Pan Ciemnego Lasu

Okładka książki Pan Ciemnego Lasu autora Lian Hearn, 9788374807692
Okładka książki Pan Ciemnego Lasu
Lian Hearn Wydawnictwo: Mag Cykl: Opowieść o Shikanoko (tom 3-4) fantasy, science fiction
Opowieść o Shikanoko (tom 3-4)
The Tale of Shikanoko: Lord of the Darkwood (3) / The Tengu's Game of Go (4)
2017-05-10
2017-05-10
Anna Reszka

Kup Pan Ciemnego Lasu w ulubionej księgarnii

Oceny książki Pan Ciemnego Lasu

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pan Ciemnego Lasu

Tom pierwszy tej historii czytało mi się znacznie lepiej. Polubiłam w niej zwłaszcza Shikanoko, którego losy śledziłam z prawdziwym zainteresowaniem. Niestety, w tomie drugim jego postać zeszła na dalszy plan. Jest tu dużo wątków, autorka wciąż przeskakuje z jednej postaci do drugiej, zarazem nie zatrzymując się dłużej przy żadnej z nich. Takie przynajmniej odniosłam wrażenie. Opowieść przez to stała się dość chaotyczna, wręcz irytująca. Owszem, pod koniec wszystko się zazębia i klaruje, ale i tak uczucie niedosytu - czy też niesmaku - pozostaje. Za mało Shikanoko w "Opowieści o Shikanoko".

„Pan Ciemnego Lasu” to bezpośrednia kontynuacja „Cesarza ośmiu wysp” i tak jak ze sporym zapałem zabierałam się za pierwszą część, gdyż bardzo rzadko zdarza się spotykać powieści zakorzenione w świecie feudalnej Japonii, tak niemal poddałam się, czytając drugą.
Właściwie nie jestem pewna, co tak naprawdę stanowi największy problem tej powieści. Czy jest to tempo następujących po sobie wydarzeń, czy sposób, w jaki prowadzona jest narracja Oczywiście rozumiem, że oba te elementy stanowią część kostiumu narzuconego na przez autora, aby jak najlepiej wprowadzić czytelnika w klimat baśniowości i niezwykłości opowiadanej historii. Niestety na mnie wszystko to zadziałało wręcz odwrotnie, sprawiając, że lektura stawała się irytująca.
Osobiście, nie polecam, chociaż lubię Japonię i co nieco wiem o związanych z tym krajem literaturą i kulturą i historią, książka ta po prostu nie trafiła w moje gusta, ale kto wie, być może ktoś inny będzie w stanie docenić starania autorki.

Lian Hearn wspominam bardzo dobrze z czasów nastoletnich, kiedy zafascynowana Japonią czytałam jej serię o klanie Otori. Pamiętam, że byłam nią wtedy zachwycona. Tę książkę z kolei wylicytowałam na jakiejś aukcji, ciekawa, czy wrażenia z czytania będą podobne. Nie ukrywam, że to już nie to samo, co kiedyś. Dopiero w trakcie czytania zorientowałam się, że jest to druga część pewnej historii. Akcja zmienia się bardzo szybko i właściwie żadna sytuacja nie zostaje tutaj przedstawiona dłużej niż przez kilka stron, a pewne zachowania bohaterów wydawały mi się irracjonalne, ale to chyba taki styl tej autorki. Ostatecznie wrażenia dość pozytywne, choć czuję pewien niedosyt. Sama sobie zagrałam nieco na sentymencie tą lekturą.

899 użytkowników ma tytuł Pan Ciemnego Lasu na półkach głównych
362 użytkowników ma tytuł Pan Ciemnego Lasu na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Pan Ciemnego Lasu

Lian Hearn
Lian Hearn
Brytyjska pisarka urodzona w Anglii. Absolwentka Uniwersytetu w Oksfordzie, na którym studiowała języki współczesne. Pseudonim pisarki wiąże się z jej dzieciństwem (Lian skrót od Gillian),a także z sagą Opowieści rodu Otori. Hearn nawiązuje do czapli (ang. heron),które są częstym tematem w tej serii.

Cytaty z książki Pan Ciemnego Lasu

Lian Hearn Pan Ciemnego Lasu Zobacz więcej