Kraina Opowieści: Zaklęcie życzeń

- opowieści dla młodszych dzieci
- Kraina Opowieści (tom 1)
- The Land of Stories: The Wishing Spell
- 2018-10-03
- 2018-10-03
- 2012-07-17
- Agnieszka Hałas
Świat Alex i Connera Bailey’ów wkrótce się zmieni.
Gdy babcia bliźniąt daje im tajemniczą książkę z baśniami, nie zdają sobie sprawy, że wkroczą do świata pełnego cudów i magii, gdzie spotkają postacie z bajek, z którymi dorastali: Krainy Opowieści. Wkrótce dowiedzą się, że historie, które znają tak dobrze sięgają dalej niż widzi ludzkie oko. Złotowłosa jest poszukiwanym zbiegiem, Czerwony Kapturek ma własne królestwo, a królowa Kopciuszek ma wkrótce zostać matką!
Po serii spotkań z czarownicami, wilkami, goblinami i trollami, powrót do domu okaże się trudniejszy, niż przypuszczali. Aby tego dokonać muszą wyruszyć w pełną niebezpieczeństw podróż w poszukiwaniu składników do Zaklęcia Życzeń. Czy odnajdą drogę z depczącą im po piętach legendarną Złą Królową? Zaczyna się wyścig, w którym możliwy jest tylko jeden zwycięzca – zaklęcie bowiem nie zadziała dwa razy, a Zła Królowa nie cofnie się przed niczym. Na pomoc wezwie swojego oddanego Łowcę i jego niebezpieczną córkę, zawrze nawet pakt z Watahą Złych Wilków, aby osiągnąć swój cel.
„Kraina Opowieści: Zaklęcie życzeń” to pierwsza część fantastycznego cyklu, który zabierze Cię w ekscytującą wyprawę pełną zaklęć, humoru i ciągnącej się strona za stroną przygody.
Kup Kraina Opowieści: Zaklęcie życzeń w ulubionej księgarni
Oceny książki Kraina Opowieści: Zaklęcie życzeń
425 użytkowników ma tytuł Kraina Opowieści: Zaklęcie życzeń na półkach głównych- Chcę przeczytać 217
- 2018 9
- 2022 7
- 2019 5
- Fantastyka 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kraina Opowieści: Zaklęcie życzeń
Przygody bliźniaków – Alex i Connera, którzy trafili do Krainy Opowieści dzięki książce podarowanej im przez babcię na dwunaste urodziny, na pierwszy rzut oka nie odbiegają od przygód bohaterów z innych książek tego typu.
Dorosły czytelnik powie, że to wszystko już było, że to kolejna modna produkcja amerykańskiej popkultury adresowana do dzieci. I pewno będzie w tym stwierdzeniu sporo racji, ale nie jest to książka pisana dla dorosłego odbiorcy. Myślę, że trochę starsze dzieci, które lubią uciekać w literackie fantastyczne światy będą czytały ją z przyjemnością.
Dobrą zabawę będą mieli miłośnicy i znawcy klasycznych baśni, którzy oprócz tropienia znanych im motywów oraz bohaterów będą mogli obserwować jakimi nieoczywistymi drogami może wędrować wyobraźnia.
To, co wyróżnia „Zaklęcie życzeń”, wśród innych książek tego nurtu, to naprawdę dobrze wykreowany baśniowy klimat. Ale na szczęście nie taki, do którego przyzwyczaiły nas Disneyowskie produkcje.
Nie będę idealizować tej książki i przyznam, że niektóre wątki są w niej przewidywalne, a bliźnięta nie rzucają na kolana bogato nakreślonymi osobowościami.
Powieść Colfera czyta się szybko i z przyjemnością. Można przy niej złapać trochę oddechu, wypocząć i dobrze się bawić. Książka przynosi też pozytywne przesłania. Przygody bliźniaków pokazują, że zawsze warto być sobą i nie trzeba za wszelką cenę zabiegać o akceptację całego otoczenia.
Krainę Opowieści tworzy jedenaście bajkowych królestw rządzonych przez bohaterki znanych baśni i ich mężów. Nie są to królestwa sielskie i anielskie i nie każda władczyni okazuje się wzorem cnót.
