Małe Licho i tajemnica Niebożątka

- Małe Licho (tom 1)
- 2018-09-19
- 2018-09-19
- Inne
W pewnym starym, niesamowitym domu na uboczu, za wysokim ogrodzeniem, mieszka chłopiec imieniem Bożek, zwany też Niebożątkiem, który nigdy nie jest sam. Bo oprócz starej skrzyni ze skarbami i najfajniejszej mamy pod słońcem ma też najprawdziwszego anioła stróża… a pod jego łóżkiem mieszka potwór, który ciągle podkrada mu kapcie.
Nadchodzi jednak dzień, kiedy Bożek musi wreszcie opuścić swój niezwykły dom i poznać lepiej świat po drugiej stronie ogrodzenia — świat bez szumu anielskich skrzydeł i uścisku potwornych macek. Tylko czy jest na to gotowy? I czy sam świat również jest gotowy na Bożka oraz wielką tajemnicę, jaką skrywa chłopiec?
Kup Małe Licho i tajemnica Niebożątka w ulubionej księgarni
Oceny książki Małe Licho i tajemnica Niebożątka
3135 użytkowników ma tytuł Małe Licho i tajemnica Niebożątka na półkach głównych- Przeczytane 2 001
- Chcę przeczytać 1 134
- 2018 74
- 2019 66
- 2022 49
- 2021 47
- 2020 44
- Dla dzieci 44

OPINIE i DYSKUSJE o książce Małe Licho i tajemnica Niebożątka
Alleluja 😇 Nie można nie pokochać małego anioła z alergią na własne pierze 😂🤣 Uwielbiam ich przygody 💚
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiepła opowieść dla dzieci, ale napisana tak, że i dorosły wzruszy się i uśmiechnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Małe Licho i tajemnica Niebożątka" Marty Kisiel to otulająca historia o dziwności, o niepasowaniu, o akceptacji, radzeniu sobie z różnymi emocjami i więzach rodzinnych, gdzie w starym domu ogrzewanym duszą mieszkają różne istoty, anioły z alergią i bamboszkami, potwory, duchy, utopce, króliki i inne osobliwości.
"-Bożku, może w takim razie bądź czymś, co cię nie schowa przed światem, tylko pokaże, kim naprawdę jesteś?"
Przyjaciółka powiedziała mi, że ta książka powinna być lekturą i ja się z tym zgadzam. Nie dość, że całość ma cudowny, ciepły, chaotyczny klimat domu dla różnych istot, to jest to humorystyczna i wzruszająca opowieść o tolerancji, o akceptowaniu siebie, swojej inności.
"Rupiecie, starocie, klamoty - wszystkie te rzeczy, którymi przez dziewięć ostatnich lat Konrad zasypywał Bożka, próbując zastąpić przedmiotami samego siebie. Byle tylko mieć spokój i skupić się na sobie."
Ja jestem zakochana, zwłaszcza, że wewnątrz znalazłam jeszcze mój ukochany, a także Bożka, głównego bohatera, utwór "Król Olch". Jest to ballada Johanna Wolfganga von Goethego, zwana inaczej "Król Elfów". Polecam posłuchać poezji śpiewanej w wykonaniu Marcina Sady.
Kończąc, czy może być coś bardziej rozczulającego niż życzliwe, kichające, całe w brokacie i anielskie Licho? Nie sądzę.
"Bo wiesz, alleluja, w bamboszkach w kropeczki nie da się być normalnym chłopcem."
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"-Bożku, może w takim razie bądź czymś, co cię nie schowa...
Piękna książka o przyjaźni i dojrzewaniu.
