, Jacek Tomaszewski, Natalia Wielebska, Kuba Wygnański, Aleksandra Zemke
Okładka książki Ekonomie przyszłości Ewa Bińczyk, Paweł Bukowski, Maciej Grodzicki, Zuzanna Kowalik, Zofia Łapniewska, Agnieszka Mróz, Maria Świetlik, Hanna Szymborska, Jan Toporowski, Paweł Umiński, Przemysław Wielgosz, Anna Zachorowska-Mazurkiewicz, Jan J. Zygmuntowski
Okładka książki Studia nad nauką i technologią. Wybór tekstów Ewa Bińczyk, Aleksandra Derra
Studia nad nauką i technologią. Wybór tekstów Ewa Bińczyk, Aleksandra Derra

Cytaty z książki Epoka człowieka. Retoryka i marazm antropocenu