Powrót dzieci z Krainy Opowieści do rzeczywistości będzie możliwy, gdy zbiorą wszystkie składniki zaklęcia życzeń. Podczas ich poszukiwania rodzeństwo będzie musiało zmierzyć się z wieloma niebezpieczeństwami - nie tylko ze strony przerażających istot jak Trolle czy Gobliny, ale również Złej Królowej, która także pragnie zdobyć owe magiczne składniki. Zaczyna się wyścig, w którym możliwy jest tylko jeden zwycięzca – zaklęcie bowiem nie zadziała dwa razy... A Zła Królowa nie cofnie się przed niczym, na pomoc wezwie swojego oddanego Łowcę i jego diaboliczną córkę, zawrze nawet pakt z Watahą Złych Wilków, aby osiągnąć swój cel.
Długa i niebezpieczna podróż zbliża dzieci do siebie. Podczas niej znajdą również odpowiedzi na wiele nurtujących je od dawna pytań. A kiedy poznają tożsamość Dobrej Wróżki, już nic nie będzie takie, jak wcześniej...
Czy dzielnym bliźniętom uda się wygrać wyścig i powrócić do swojego świata, do mamy przytłoczonej żałobą i kłopotami finansowymi, które spadły na rodzinę?
Colfer sprawnie żongluje konwencjami. Stworzona przez niego baśniowa historia zmienia się to w mrożącą krew w żyłach opowieść grozy, to znowu w pasjonującą relację z niezwykłej podróży. Całość okraszona jest humorem i niezbyt nachalnym dydaktyzmem.
Młodym czytelnikom warto polecić tę książkę na wakacje.
Przeczytane w ramach wyzwania czerwcowego 2025.
(7) Książka, której bohaterami są dzieci.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDorosły czytelnik powie, że to wszystko już było, że to kolejna modna produkcja amerykańskiej popkultury adresowana do dzieci. I pewno będzie w tym...
Super książka, przyjemnie się czyta i przede wszystkim dużo dialogów.
Trochę książka przypomina mi Czarnoksiężnika z Krainy OZ
Super książka, przyjemnie się czyta i przede wszystkim dużo dialogów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrochę książka przypomina mi Czarnoksiężnika z Krainy OZ
Ciekawa pozycja ale bardziej bym ją kierowała do młodszej niż starszej młodzieży. Historia ciekawa, wciąga, język prosty a fabuła dość wartko leci. Historia rodzeństwa bliźniaków przenoszących się ze świata realistycznego do baśniowego, za pomocą podarowanej im książki. Świat fantastyczny jaki tam jest zarysowany opiera się głównie na znanych nam baśniach typu : Śnieżka, Czerwony Kapturek, Złotowłosa itp. Jednak przedstawionw tam postacie grają trochu inne role niż w wersji podstawowej, co dodaje atrakcyjności fabule.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawa pozycja, przeznaczona dla trochę młodszego czytelnika. Autor opowiada historię jedenastoletnich bliźniąt Alex i Connera, którzy za pomocą magicznego tomu z baśniami, trafiają do Krainy Bajek. Aby powrocić do domu, muszą zgromadzić przedmioty związane z zaklęciem życzeń. Dzieci wędrują po krainie i spotykają postacie ze znanych baśni jak Czerwony Kapturek, czy Śniezka.
Oczywiście ich przygody są powiązane zeświatem współczesnym, co wnosi całkiem nową jakość.
Po lekturze tej ksiażki na pewno inaczej spojrzycie na doskonale znane baśnie .
Bardzo ciekawa pozycja, przeznaczona dla trochę młodszego czytelnika. Autor opowiada historię jedenastoletnich bliźniąt Alex i Connera, którzy za pomocą magicznego tomu z baśniami, trafiają do Krainy Bajek. Aby powrocić do domu, muszą zgromadzić przedmioty związane z zaklęciem życzeń. Dzieci wędrują po krainie i spotykają postacie ze znanych baśni jak Czerwony Kapturek, czy...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytając takie książki żałuję, że miałem w dzieciństwie kilkuletnią przerwę w czytaniu. Zapewne wiele takich perełek bym wyłapał.
Podróżowałem razem z bohaterami, zbierałem składniki, uciekałem przed strażnikami i walczyłem ze Złą Czarownicą. Majstersztyk przy którym nic, a nic się nie nudziłem. Autor mimo wielu baśniowych historii wszystko idealnie wymieszał i wyszedł przepyszny baśniowy świat. Niby każdy zna te baśnie, ale tutaj są one przedstawione w sposób oryginalny i ze sobą spójny. Dużym plusem jest wplecione subtelne i ze smakiem poczucie humoru. Ta książka ma to coś czego zabrakło w "Baśnioborze". Fajnym wątkiem jest poruszenie tematu czytania baśni w oryginale przez dzieci, ale też wszelkiego rodzaju książek.
