Tamta dziewczyna

kryminał, sensacja, thriller
2018-02-28
2018-02-28
Jacek Żuławnik

Kup Tamta dziewczyna w ulubionej księgarnii

Oceny książki Tamta dziewczyna

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tamta dziewczyna

Nie była to pierwsza książka, którą przeczytałam autorstwa Erici Spindler, ale od poprzedniej minęło już naprawdę sporo czasu. Mimo tego od pierwszych stron miałam wrażenie, że wracam do dobrze znanego stylu autorki.
„Tamta dziewczyna” to historia z dobrą, wciągającą fabułą. Napięcie budowane jest spokojnie, ale konsekwentnie, a kolejne wątki sprawiają, że trudno się od niej oderwać. To jedna z tych książek, w których autorka tak prowadzi historię, że prawie do samego końca nie jesteś w stanie uwierzyć, jakie będzie jej zakończenie.
Zdecydowanie polecam — to naprawdę dobra pozycja dla osób, które lubią trzymające w napięciu historie.

"Tamta dziewczyna" opowiada historię Mirandy Rader, która jest jedną z lepszych funkcjonariuszek policji cieszącą się dobrą opinię. Niestety kiedyś tak nie było. Jako nastolatka swojej rodzinie przyrządzała wielu kłopotów. W swoim rodzinnym miasteczku znana była jako notoryczna kłamczucha, dlatego kiedy doszło do sytuacji gdzie uciekła zbrodniarzowi który skrzywdził niewinną dziewczynę, a następnie chciał ją nikt nie uwierzył w wersję jej zdarzeń.
Dziewczyna próbowała zapomnieć o tym traumatycznym wydarzeniu jednak przeszłość nie pozwala jej na to.
15 lat później Miranda i jej partner zostają wezwani na miejsce przestępstwa. Ofiarą okazuje się być lubiany i szanowany wykładowca miejscowej uczelni. Nie było by dla Mirandy niczym to niezwykłym gdyby nie fakt, że na ustach ofiara miała przyklejoną taśmę z napisem kłamca oraz znajdował się obok niego wycinek z gazety z tego nieszczęsnego dla Mirandy dnia.
Co ma wspólnego ta zbrodnia z wydarzeniami sprzed 15 lat?
Czy Miranda odkryje prawdę?
Czy odkryją że lubiła kiedyś kłamać i nikt nie będzie chciał jej uwierzyć?
Książka nie była jakaś zła, ale nie trzymała mnie w napięciu. Dla mnie nuda.

Szybko się czyta, historia wciąga. Natomiast łatwo wiele przewidzieć. Tytuł książki też sugeruje dosyć dużo.

1131 użytkowników ma tytuł Tamta dziewczyna na półkach głównych
242 użytkowników ma tytuł Tamta dziewczyna na półkach dodatkowych

Erica Spindler
Erica Spindler
A New York Times and International bestselling author, Erica Spindler's skill for crafting engrossing plots and compelling characters has earned both critical praise and legions of fans. Her stories have been lauded as “thrill-packed page turners, white- knuckle rides and edge-of-your-seat whodunits.” Erica loves meeting and interacting with her fans, both in person and online. She has a wicked sense of humor, an optimistic spirit and loves coffee, chocolate and red wine, not necessarily in that order. In 2002 her novel Bone Cold won the prestigious Daphne du Maurier Award for excellence. A Romance Writers of America Honor Roll member, she received a Kiss of Death Award for her novels Forbidden Fruit and Dead Run and was a four-time RITA® Award finalist. In 1999 Publishers Weekly awarded the audio version of her novel Shocking Pink a Listen Up Award, naming it one of the best audio mystery books of 1998. Erica lives just outside New Orleans, Louisiana, with her husband and two sons.

Cytaty z książki Tamta dziewczyna