Szóstka

- Strażnicy Światła (tom 2)
- Triple Six aka If You Dare
- 2017-09-27
- 2017-09-27
- 2016-11-03
- Jacek Żuławnik
Trwa odliczanie… Detektywi Micki Dare i Zach Harris powracają w Szóstce, thrillerze paranormalnym, drugiej wspólnej przygodzie w ramach serii Strażnicy Światła pióra Eriki Spindler. Minęły trzy miesiące od feralnej nocy, kiedy Micki o mało nie straciła życia. Fizycznie wróciła wprawdzie do zdrowia, ale wciąż nękają ją koszmary i Micki nie może pozbyć się wrażenia, że tamtej nocy wydarzyło się znacznie więcej, niż Zach jest skłonny przyznać. Jedyne zatem, co może Micki zrobić, to próbować żyć i pracować jak gdyby nigdy nic – oraz postarać się rozwiązać najnowszą zagadkę, do której rozwikłania przydzielono ją razem z Zachem. Nowym Orleanem wstrząsa seria brutalnych naruszeń miru domowego. Rodzin, które padają ofiarą najść, z pozoru nic nie łączy. Dlaczego jednak napastnicy je wybrali? Im głębiej Micki i Zach wnikają w to, co się stało, tym mocniej utwierdzają się w przekonaniu, że wydarzenia mają drugie dno. Wyłania się dobrze znana postać, o której Micki starała się zapomnieć. Kiedy sprawa wchodzi z butami w jej życie, Micki musi zdecydować, czy na pewno chce poznać prawdę o tamtej nocy… Ta niesamowita i pełna napięcia nowa powieść Eriki Spindler, mistrzyni suspensu, wciąga tak, że nie odłożysz jej, dopóki nie doczytasz do końca
Kup Szóstka w ulubionej księgarni
- Kryminał 4
- Thriller/sensacja/kryminał 3
- 2019 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Szóstka
Szóstka to bezpośrednia kontynuacja Siódemki, przygód Micki Dare i Zacha Harrisa, który tym razem rozwiązują sprawy brutalnych naruszeń miru domowego. Z pozoru napadniętych rodzin nic nie łączy. Jednak kiedy najlepszy duet policyjny w Nowym Orleanie kopie głębiej, okazuje się, że sprawy mają drugie dno. Czy uda się powstrzymać złe moce, zanim dotrą do tego, co dla nich najcenniejsze?
Zaczynam powoli się przekonywać do paranormalnej odsłony Ericy, jednak to nadal nie jest tym, w czym czułabym się dobrze tak na 100%. Ciekawa zagadka kryminalna zakrywana jest nadprzyrodzonymi mocami. I jakby z tym nie mam problemu, tylko brak proporcji i pomysłu na moce z innego świata trochę załamuje ciekawy klimat. Czytanie ludzi, ich uczuć, sny zwiastujące przeszłość, to bardzo interesujące, ale nie tak efektowne, jak posiadanie księgi zaklęć i władanie różdżką. Ode mnie 6/10. Jak na razie historie z obu części są na takim samym poziomie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo porównywalna z pierwsza częścią. Dobra historia, choć bardzo przewidywalna. Już na początku domyślałam się tego "płot twistu", więc jakoś nie byłam zaskoczona zakończeniem.
Dobrze się czytało, na pewno sięgnę po ostatnią część, ale jakoś bez szału.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobrze się czytało, na pewno sięgnę po ostatnią część, ale jakoś bez szału.
Nowym Orlenem wstrząsa seria brutalnych naruszeń miru domowego. Atakiem wprawdzie padają rodziny z dziećmi które z pozoru nic nie łączy ale im głębiej Micky i Zach wnikają w sprawę mocniej utwierdzają się w przekonaniu ,że wydarzenia mają drugie dno. Okazuje się iż siły zła poszukują podobnym sobie czyli dzieci które przyszły na świat z czynu zabronionego a ich ojcami są przedstawiciele zła. Czy Zach i jego zdolności oraz Strażnicy uratują dzieci a Micky ujmie napastników? Walka dobra ze złem trwa ...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to#Wyzwanie czytelnicze na lipiec 2024r. - przeczytam książkę której akcja dzieje się w ciepłym kraju.
Trudno zakwalifikować tę książkę do konkretnego gatunku, ni to kryminał, ni to powieść fantastyczna. Zatem przyjmijmy, że to thriller paranormalny, w którym detektywi o nadprzyrodzonych mocach, ścigają przestępców również o paranormalnych zdolnościach. Ich głównym celem jest Zwiastun Ciemności budujący swą armię poddanych w Nowym Orleanie, w stanie Luizjana USA.
To moje pierwsze i ostatnie spotkanie z autorką. Historia w ogóle mnie nie wciągnęła, ani nie zainteresowała na tyle aby kontynuować serię "Strażnicy Światła".
To lekka, przyjemna w czytaniu, z niewielką dozą przemocy lektura. Łatwa, niewymagająca, banalna książka, która NIC a NIC nie wnosi do naszego życia. NIE POLECAM!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrudno zakwalifikować tę książkę do konkretnego gatunku, ni to kryminał, ni to powieść fantastyczna. Zatem przyjmijmy, że to thriller paranormalny, w którym detektywi o nadprzyrodzonych mocach, ścigają przestępców również o paranormalnych zdolnościach. Ich głównym celem jest...
