Kwiat Śniegu i sekretny wachlarz

- Snow Flower and the secret fan
- 2008-01-01
- 2008-01-01
- Anna Dobrzańska-Gadowska
Niezwykła historia dwóch Chinek laotong: przyjaciółek od serca, które by zostać bratnimi duszami musiały według tradycji posiadać wiele wspólnych cech. Lilia i Kwiat śniegu urodziły się w tym samym czasie i tego samego dnia brutalnie skrępowano im stopy. Ich losy, wyznaczone przez chińskie zwyczaje, potoczyły się jednak odmiennie...
Kup Kwiat Śniegu i sekretny wachlarz w ulubionej księgarni
Oceny książki Kwiat Śniegu i sekretny wachlarz
9583 użytkowników ma tytuł Kwiat Śniegu i sekretny wachlarz na półkach głównych- Przeczytane 6 648
- Chcę przeczytać 2 843
- Posiadam 1 788
- Chiny 36
- 2012 34
- Azja 34
- 2025 31

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kwiat Śniegu i sekretny wachlarz
Lisa See była mi już znana ze świetnej powieści „Krąg kobiet pani Tan”, a „Kwiat Śniegu i sekretny wachlarz” to tematycznie bardzo podobna historia, która przedstawia losy dwóch kobiet żyjących w XIX-wiecznych Chinach. Lily i Śnieżny Kwiat poznają się w dzieciństwie, kiedy zostaje im przepowiedziane, że są laotong, czyli duchowymi siostrami. Od tego momentu ich losy zostają ze sobą związane. Przeżywają razem krępowanie stóp, aranżowane małżeństwa, macierzyństwo i wszelkie inne trudy, z jakimi w tamtym czasie musiały mierzyć się kobiety. Ze względu na obowiązujące obyczaje i zasady, kobiety nie mogą dzielić się wszystkim na głos, dlatego do przekazywania sobie wiadomości używają języka nu shu, którego mężczyźni nie znają. Ich więź jest silna, jednak przychodzi moment, w którym zostaje zachwiana, a Lily i Śnieżny Kwiat próbują się odnaleźć w życiu bez tej drugiej.
Jest to dobra historyczna powieść, która przybliża życie kobiet z XIX wieku w Chinach. Od samego początku widać wiele podobieństw do „Kręgu kobiet pani Tan”, czy też może odwrotnie, bo „Kwiat Śniegu i sekretny wachlarz” powstała kilkanaście lat wcześniej. Osobiście uważam, że tych elementów wspólnych jest trochę za dużo – w obydwu książkach mamy dwie kobiety pochodzące z odmiennych grup społecznych, zmagające się z presją obyczajową, zmuszone do zamążpójścia jako jedynej sensownej drogi życiowej dla kobiety, źle traktowane przez teściowe, które zwyczajowo miały nad nimi władzę, próbujące spełnić oczekiwania mężów do wydania na świat synów i krzywdzące swoje córki krępowaniem stóp. Wydaje się, że „Krąg kobiet pani Tan” to kopia „Kwiatu Śniegu i sekretnego wachlarza”, trochę pozmieniana i z wątkiem medycznym, który według mnie znacznie ubogacił tą historię. Dlatego ten tytuł oceniam nieco niżej, na 4/5, bo nadal jest to ciekawa historia i dobry wybór, jeśli macie ochotę poznać opisane w niej czasy i perspektywę kobiet.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ tego co pamiętam była to pierwsza powieść Lisy See po którą sięgnęłam... i zrobiła na mnie kolosalne wrażenie. A że czytałam wydanie z 2005 roku - recenzje na LC piszę chyba od 2016 - obstawiam że było to ładnych kilkanaście lat temu. Nie pamiętam już zbyt dobrze fabuły... ale wrażenie pozostało, dlatego 8 gwiazdek.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAch, co to za wzruszająca opowieść! Przenieś sięw basniowy świat chinskiej zamierzchlej wioski Ioddaj się całkowicie opowieści o dwóch przyjaciółkach,których miłości nie zmieni nawet śmierć.
Warto.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWarto.
"Kwiat śniegu i sekretny wachlarz" Lisy See to powieść historyczna, która w niezwykle sugestywny sposób przybliża codzienność kobiet w XIX-wiecznych Chinach. Autorka znana jest z ogromnej dbałości o szczegóły i tutaj również widać jej skrupulatność, zarówno w opisach tradycji, jak i w psychologii postaci.
Osią fabuły jest relacja dwóch dziewcząt związanych więzią laotong, czyli duchowego siostrzeństwa na całe życie. To jeden z najciekawszych elementów książki, bo pokazuje przyjaźń w formie niemal rytualnej, społecznie uznanej i jednocześnie bardzo intymnej. W świecie, w którym kobiety są zależne od mężczyzn i ograniczone przez tradycję, taka więź staje się formą przetrwania.
Powieść porusza wiele trudnych tematów: krępowanie stóp, aranżowane małżeństwa traktowane jak transakcje, presję urodzenia syna, izolację po ślubie oraz psychiczne skutki życia w patriarchalnym systemie. Lisa See nie tworzy "historycznej ciekawostki", lecz buduje pełnowymiarową opowieść o cierpieniu i sile kobiet, które często nie miały prawa do własnego głosu.
Ważną rolę odgrywa również nu shu: tajemny język kobiet, używany do komunikacji między nimi. Ten motyw ma w książce znaczenie symboliczne: staje się znakiem solidarności i potrzeby wolności.