Dwójka głównych bohaterów się tak uzupełnia jakby byli jedną osobą. Tutaj nawet postacie poboczne potrafią być interesujące nie mniej niż główne. Idealny przykład jak użyć wielu postaci i się w tym nie pogubić.
W sumie to niby wszystko się kończy dobrze, ale jest duża furtka pozwalająca na kontynuację, więc jeszcze opowieść może zostać rozwinięta i jak to w baśniach - nie mieć końca.
Zafascynowany jestem jako dorosły, a co by było jakby ta książka trafiła w moje ręce w dzieciństwie!
Alex i Conner próbują się odnaleźć po śmierci ojca. Na 11 urodziny dostają od babci "Krainę Opowieści", którą czytał im tata. Od teraz wszystko się zmienia. Książka ich wciąga. Dosłownie. Czy zdołają powrócić do swojego świata? Czy zostaną w "Krainie Opowieści" na zawsze?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodróżowałem razem z bohaterami, zbierałem składniki, uciekałem przed strażnikami i walczyłem ze Złą Czarownicą. Majstersztyk przy którym nic, a nic się nie nudziłem. Autor mimo wielu baśniowych historii wszystko idealnie wymieszał i wyszedł...
„ Poszukiwana żywa lub martwa Złotowłosa za włamanie, kradzież oraz ucieczkę przed stróżami prawa.”
Chris Colfer „ Kraina opowieści zaklęcie życzeń”
Bliźnięta Alex i Conner dostają od swojej babci książkę z bajkami, która należy do rodziny odkąd dzieci sięgają pamięcią.
Prezent przenosi ich do Krainy opowieści, gdzie postacie z bajek nie są do końca takie jak nam się zdaje. By móc powrócić do domu muszą skompletować składniki na zaklęcie życzeń, które jest ich jedyną szansą na powrót do domu. Sprawę utrudnia grasująca na wolności Zła Królowa.
Czy bliźnięta odnajdą drogę do domu? Jaką tajemnicę skrywa przeszłość macochy Śnieżki?
Książkę czyta się niesamowicie lekko i przyjemnie, relacją pomiędzy rodzeństwem przypomina mi trochę tą pomiędzy Kendrą i Sethem z „ Baśnioboru” inteligentna siostra i niesforny brat.
Historia przebiega płynnie, podczas czytania cały czas coś się dzieje. Jest to książka skierowana do młodszego odbiorcy, ale starsi czytelnicy również nie powinni się nudzić.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChris Colfer „ Kraina opowieści zaklęcie życzeń”
BAJKI W KSIĄŻCE (CZY TEŻ W BAJCE)
Christoper ,,Chris'' Colfer, w skrócie CCC, według Times'a jeden ze stu najbardziej wpływowych ludzi na świecie, stworzył właśnie tą książkę. I na początku myślałem, że za pomocą tych ,,wpływów'' podrobił sobie Andersena i braci Grimm, jednak sięgnąłem po pierwszą część i nie żałuję - przewyższyła moje oczekiwania.
Polecam każdemu, ale dorosły czytelnik będzie mógł wyprzedzić informacje i nie będzie z tego się cieszył tak bardzo, jak młodszy.
BAJKI W KSIĄŻCE (CZY TEŻ W BAJCE)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNigdy nie zetknąłem się z bajkami (oprócz braci Grimm),jednak znałem je trochę i odświeżyłem sobie pamięć o nich, czytając tą książkę, w której Alex i Conner wpadają do świata bajek... początek przypominał mi podróbkę pierwszej części opowieści z Narnii.
Do książek, w których mowa o baśniach nie trzeba mnie przekonywać. Lecę do nich jak ćma do światła i nie mogę się doczekać, aż się za nie zabiorę. Teraz trochę żałuję, że Zaklęcie życzeń Chrisa Colfera tyle czekało na swoją kolej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tohttp://zapatrzonawksiazki.pl/index.php/2020/05/02/zaklecie-zyczen-chris-colfer/
Bardzo na tak. Taka trochę nowa odsłona znanych nam baśni. Mało tego, to wejście do świata ulubionych bohaterów i poznanie ich przygód na nowo. Okraszona delikatnym humorem idealna, by wrócić do czasu dzieciństwa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak na książkę raczej dla dzieci i młodzieży strasznie wciąga!!
Jak na książkę raczej dla dzieci i młodzieży strasznie wciąga!!