Dusza ognia

Okładka książki Dusza ognia autora Terry Goodkind, 8371208863
Okładka książki Dusza ognia
Terry Goodkind Wydawnictwo: Rebis Cykl: Miecz Prawdy (tom 5) Seria: Fantasy fantasy, science fiction
Miecz Prawdy (tom 5)
Fantasy
Soul of the Fire
2006-01-01
2006-01-01
2008-05-13
8371208863
Lucyna Targosz

Kup Dusza ognia w ulubionej księgarnii

Oceny książki Dusza ognia

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dusza ognia

Bardzo ciekawa część, lekko się ją czytało, udane intrygi, satysfakcjonujące zakończenie

To mój ulubiony tom cyklu z dotychczas przeczytanych . Jest wreszcie dużo wolniejszy, a do tego oprócz typowych naiwności i płycizn najbardziej złożony.

Choć zaczyna się niepozornie, tj. totalnym Goodkindowym absurdem w stylu najśmieszniejszych filmów klasy B. Otóż przez pierwsze 10 % książki bohaterowie uganiają się po wiosce za kurczakiem-demonem i jest to napisane bardzo serio. Porządnie i pieczołowicie. No, Autor naprawdę próbuje nas przestraszyć tym kurczakiem. Deszcz, mrok i nagle kurczak odwraca się, niebo przeszywa błyskawica. Wiecie, już że to koniec :D

Jednak po tym nastrój zupełnie się zmienia. Naszych bohaterów tracimy z oczu, z mikro przerwami na jakieś na 2/3 książki, a sami przenosimy się do nowego kraju, trochę naciąganie położonego geograficznie, ale bardzo ciekawego. Co najfajniejsze zostajemy w nim umieszczeni dużo bardziej namacalnie niż we wszystkich dotąd poznanych krainach. Poznajemy jego kulturę, politykę, historię, nastroje i patologie z naciskiem na korupcję i intrygi. Wiem, że dla wielu fanów serii jest to jej najgorsza część ale dla mnie to było jak wytchnienie. Mimo naiwności wreszcie dostaliśmy jakiś setting, jakiś worldbuilding i jakieś określone społeczeństwo. Wreszcie zobaczyliśmy struktury arystokracji i władzy. Dotąd gdy np. w D’harze władał zwyrodniały tyran to wystarczyło by Richard go zabił i bach, od razu magicznie sam został władcą. Podobnie w Aydindril, Richard wszedł na posiedzenie Rady, zabił wszystkich i objął władzę. Brakowało mi ciągle prawdziwych ludzi dookoła, którzy by na to reagowali, społeczeństw i arystokracji. Tutaj wreszcie występują ludzie, płascy bo płascy ale już nie muppetowi statyści. Mamy też spory przegląd antagonistów. Oczywiście dalej ich głównym wyznacznikiem jest, jak to u tego Autora, skłonność do gwałtu i przemocy wobec kobiet ale są też i inni. Mamy klasycznego złego żołnierza co gwałci kogo popadnie ale mamy też gwałciciela w stylu Harveya Weinsteina (serio Goodkind właściwie opisał jego case z wyprzedzeniem). Mamy równie zwyrodniałą żonę Harveya Weinsteina. Ale są też villani bardziej fascynujący czy tragiczni. Naiwny, głupkowaty chłopak, tak zmanipulowany iż pewny że brutalne morderstwo popełnia w słusznej sprawie czy spektakularny, cyniczny manipulator odpowiadający za liczne śmierci, ale w którym nagle na samiutkim końcu coś pęka. Wszyscy z nich będący uwikłanymi w różne relacje między sobą. Jest to nowy zestaw wyzwań dla Richarda i dla odmiany właśnie nie ma tutaj happy endu. Jest wręcz dość przygnębiająco. W tym tomie też zarówno Richard jak i Khalan są bardzo dalecy od wyidealizowanych herosów high fantasy. Co i rusz popełniają błędy, są chaotyczni, a przez to normalniejsi. Zagęszcza się też ogólny wątek, a i globalny worldbuilding dorzuca kilka smaczków.

