Okulary szczęścia. Odkryj swoją siłę emocjonalną

Okładka książki Okulary szczęścia. Odkryj swoją siłę emocjonalną autora Rafael Santandreu, 9788328703056
Okładka książki Okulary szczęścia. Odkryj swoją siłę emocjonalną
Rafael Santandreu Wydawnictwo: Muza nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
Las gafas de la felicidad
2016-10-12
2016-10-12
2014-03-20
Joanna Kuhn

Kup Okulary szczęścia. Odkryj swoją siłę emocjonalną w ulubionej księgarnii

Oceny książki Okulary szczęścia. Odkryj swoją siłę emocjonalną

OPINIE i DYSKUSJE o książce Okulary szczęścia. Odkryj swoją siłę emocjonalną

Jeśli ktoś chce przeczytać tę książkę z nadzieją, że nałoży ona na oczy okulary szczęścia, to może być mocno zawiedziony. Dla osób, które czują się słabe i chcą wesprzeć się w odkryciu siły emocjonalnej, część treści w tej książce w mojej ocenie może być wręcz szkodliwa. Dla osób zainteresowanych pogłębieniem wiedzy z psychologii poznawczej jest to dość ciekawa pozycja ze względu na podejście autora.

Są tu rzeczy przydatne ale są również i rzeczy, które uważam za trujące. Przykładem sa rozważania na temat zazdrosci. Remedium ma być poligamia jako norma. Nie chodzi o to,że uważam poligamie za dobrą czy złą, natomiast nie uważam, że wyobrażenie sobie partnera kochajacego sie z kims innym ma cos polepszyć. Przecież nie o to chodzi. Zazdrość może mieć różne powody ale sprowadza sie do problemu zaufania. Tam mogą siedzieć różne rzeczy a autor w taki banalny i uproszczony sposób to tłumaczy. Poza tym te rady wydaja mi się idiotyczne, umiera ci dziecko a ty masz sie z tego podniesc bo to w sumie nic takiego. WTF. Te rady sa idiotyczne jednak, o ile oczywiscie jest w ksiazce duzo zdroworozsadkowych rad, to wiele z nich jest po prostu ględzeniem bez sensu i laniem wody. Nie wystarczy nałozyc okulary szczecia, w zyciu zdarzaja sie trudne momenty, prezywanie straty. To nie sa chwile gdy wystarczy po prostu wstac i pomyslec , ze swiat ma swoj porzadek, to sa chwile wielkiego bólu emocjonalnego, który trzeba przejśc i zadne okularki nie pomogą. Dodatkowo, rozprawianie o śmierci w taki lekki sposób jak czyni to autor, nie przekonuje mnie. Nie zawsze jestem gotowa by myslec w taki sposób na temat śmierci, owszem jest to część życia ale wcale nie jest łąwto ja zaakceptowac i jej konsekwencje czyli fakt,że jestesmy tu tylko na chwilę, nasze dzieci umrą itd. To jest normalne alenie znaczy, że jest to dla kazdego czyms, co moze traktowac równie lekko jak autor.

Autor Rafael Santandeur psycholog oprowadza czytelnika po zagmatwanym świecie naszych myśli i naszej psychiki. Autor pokazuje jak:
* Przezwyciężać kompleksy
* Nauczyć się nie walczyć z rzeczami
* Stawiać czoło poważnym przeciwnościom
* Wyzbyć się lęku
* Nie bać się odpowiedzialności
* Nie bać się bólu
* Zmienić życie w bardziej interesujące
* Przezwyciężyć lęk przed śmiercią i inne neurozy egzystencjalne
* Zmieniać innych
* Przezwyciężać zazdrość
* Docenić rozkosze samotności
* Nauczyć się po prostu być.
Bardzo podoba mi się układ książki. Każdy rozdział poświęcony jest konkretnemu zagadnieniu. Na początku jest opowieść z gabinetu lekarza lub jakaś przypowiastka później analiza psychologiczna danego zagadnienia i podsumowanie.
Bardzo pomocna książka we współpracy
z psychoterapeuta lub do pracy własnej z samym sobą.
Każdy z nas w pewnym momencie przechodzi kryzys i poszukuje odpowiedzi na wiele pytań. Ta książka z pewnością nie da nikomu gotowych rozwiązań. Ale skłoni do gruntownego przemyślenia swojego życia i swoich zachowań.
Każdy z nas może znaleźć swoje własne okulary szczęścia i własną definicję szczęścia.
Zdecydowanie polecam.

* Przezwyciężać kompleksy
* Nauczyć się nie walczyć z rzeczami
* Stawiać czoło poważnym przeciwnościom
* Wyzbyć się lęku
* Nie bać się odpowiedzialności
* Nie bać się bólu
* Zmienić życie w bardziej interesujące
* Przezwyciężyć lęk przed...

159 użytkowników ma tytuł Okulary szczęścia. Odkryj swoją siłę emocjonalną na półkach głównych
29 użytkowników ma tytuł Okulary szczęścia. Odkryj swoją siłę emocjonalną na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Okulary szczęścia. Odkryj swoją siłę emocjonalną

Cytaty z książki Okulary szczęścia. Odkryj swoją siłę emocjonalną

Dodaj cytat z książki Okulary szczęścia. Odkryj swoją siłę emocjonalną