Kości smoka

Okładka książki Kości smoka autora Lisa See, 9788379430406
Logo Lubimyczytac Patronat
Logo Lubimyczytac Patronat
Okładka książki Kości smoka
Lisa See Wydawnictwo: Świat Książki Cykl: Czerwona księżniczka (tom 3) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Czerwona księżniczka (tom 3)
Dragon Bones: A Red Princess Mystery
2015-09-23
2015-09-23
Anna Zeller

Kup Kości smoka w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Kości smokai

Na tropie chińskiego Graala

1096 48 165

Oceny książki Kości smoka

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kości smoka

Gdy książka jest ciekawa to ilość stron nie jest męcząca jak jest ich dużo, ale tutaj ciężko było przebrnąć przez pewne fragmenty. W którymś momencie zauważyłam, że bardziej interesuje mnie miejsce oraz jego historia niż sama sama sprawa kryminalna. Bohaterka nic się nie zmieniła na przełomie trzech tomów, nie trafia do niej nic. Współczuje jej mężowi, ale jak to mówią to jego wybór. Miłość to uczucie wielkie i może wiele przetrwać, zaślepia, uskrzydla. To bardzo skrajne uczucie, ale gdy ciągnie cię ono w dół to powinno się zastanowić czy trwanie w niej jest odpowiednie dla nas, bo miłość to nie wszystko. Wątek kryminalny jest dosyć oklepany, bogaci bogacą się kosztem biednych, a nuda i szukiwanie czegoś więcej w posiadaniu pieniędzy i chęć posiadania czegoś uniklanego popychają ludzi do zbrodniczych instynktów. Temat kultury Chin bardzo mnie tu zainteresował oraz Tama Trzech Przełomów, opisy otoczki tej budowy to dobra robota i widać wielkie zaangażowanie autorki w rzetelność. Polecam fanom Chin, bo ciekawostek tu sporo ale kryminał to marny.

Sensacja. Wg. mnie dobra. Realna. Przede wszystkim autorka korzystając ze swojego pochodzenia, licznych podroży do kraju przodków potrafi akcję książki umieścić w prawdziwie chińskich realiach, a to wcale nie łatwe. Chińska kultura jest całkowicie odmienna od naszej, zachodniej. Przykładowo. u nas biurokracja i sama postać urzędnika to synonim chaosu i niemocy decyzyjnej, tymczasem w Chinach urzędnik w chiński rozumieniu to zupełnie inna osoba niż w naszym ,od kiltu tysięcy lat to osoba statusie naszego arystokraty, bo arystokracji w Chinach nie ma i nigdy nie było, taki status mieli urzędnicy. Książka takie niuanse tłumaczy zachodniemu czytelnikowi, dlatego to fajna pozycja nie tylko rozrywkowa ale też edukacyjna, która dotyczy realnego czasu, miejsc, ludzi i ich zachowań. Warto.

Finał trylogii "Czerwona Księżniczka".

Hulan i David po wielu perypetiach są razem. Niestety ich małżeństwo przeżywa kryzys z powodu śmierci ich córeczki, gdyż jedno obwinia drugie. Zai postanawia ich wysłać na wykopaliska, gdzie doszło do zaginięcia archeologa, którego zwłoki wyłowiono.

Hulan i David jadą do wykopalisk, gdzie rozmawiają z innymi i zbierają informacje. Później dochodzi do śmierci Lily, która była związana z Brianem i pracowała w Cosgrove's. To dla niej Brian wydobywał artefakty a ona je oddawała do domu aukcyjnego.

Potem Hulan i David rozdzielają się: on jedzie znaleźć artefakty a ona zostaje na miejscu. Z tej sytuacji korzysta Michael, któremu podoba się Hulan. Ona z kolei stara się rozwiązać sprawę w której tu przyjechała. W końcu natrafia na wskazówki... i znajduje się w niebezpieczeństwie. Czy David zdąży ją uratować? Czy Hulan i David będą wreszcie szczęśliwi?

Ostatni tom mi się podobał. Hulan niewiele zmądrzała i dalej pakowała się w kłopoty a David dalej bywał rozsądny. Mam wrażenie, że za dużo było tragedii w życiu naszej pary, ale takie jest moje przemyślenie. Jednak trylogia mi się bardzo podobała a ja nie przepadam za kryminałami! Polecam, wciąga i czyta się bardzo szybko.

Finał trylogii "Czerwona Księżniczka".

729 użytkowników ma tytuł Kości smoka na półkach głównych
178 użytkowników ma tytuł Kości smoka na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Kości smoka

Lisa See
Lisa See
Urodzona w 1955 roku amerykańska pisarka pochodzenia chińskiego, autorka bestsellerów ukazujących chińską tradycję oczami kobiet. Jej pierwsza książka, „Na Złotej Górze” z 1995 r., opisująca historię rodziny autorki - chińskich imigrantów w Stanach Zjednoczonych, stała się bestsellerem. W roku 2000 na jej kanwie powstała opera (z librettem autorki). Bestsellerami były też kolejne książki Lisy See, przede wszystkim powieść „Kwiat Śniegu i sekretny wachlarz” – prawa do niej sprzedano do czternastu krajów, a w roku 2011 roku nakręcono film na jej podstawie (w jednej z ról wystąpił Hugh Jackman). Lisa See współpracowała rówież z tygodnikiem literackim „Publishers Weekly”, obecnie pisuje dla „Vogue”, „Self” i „More”. Opublikowała także przewodnik po Chinatown w Los Angeles.

Cytaty z książki Kości smoka