Zawsze ktoś patrzy

Someone Is Watching
2016-09-14
2016-09-14
Anna Zielińska

Kup Zawsze ktoś patrzy w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Zawsze ktoś patrzyi

Ściany też mają oczy…

498 149 9

Oceny książki Zawsze ktoś patrzy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zawsze ktoś patrzy

Myślałam, że to będzie po prostu historia zgwałconej kobiety i jej powrotu do życia po traumatycznym przeżyciu, a jednak to coś więcej. Główna bohaterka – ofiara gwałtu, do tego uwikłana w romans z żonatym mężczyzną, docieka, kto jest gwałcicielem, a w dość obszerne opisy jej emocji i fobii jest wpleciona intryga. Całość uwieńczona jest dość zaskakującym zakończeniem.

Przez całą książkę autorka budowała napięcie, pełne niepokoju i podejrzeń, targała emocjami zarówno bohaterki jak i czytelników, a potem… szast prast i pozamiatane. Wyjaśnienie rozegrało się błyskawicznie na dwóch ostatnich stronach.
Finał, zamiast wielkiego wybuchu, przynosi szybkie rozwiązanie – zaskakujące, choć pozostawiające niedosyt, bo tak w sumie nie było klarowne dlaczego stało się to co się stało.
Napięcie, narastające przez całą opowieść, rozchodzi się w ciszy, nie przynosząc ani spektakularnego wyjaśnienia, ani finałowego wstrząsu.

Powieść jest warta uwagi za ciekawie poprowadzoną fabułę i atmosferę paranoi, którą autorka budowała z wielką zręcznością. Jednak zabrakło mi na końcu tego wyczekiwanego BUM.

nie jestem w stanie przebrnąć przez tą książkę. nudna, wystarczy przeczytać początek i koniec. pomijając środek nic nie tracimy

1867 użytkowników ma tytuł Zawsze ktoś patrzy na półkach głównych
371 użytkowników ma tytuł Zawsze ktoś patrzy na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Zawsze ktoś patrzy

Joy Fielding Zawsze ktoś patrzy Zobacz więcej
Joy Fielding Zawsze ktoś patrzy Zobacz więcej