Kwiat Śniegu i sekretny wachlarz

Okładka książki Kwiat Śniegu i sekretny wachlarz autora Lisa See, 9788324711222
Okładka książki Kwiat Śniegu i sekretny wachlarz
Lisa See Wydawnictwo: Świat Książki literatura piękna
Snow Flower and the secret fan
2008-01-01
2008-01-01
Anna Dobrzańska-Gadowska

Kup Kwiat Śniegu i sekretny wachlarz w ulubionej księgarnii

Oceny książki Kwiat Śniegu i sekretny wachlarz

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kwiat Śniegu i sekretny wachlarz

Lisa See była mi już znana ze świetnej powieści „Krąg kobiet pani Tan”, a „Kwiat Śniegu i sekretny wachlarz” to tematycznie bardzo podobna historia, która przedstawia losy dwóch kobiet żyjących w XIX-wiecznych Chinach. Lily i Śnieżny Kwiat poznają się w dzieciństwie, kiedy zostaje im przepowiedziane, że są laotong, czyli duchowymi siostrami. Od tego momentu ich losy zostają ze sobą związane. Przeżywają razem krępowanie stóp, aranżowane małżeństwa, macierzyństwo i wszelkie inne trudy, z jakimi w tamtym czasie musiały mierzyć się kobiety. Ze względu na obowiązujące obyczaje i zasady, kobiety nie mogą dzielić się wszystkim na głos, dlatego do przekazywania sobie wiadomości używają języka nu shu, którego mężczyźni nie znają. Ich więź jest silna, jednak przychodzi moment, w którym zostaje zachwiana, a Lily i Śnieżny Kwiat próbują się odnaleźć w życiu bez tej drugiej.

Jest to dobra historyczna powieść, która przybliża życie kobiet z XIX wieku w Chinach. Od samego początku widać wiele podobieństw do „Kręgu kobiet pani Tan”, czy też może odwrotnie, bo „Kwiat Śniegu i sekretny wachlarz” powstała kilkanaście lat wcześniej. Osobiście uważam, że tych elementów wspólnych jest trochę za dużo – w obydwu książkach mamy dwie kobiety pochodzące z odmiennych grup społecznych, zmagające się z presją obyczajową, zmuszone do zamążpójścia jako jedynej sensownej drogi życiowej dla kobiety, źle traktowane przez teściowe, które zwyczajowo miały nad nimi władzę, próbujące spełnić oczekiwania mężów do wydania na świat synów i krzywdzące swoje córki krępowaniem stóp. Wydaje się, że „Krąg kobiet pani Tan” to kopia „Kwiatu Śniegu i sekretnego wachlarza”, trochę pozmieniana i z wątkiem medycznym, który według mnie znacznie ubogacił tą historię. Dlatego ten tytuł oceniam nieco niżej, na 4/5, bo nadal jest to ciekawa historia i dobry wybór, jeśli macie ochotę poznać opisane w niej czasy i perspektywę kobiet.

Z tego co pamiętam była to pierwsza powieść Lisy See po którą sięgnęłam... i zrobiła na mnie kolosalne wrażenie. A że czytałam wydanie z 2005 roku - recenzje na LC piszę chyba od 2016 - obstawiam że było to ładnych kilkanaście lat temu. Nie pamiętam już zbyt dobrze fabuły... ale wrażenie pozostało, dlatego 8 gwiazdek.

Ach, co to za wzruszająca opowieść! Przenieś sięw basniowy świat chinskiej zamierzchlej wioski Ioddaj się całkowicie opowieści o dwóch przyjaciółkach,których miłości nie zmieni nawet śmierć.
Warto.

Warto.

9583 użytkowników ma tytuł Kwiat Śniegu i sekretny wachlarz na półkach głównych
2482 użytkowników ma tytuł Kwiat Śniegu i sekretny wachlarz na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Kwiat Śniegu i sekretny wachlarz

Cytaty z książki Kwiat Śniegu i sekretny wachlarz