Największą siłą powieści jest jednak emocjonalna prawda relacji między Lilią, a Kwiatem Śniegu. To historia, która pokazuje, że nawet najgłębsza więź może zostać zniszczona przez dumę i niedopowiedzenia, a czasem przez to, że życie po prostu rozdziela ludzi.
To książka trudna, momentami bardzo przygnębiająca, ale też piękna w swoim przesłaniu. Warto po nią sięgnąć, jeśli lubi się powieści historyczne z mocnym, kobiecym tematem i dobrze poprowadzoną emocjonalnie fabułą.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOsią fabuły jest relacja dwóch dziewcząt związanych więzią laotong,...
Lisa See po raz kolejny zabrała mnie w świat historycznych Chin opisanych z perspektywy kobiecej. Dwie dziewczynki zostają połączone oficjalnymi więzami przyjaźni laotong i tworzą związek, który będzie miał wpływ na całe ich życie. Piszą do siebie na sekretnym wachlarzu w języku Nu shu; tworzonym w tajemnicy specjalnie do komunikacji między kobietami. W ciekawą historię obyczajową wplecionych jest mnóstwo opisów zwyczajów i rytuałów, które towarzyszyły kobietom w tamtych czasach.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak zwykle bardzo ciekawie oddany świat XIX wiecznych Chin, tak różnych od tego co znamy na co dzień. Dodatkowo bohaterki są ludzkie, z wadami i zaletami, co powoduje ich życie jest wciągające.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKwiat Śniegu i sekretny wachlarz" to wzruszająca powieść historyczna autorstwa Lisy See, która przenosi czytelników do XIX-wiecznych Chin, ukazując świat, którego już nie ma – pełen surowych tradycji, hierarchii społecznej i głębokich relacji międzyludzkich. To nie tylko historia osobista, ale przede wszystkim portret społeczeństwa, w którym konfucjanizm dyktuje reguły: klasa społeczna określa role, a kobiety są przypisane do ściśle określonych obowiązków – od krępowania stóp po aranżowane małżeństwa.
Autorka ma doskonały styl pisarski, bogaty w detale i emocje, co sprawia, że czytelnik czuje się zanurzony w epoce. See nie unika trudnych tematów, takich jak ból fizyczny i emocjonalny kobiet, ale jednocześnie podkreśla uniwersalne wartości jak przyjaźń, lojalność i miłość.
Kwiat Śniegu i sekretny wachlarz" to wzruszająca powieść historyczna autorstwa Lisy See, która przenosi czytelników do XIX-wiecznych Chin, ukazując świat, którego już nie ma – pełen surowych tradycji, hierarchii społecznej i głębokich relacji międzyludzkich. To nie tylko historia osobista, ale przede wszystkim portret społeczeństwa, w którym konfucjanizm dyktuje reguły:...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo lubię te wszystkie historie o gejszach, tradycjach Orientu, historii. Przyjemna lektura ukazująca dawne zwyczaje oraz dla mnie nowy wątek związku dwóch kobiet jako „bratnich dusz”.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toByłam bardzo ciekawa tej książki i muszę poznać, że była to całkiem inna historia niż wszystkie. Jej orientalność jest bardzo intrygująca i wciągająca. Rzadko czytam powieści obyczajowe ale dla tej lektury warto było zrobić przerwę w thrillerach i kryminałach. Były momenty wzruszeń a także i złości jak bardzo obyczaje/ kultura mają mogą zniszczyć zdrowie kobiet. Krepowanie stóp jest dla nas czymś wstrząsającym ale w innych krajach czymś normalnym i oczywistym. Autorka pokazała jak mocna jest siła kobiecej przyjaźni i jak ciężko czasem spojrzeć na kogoś z całkiem innej perspektywy. Bohaterki mierzą się z wieloma trudnościami dorastania w społeczeństwie, w którym znaczenie ma wygląd stóp, pochodzenie a nawet zawód męża.
Dwie dziewczyny, dwa istnienia i jedna dusza.
Siedmioletnia Lily zostaje połączona więziom laotong - duchowego siostrzeństwa na całe życie. Jej bratnia dusza Kwiat Śniegu przesyła jej jedwabny wachlarz z wierszem w tajemnym języku kobiet. Ich przyjaźń staje się azylem w czasie dorastania w tradycyjnych Chinach. Dzielą się między sobą troskami i radościami i wierzą, że ich relacja przetrwa wszystko. Ich więź jest wyjątkowa i daje im siłę lecz jedno nieporozumienie może wszystko zniszczyć… 9/10⭐️
Byłam bardzo ciekawa tej książki i muszę poznać, że była to całkiem inna historia niż wszystkie. Jej orientalność jest bardzo intrygująca i wciągająca. Rzadko czytam powieści obyczajowe ale dla tej lektury warto było zrobić przerwę w thrillerach i kryminałach. Były momenty wzruszeń a także i złości jak bardzo obyczaje/ kultura mają mogą zniszczyć zdrowie kobiet. Krepowanie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOpowieść o siostrzeństwie, na pewno wielu kobietom przypadnie do gustu.
Opowieść o siostrzeństwie, na pewno wielu kobietom przypadnie do gustu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiemniej, gdyby zabrać tło historyczne, to książka byłaby dla mnie raczej nudnawa. Nie zrobiła na mnie wielkiego wrażenia.