The Black Cat. Czarny Kot

- hobby
- 2013-09-20
- 2010-01-01
- 2008-03-01
Opowiadanie "The Black Cat. Czarny Kot" to wstrząsające studium psychiki mordercy prześladowanego wyrzutami sumienia.
Edgar Allan Poe - amerykański poeta, nowelista krytyk i redaktor. Jego twórczość, a zwłaszcza pełne grozy i fantastyki opowiadania, to jedno z najważniejszych zjawisk w literaturze światowej.
Seria "Czytamy Poego" zawiera opowiadania w oryginalnej, pełnej wersji angielskiej wraz z polskim tłumaczeniem.
Aby zmienić wersję językową - kliknij w numer akapitu
Kup The Black Cat. Czarny Kot w ulubionej księgarni
Oceny książki The Black Cat. Czarny Kot
2074 użytkowników ma tytuł The Black Cat. Czarny Kot na półkach głównych- Przeczytane 1 554
- 2014 24
- E-book 24
- 2013 18
- Ebook 17
- Klasyka 16
- Literatura amerykańska 15

OPINIE i DYSKUSJE o książce The Black Cat. Czarny Kot
Moje pierwsze spotkanie z autorem
- audiobook zawiera muzykę w tle
Nie jest to tak do końca horror bardziej wszystkie przedstawione opowiadania są psychologiczne.
Moje pierwsze spotkanie z autorem
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to- audiobook zawiera muzykę w tle
Mroczna, psychologiczna opowieść o upadku człowieka i potworach czających się w ludzkiej duszy. Poe z mistrzostwem buduje atmosferę grozy, prowadząc czytelnika przez obłęd i wyrzuty sumienia. Krótka, ale intensywna nowela, która zostawia ślad na długo po lekturze. Klasyka grozy w najlepszym wydaniu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBędąc w bibliotece szukałam pierwszej książki do przeczytania po angielsku. Zależało mi na krótkiej książce, aby nie zdemotywować się zbyt szybko i wówczas w moje ręce wpadła seria Penguin Readers.
Świetny styl autora i trzymanie w napięciu czytelnika to z pewnością atuty tej małej książeczki.
Edgar Allan Poe napisał cztery świetne historie, które bardzo mnie wciągnęły.
"The Black Cat", "The Oval Portrait", "Berenice", "The Mask of the Red Death" - wszystkie świetne jednak na pierwszym miejscu u mnie plasuje się "The Black Cat". To naprawdę mocne opowiadanie. Bardzo polecam.
Po tej przygodzie z Poe mam ochotę na poznanie innej jego twórczości.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"The Black Cat and Other Stories" wybrałam przez przypadek i jakie było moje zdziwienie, kiedy okazało się, że są to krótkie opowiadania grozy.
Świetny styl autora i trzymanie w...
Pod pewnymi względami jest to czarna komedia przesiąknięta naturą zła czająca się za makabrycznymi pomysłami, jakby sam Dostojewski ze ,,Zbrodni i kary'' wyleciał z magicznego kapelusza. Bo gdzie rodzi się w ludzkości chęć mordu, jeśli nie w mrokach dwóch półkul między bębenkami i ustami, które zaszywają okrucieństwo. Prosta konstrukcja i proste środki użyte, by przedstawić dwoistość duszy, która kocha zwierzęta, a później zadaje ból przez targane nami negatywne emocje, jak nienawiść czy zniecierpliwienie. Zbrodnia z miłości zdarza się - nie tylko w książkach. Jak łatwo upaść - od przywiązania do czworonoga, do pogardy nad światem, który zakłóca nam spokój. Rozpisane bez nadęcia, mini-makabreska otoczona całunem szubienicy. Fatalizm dnia powszechnego.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoe ma specyficzny styl. Trzeba go polubić. Ja polubiłam.
Poe ma specyficzny styl. Trzeba go polubić. Ja polubiłam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZaskakująca.
A do tego czarny kot... czyżby była jakaś przyczyna, że przewija się w wielu wierzeniach ;)
Mało słów - dużo treści!
Polecam.
Zaskakująca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKrótkie opowiadanie będące opisem rozwijającego się okrucieństwa, upadku, nienawiści.
Mało słów - dużo treści!
Polecam.
Nie powiem ale zmroziła mi trochę krew w żyłach.
Nie powiem ale zmroziła mi trochę krew w żyłach.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZa każdym razem gdy czytam to opowiadanie nie mogę sie nadziwić jak genialnym pisarzem był Poe.Takie krótkie a tak bogate w treść.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKrótka, acz treściwa opowieść o okrucieństwie, którego tytułowy kot miał być przyczynkiem. Na uwagę zasługuje piękny język tej opowieści (tłumaczenie Bolesław Leśmian).
Cytat:
"Któż, popełniając czyn niedorzeczny lub nikczemny, nie dziwił się po stokroć tej prostej oczywistości, iż wiedział, że winien go był nie popełnić?"
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCytat:
Co znajduje się w głowie alkoholika? Tylko on to wie!
Lęki, wizje, niekontrolowana agresja......
Dziury w mózgu, wypalone nieodwracalnie przez trunek, działający jak trucizna, siejąca spustoszenie w narzędziach, nad którymi miało się wcześniej kontrolę.
Co znajduje się w głowie alkoholika? Tylko on to wie!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLęki, wizje, niekontrolowana agresja......