Zapadła mi w pamięć ta książka. Mimo, że nie przepadam ani za fantastyką ani za baśniami czy fantazy, to okazało się, że bardzo lubię thillery paranormalne i tego typu zjawiska🙂 Szóstka jest wciągająca, zaskakująca i ma nieprzewidywalną fabułę. Świetny relaks. Polecam🙂
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwsza część wzięła mnie totalnie z zaskoczenie, tutaj już brakowało tego elementu i moja ekscytacja trochę opadła. To wciąż jest fajna i wciągająca historia, trochę gorsza niż jedynka i trochę dziwna - bo jednak ciężko to gdzieś dopasować. Fantastyka nie bardzo, bo poza tym wątkiem paranormalnym nic nie ma. Kryminał... no nie do końca, bo jest jednak za dużo paranormalu. I zamiast skupić sie na treści, skupiam się na tym, bo skoro nie wiem, gdzie ją wspaować, to też nie do końca wiem, jak ją obierać, bo każdy gatunek ma swoje specyficzne kryteria.
Pierwsza część wzięła mnie totalnie z zaskoczenie, tutaj już brakowało tego elementu i moja ekscytacja trochę opadła. To wciąż jest fajna i wciągająca historia, trochę gorsza niż jedynka i trochę dziwna - bo jednak ciężko to gdzieś dopasować. Fantastyka nie bardzo, bo poza tym wątkiem paranormalnym nic nie ma. Kryminał... no nie do końca, bo jest jednak za dużo paranormalu....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejny tom tej serii... kolejny raz się nie zawiodłam.
Idę po kolejną odsłonę :)
Kolejny tom tej serii... kolejny raz się nie zawiodłam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzasami tego typu powieści, trochę nieralne, naciągane, z ciekawą i nieprzewidywalną fabułą, wystarczą, aby odpłynąć w inny świat z dala od codzienności i po prostu dać się pochłonąć.
Idę po kolejną odsłonę :)
Miałam nadzieję, że „Szóstka” będzie trochę lepsza od pierwszego tomu, ale jest utrzymana w podobnym klimacie. Po część trzecią już nie sięgnę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Szóstka" to środkowa część serii Erici Spindler. Bardzo mi się podobała i ogólnie polecam tę serię, zwłaszcza jeśli lubicie klimat zagadek kryminalnych.
Powracamy do dusznego klimatu Nowego Orleanu. Zach i Micki po niedawnych przejściach znowu będą mieli okazję zmierzyć się z brutalnymi przestąpcami. Specjalne zdolności Zacha pozwalają im jednak twierdzić, że znowu będą musieli się mierzyć z ciemnymi mocami. Jednak ta historia jest o tyle ciekawa, że Micki Dare już wie z czym się mierzy i rozumie więcej niż mogłoby się wydawać. W tej części dużo czasu jest poświęconego Angel, która pozna mężczyznę, któremu Micki mocno będzie się sprzeciwiać. Dużo będzie się dziać wśród kręgu wtajemniczonych, a finał tej historii okaże się mocno szokujący.
Polecam serdecznie zarówno tę książkę, jak i całą serię. Jest bardzo wciągająca.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to.
Niektóre osoby otacza niewidzialna aura. Poruszają się w niej mniej lub bardziej szczęśliwi. Poświata wokół głowy Micki świadczyła o tym, że wciąż żyła.
Światło nie mające nic wspólnego z laserem.
„Leczysz ludzi. Siłą swojego… światła.”
Niektórzy ludzie z dozą niepewności mówią o własnym przeczuciu, o projekcji nierzeczywistości.
„Błyski, przebitki – obrazy i dźwięki. Migawki – pojawiały się i znikały. Muzyka. Heavy metal. Nie jego bajka.”
Umiejętność uwieczniania na papierze swoich wizji i snów to pozornie tylko talent. To jest dar.
„Jej głowę wypełniły obrazy. Wyświetlały się na wewnętrznej stronie powiek, oglądała je jak film na prochach. Neurony się odpalały, synapsy żarzyły, połączenia otwierały.”
Nastały czasy, kiedy głoszenie prawd o miłości przypomina przesłodzoną watę cukrową. Ładna, nietrwała, złudna…
Chaos już nie jest tylko związany z historią świata. Chaos to zabawa, frajda. Nie ma autorytetów. Są mentorzy, mistrzowie.
Poznana i uparcie realizowana jest prastara przepowiednia.
Zło istnieje i ma swoje imię – Zwiastun Ciemności.
SĄ TEŻ PÓŁ BLASKI.
To oni mają niezwykłe umiejętności. Wizjonerzy. Wręcz cudotwórcy. Wybawcy.
Bez nich działania policji, mające za zadanie uspokoić przestraszonych ludzi, nie miałyby szans powodzenia. W Nowym Orleanie budzi się panika. „6 do sześcianu” – tak nazywa się banda zamaskowanych terrorystów.
Nuży Was przeciętna książka? Kawa jest jakby bezkofeinowa… Przeczytajcie „6” Ericy Spindler. Ona daje kopa!
*Przepraszam… Jeszcze jedno… Zapomniałem, że Spindler jest po prostu ekstra.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Czasem widzę takie rzeczy, coś jak… poświatę. Nie wiem, czy to energia człowieka, aura, pole siłowe czy cokolwiek.”
Światło nie mające nic wspólnego z laserem.
„Leczysz ludzi. Siłą swojego… światła.”
Niektórzy ludzie z...