Żeby nie było nieporozumień. To nie jest głęboki, trzymający w napięciu thriller polityczny. To wciąż campowy Goodkind ze swoimi odlotami. Ale najciekawszy z dotychczasowych. Faktycznie ma dłużyzny, strasznie dużą dawkę naiwności i tradycyjnej infantylności zgrzytliwie połączonej z mocną brutalnością. Nierzadko jak zawsze mamy tu kwadratowy język bądź koszmarne tłumaczenia. (btw. tłumaczenie „chimes” jako demonów czy kwiatki w stylu „kuranty śmierci” wołają o pomstę do nieba i utrudniają wręcz elementarne rozumienie tekstu. Świętej pamięci Lucyna Targosz niestety mocno skrzywdziła tę serię na polskim rynku, podobnie jak cykl Xanth. Już w pierwszym tomie nabrałem wobec niej pewnych podejrzeń, np. po Księdze Opisania Mroków zrobionej z The Book of Counted Shadow i niestety wciąż się potwierdzam w jej braku lingwistycznego wyczucia).

Gdy jednak nieco przymkniemy oczy, zrobimy w głowie ciut miejsca dla guilty pleasure, dorzucimy do ww. intryg demonicznego kurczaka, trochę Zedda, sporo dziwności i charakterystycznej dla serii nieporadności to możemy poczuć pewną frajdę z czytania. W mojej ocenie w cykl utrzymuje tendencję wzrostową, choć cały czas, bezpiecznie w granicach przeciętności.

To nie jest opinia, ale nowa wersja portalu wymaga wpisania kilku słów, by dołączyć książkę do biblioteczki.
Pozdrawiam

Pozdrawiam

3005 użytkowników ma tytuł Dusza ognia na półkach głównych
778 użytkowników ma tytuł Dusza ognia na półkach dodatkowych

Terry Goodkind
Terry Goodkind
Amerykański pisarz fantasy, zdaniem krytyków jeden z najbardziej porywających twórców fantasy. Zyskał światową sławę cyklem fantasy „Miecz Prawdy”, wydanym w łącznym nakładzie ponad 25 milionów egzemplarzy (w Polsce – 230 tysięcy) i przełożonym na ponad 20 języków. Na podstawie cyklu zrealizowano pod nadzorem Sama Raimiego dwusezonowy serial. Na podstawie Pierwszego prawa magii powstał bardzo dobrze przyjęty serial Legend of the Seeker. Goodkind bierze udział w amatorskich i półprofesjonalnych wyścigach samochodowych. Goodkind urodził się w największym mieście stanu Nebraska, Omaha. W młodości uczęszczał do szkoły plastycznej. W 1983 przeprowadził się do domu w lesie. Wysoko ceni sobie swoją prywatność, dlatego nie wiadomo dokładnie gdzie mieszka, poza ogólną informacją, że w zachodniej części Stanów Zjednoczonych. Zadebiutował w 1994 roku książką "Pierwsze prawo magii". Jako debiutujący pisarz zainkasował za swoją książkę rekordową sumę 275 000$. Seria Miecz prawdy opowiada dzieje Richarda Cyphera znanego również, jako Richard Rahl; Kahlan Amnell oraz czarodzieja Zeddicusa Z'ul Zorandera. Richard wiedzie spokojne, proste życie leśnego przewodnika, do czasu, gdy jego ojciec George Cypher zostaje zamordowany w brutalny sposób. Od tego momentu jego świat zostaje wywrócony do góry nogami, a to tylko przedsmak tego co ma się wydarzyć. W miesiąc później podczas jednej ze swych wędrówek po lasach pomaga pewnej nieznajomej dziewczynie ściganej przez czterech mężczyzn. Prawo do ekranizacji serii Miecz prawdy zakupił Sam Raimi. Raimi początkowo planował produkcję pięcioczęściowego miniserialu jednak po rozmowach z autorem książki zdecydował o produkcji pełnego sezonu serialu. Serial zadebiutował w USA 1 listopada 2008 roku pod tytułem Legend of the Seeker. Pierwszy sezon liczył 22 odcinki. Drugi sezon miał swoją premierę 8 listopada 2009 i zakończył się 22 odcinkami 23 maja 2010.

Cytaty z książki Dusza ognia