Żona między nami

- 2018-05-21
- 2018-05-21
- 2018-01-09
- Marta Faber
Najgłośniejszy thriller 2018 roku! Od stycznia 2018 roku w ścisłej czołówce listy bestsellerów "New York Timesa"
Niczego nie zakładaj. Podczas lektury pomyślisz, że to książka o zazdrosnej byłej żonie. I że ma obsesje na punkcie swojej następczyni - pięknej i młodej kobiety. Nic nie jest takie, jakie się wydaje. Czytaj między kłamstwami...
Vanessa Thompson zrezygnowała ze wszystkiego – pracy i nowojorskich przyjaciół, by wieść bajkowe życie u boku "zbyt dobrego, by mógł być prawdziwy" męża Richarda, menedżera w funduszu hedgingowym. Gdy jednak ich z pozoru idealne małżeństwo się rozpada, Richard wiąże się z młodszą kobietą. Vanessa nie może się pogodzić ze stratą swojego męża…
Nellie, młoda nauczycielka, spotyka mężczyznę swoich marzeń. Starszy od niej o dziewięć lat Richard jest czarujący, przystojny i zamożny. Rozpieszcza ją i traktuje niczym królową. Do czasu…
"W "Żonie między nami" czytelnik znajdzie błyskotliwą fabułę opowiedzianą w wartki i trzymający w napięciu sposób, i przerażający trójkąt miłosny, w którym nie wiadomo, komu można zaufać. Wspaniała książka".
Gilly Macmillan, autorka "Perfekcyjnej dziewczyny"
"Absorbująca, znakomicie skonstruowana powieść o małżeństwie i zdradzie. Wciągająca historia i fascynujący bohaterowie. Nie będziesz mógł się od niej oderwać, a do ostatnich stron będziesz się głowił nad zakończeniem".
Lauren Weisberger, autorka powieści "Diabeł ubiera się u Prady"
Kup Żona między nami w ulubionej księgarni
Oceny książki Żona między nami
1567 użytkowników ma tytuł Żona między nami na półkach głównych- Przeczytane 853
- 2018 46
- 2019 29
- Legimi 16
- 2021 12

OPINIE i DYSKUSJE o książce Żona między nami
"Nigdy nie zaznam spokoju, dopóki jest z nią - z kobietą która go zagarnęła z taką niefrasobliwością, by stać się nową Panią Thompson, podczas gdy ja Udawałam, że to wszystko jest mi obojętne."
Opętana staran żonka zaczyna stalkować nową z prawdziwą obsesją.
Ale.
Czy na bank chodzi o stalking? Czy może ma inną motywację, o której wie tylko ona?
"... zamiast biec na spotkanie przyszłości, zaczęłam planować, jak uciec od przeszłości."
Coś tam, gdzieś tam się tli nie całkiem zwykłego. Gdzieś tam ktoś ma chyba nie do końca po kolei w głowie...
Pytanie tylko: kto?
Czyta się to bardzo leniwie powoli ale konsekwentnie. Nie ma tutaj żadnych zrywów ale jest fajna atmosfera. I przede wszystkim ciekawość jak to się skończy?
I jeszcze jeden duży plus za to że w środku tej historii jest nawet całkiem zaskakujący Twist😵 A to nie jest jedyne zaskoczenie.
"Pamiętaj, że jeśli nawet fizycznie mnie tam nie ma, zawsze jestem z tobą."
P.S. Zawsze fascynowała mnie obsesja kobiet dotycząca faceta i tego, że ich cały świat kręci się wokół jego zadowolenia - coż to musi być za magiczne życie pełne wyzwań i kolorów tęczy...💪🙈
Ekranizacja już wkrótce.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiby zwyczajna historia: stara żona wymieniona na młodszy model - standard jakich wiele. Niby to wszystko takie oklepane.
Opętana staran żonka zaczyna stalkować nową z prawdziwą...
Końcówka zaskakująca
Końcówka zaskakująca
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa książka. Nie jest to jakieś arcydzieło, ale czyta się dobrze i w miarę wchodzenia głębiej w tą historię, zaczynamy pojmować o co tak naprawdę chodzi. Niebanalna. Polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRozczarowało mnie tylko zakończenie, lepiej gdyby jeden wątek został pominięty, bo historia stała się bardzo ciężka do uwierzenia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo Żonę między nami Sarah Pekkanen i Greer Hendricks sięgnęłam bez konkretnych oczekiwań, choć opis od razu mnie zaciekawił - motyw zazdrości, rodzinnych sekretów i niewypowiedzianych prawd zawsze mnie przyciąga.
Początkowo obawiałam się, że będzie to przewidywalny thriller o zranionej, zdradzonej kobiecie, który pójdzie utartym schematem. Tymczasem autorki bardzo szybko rozwiały te obawy. Już w pierwszej części powieści serwują czytelnikowi nagły, perfekcyjnie wymierzony plot twist, który spowodował, że dosłownie przystanęłam w trakcie czytania i musiałam go przetrawić. Ten moment był prawdziwym game changerem i sprawił, że zaczęłam patrzeć na całą historię zupełnie inaczej.
Podczas lektury towarzyszyło mi napięcie i ciekawość - z każdą stroną coraz bardziej chciałam wiedzieć, jakie kolejne tajemnice zostaną ujawnione. Podobało mi się, że autorki umiejętnie lawirowały między przeszłością a teraźniejszością, wprowadzając elementy, które urozmaicały fabułę. Jednak w moim odczuciu sposób, w jaki te przeskoki zostały poprowadzone, był miejscami zbyt chaotyczny. Brakowało mi wyraźnego rozgraniczenia dwóch linii czasowych, co momentami powodowało dezorientację i wytrącało z klimatu historii.