Piękna książka o przyjaźni i dojrzewaniu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRaczej dla młodszych odbiorców, ale język w niektórych momentach może być niezrozumiały. Kocham fragment z wierszem, pod koniec. Polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSympatyczna książeczka. Skierowana przede wszystkim do dzieci - choć jak na literaturę dziecięcą dość chaotyczna i najeżona długimi, skomplikowanymi zdaniami, co miejscami było męczące (m.in. w miejscach, gdzie wymieniana jest długa lista czynności czy przedmiotów i zjawisk). Będziemy czytać dalej, bo klimat jest przyjemny, a sceneria nietypowa, choć cały czas zachodzę w głowę, czemu seria nazywa się Małe Licho, kiedy Licho nie jest głównym bohaterem?
Sympatyczna książeczka. Skierowana przede wszystkim do dzieci - choć jak na literaturę dziecięcą dość chaotyczna i najeżona długimi, skomplikowanymi zdaniami, co miejscami było męczące (m.in. w miejscach, gdzie wymieniana jest długa lista czynności czy przedmiotów i zjawisk). Będziemy czytać dalej, bo klimat jest przyjemny, a sceneria nietypowa, choć cały czas zachodzę w...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to[książkę przeczytałem w ramach ruchu Zew Zajdla 2019]
[książkę przeczytałem w ramach ruchu Zew Zajdla 2019]
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka bardziej podchodzi pod literaturę dziecięcą niż pod fantastykę - dlatego dziwiły mnie wszystkie zachwyty nad nią. Przypominają się stare bajki o potworkach i duchach zamieszkujących domy wspólnie ze śmiertelnikami. Zabawne, przyjemne, ale nic w tym głębokiego, ani szczególnie oryginalnego.
Książka dla dzieci z okiem puszczonym do dorosłych. Z tej książki uczyć się może nie tylko dziecko, ale także każdy dorosły, który z dziećmi się spotyka. Siła wrażliwości, przyjaźni, siła zwyczajnego bycia przy dziecku, zamiast oddalania potrzeb tej relacji na drugi plan, bo dorosły jest taki zmęczony i zapracowany, że siły ani czasu dla dziecka już nie ma. Dla dzieci znowu - pokazanie, że nie trzeba naśladować innych, fajnych dzieciaków, a wystarczy być sobą, a dobrzy znajomi sami się odnajdą.
Nawiązania kulturowe, błyskotliwe teksty, poczucie humoru - wszystko to sprawia, że dziecko może się też dowiedzieć się czegoś więcej, niż tylko budowaniu relacji. Można rozbudzić w nim ciekawość świata.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUrocza, zabawna książka, która ma w sobie ciepło komfortowych relacji (chociaż nie zawsze są one łatwe). Co prawda nie bawiłam się na niej jakoś świetnie, bo już nie jestem targetem, ale myślę, że gdyby czytać tę książkę razem z dzieckiem, to zdecydowanie przednia lektura :D
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBtw moim zdaniem końcówka przypomina takie łagodne "Stranger things" dla dzieci xd
Co skrywa stary dom, ukryty pośród nieprzebytych chaszczy, na skraju pewnego, nienazwanego miasteczka?
Kichającego anioła stróża- a tak!
Potwora mieszkającego pod łóżkiem, swoją drogą straszliwego pieszczocha;
małego chłopca o imieniu Bożek i jego mamę; niemieckie widma, urzędujące na strychu i kilka innych, nietuzinkowych postaci.
W takim towarzystwie nie sposób się nudzić! Dodajmy do tego kwiecisty język autorki, przezabawne dialogi i mamy książkę idealną, czyli taką, która jest dla dzieci a bawi także ich rodziców:)
Mówi się, że do wychowania dziecka potrzeba całej wioski, w "Małym Lichu" w procesie tym, biorą udział niezwykli mieszkańcy domu - dorośli, anioły, widma i potwory. Trudne emocje Bożka w związku z dorastaniem stanowią oś powieści, opiekę nad nim roztaczają wspierający go bliscy. Powieść o rzeczach najważniejszych: o miłości, niezłomności i przyjaźni. Szczerze polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKichającego anioła stróża- a tak!
Potwora mieszkającego pod łóżkiem, swoją drogą straszliwego pieszczocha;
W takim towarzystwie nie sposób się...