Kolejną rzeczą, która delikatnie mnie znużyła, były fragmenty sprawiające wrażenie przegadanych. Niektóre opisy i szczegóły się powtarzały, jakby po to, by wzmocnić efekt zaskoczenia w późniejszym momencie, ale dla mnie bywało to męczące - miałam poczucie, że w niektórych miejscach czytam o tym samym drugi raz. Mimo to, kilka fenomenalnych zwrotów akcji w pełni wynagradza te niedoskonałości.
Zakończenie oceniam bardzo dobrze – jest przemyślane, spójne z resztą historii i daje satysfakcjonujące domknięcie wątków. Żona między nami to zdecydowanie thriller psychologiczny, który potrafi zaskoczyć i poruszyć, a jednocześnie pozostawia czytelnika z pytaniami o to, jak cienka jest granica między prawdą a iluzją w relacjach międzyludzkich.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoczątkowo obawiałam się, że będzie to przewidywalny thriller o zranionej, zdradzonej kobiecie, który pójdzie utartym schematem. Tymczasem autorki bardzo szybko...
"Soft" thriller psychologiczny. Nawet jestem skłonna przyznać,że fabuła idzie w kierunku powieści obyczajowej o migoczących elementach thrillera i powieści psychologicznej. Z cała pewnością, książka wciąga od pierwszej strony i nie pozwala odetchnąć aż do ostatniej. Greer Hendricks i Sarah Pekkanen stworzyły powieść, która jest prawdziwym rollercoasterem emocji i nieustannych zwrotów akcji. Książka wytrąca z równowagi i czasoprzestrzeni. Sprawia, że czytelnik przestaje ufać własnym domysłom.
Fabuła skupia się na trzech postaciach: Vanessie, Richardzie i Nellie. Książka opowiada historię małżeństwa oraz kobiety, która burzy radość i sielankę rodziny. Relacje bohaterów są splecione w sposób, który na początku wydaje się oczywisty, ale szybko okazuje się, że nic nie jest takie, jak się wydaje. Autorki mistrzowsko manipulują czytelnikiem, bawiąc się jego percepcją i oczekiwaniami. To, co wyróżnia tę książkę, to absolutna nieprzewidywalność – zarówno w kwestii tożsamości postaci, jak i osi czasu. Narracja jest skonstruowana tak, że czytelnik raz po raz zostaje zapędzony w kozi róg, wyprowadzony na manowce i wypada przy pierwszym zakręcie.
atutem. Wolne tempo pozwala czytelnikowi lepiej poznać świat bohaterów, ich motywacje i emocje. Dzięki temu zagłębiamy się w złożone mechanizmy socjopatycznych i narcystycznych zachowań, które autorki przedstawiają z psychologiczną precyzją, budując nie tylko napięcie, ale także głębię postaci.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka pełna zaskakujących momentów i jeszcze z bardziej szokującym zakończeniem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Żona między nami” to thriller psychologiczny, który zaskakuje od pierwszych stron i konsekwentnie wyprowadza w pole. Jeśli wydaje Ci się, że wiesz, o czym jest ta książka – jesteś w błędzie. I właśnie to jest jej największym atutem.
Na początku historia wydaje się dość klasyczna: poznajemy porzuconą kobietę, Vanessę, która nie potrafi pogodzić się z rozstaniem z mężem. Obserwuje jego nową wybrankę, ma obsesję na punkcie ich związku i sprawia wrażenie zdesperowanej eks-żony. Ale już po kilkudziesięciu stronach zaczynamy rozumieć, że nic nie jest takie, jak się wydaje. Narracja skręca w nieoczekiwane strony, a każda kolejna część odkrywa nowe warstwy historii.
Autorki bardzo umiejętnie bawią się z czytelnikiem. Książka jest napisana w przystępny, lekki sposób, ale porusza poważne tematy – manipulację, kontrolę w związku, toksyczność, traumy z przeszłości. To nie tylko opowieść o relacjach, ale też o sile kobiecej intuicji i potrzebie uwolnienia się z destrukcyjnych układów.
Na szczególną pochwałę zasługuje sposób konstruowania fabuły – zmyłki, plot twisty i powolne odkrywanie prawdy trzymają w napięciu aż do końca. Niektóre zwroty akcji są naprawdę zaskakujące, choć zdarzają się też momenty, gdzie narracja nieco zwalnia i wątki się powtarzają.
„Żona między nami” to naprawdę bardzo sprytnie skonstruowany thriller, który pokazuje, jak łatwo można ulec pozorom. Autorki stworzyły historię pełną napięcia, psychologicznej głębi i emocjonalnych zawirowań. To jedna z tych książek, które chce się przeczytać raz jeszcze – z nową świadomością i zupełnie innym spojrzeniem na wydarzenia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa początku historia wydaje się dość klasyczna: poznajemy porzuconą kobietę, Vanessę, która nie potrafi pogodzić się z rozstaniem z mężem....
Nudna i przewidywalna. Przeczytałam około 100 stron i wymiękam. Już po kilku stronach widać wyraźnie charaktery kontrolujacego faceta, naiwnej kandydatki na drugą żonę i rozżalenie pierwszej żony. Każda kolejna strona jest potwierdzeniem tego, co już wiem i czego się spodziewam. Szkoda czasu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPomysły bardziej wtórne, sięgnęłam ze względu na plot twist, który jak mi polecano jest niespodziewany, ale nie miałam efektu wow.