Zawód wiedźma

- fantasy, science fiction
- Kroniki Belorskie (tom 1)
- Профессия: ведьма
- 2016-06-22
- 2007-01-01
- Marina Makarevskaya
"Zawód wiedźma" to pierwsza powieść Olgi Gromyko, a zarazem otwarcie cyklu Kroniki Belorskie, na który składa się kilka tomów opowieści osadzonych w magicznym świecie Belorii.
Ta seria to znak firmowy tej autorki – połączenie niezwykle wartkiej, pełnej fantastycznych przygód akcji z dużą dozą humoru i iskrzących relacji między bohaterami.
Wolha Redna to jedyna kobieta na typowo męskim wydziale magii Starmińskiej Wyższej Szkoły Magii, Wróżbiarstwa i Zielarstwa. Rudowłosa, wścibska, ciekawska... Posiadaczka wyjątkowego talentu do praktyk magicznych, nieprzeciętnej intuicji i inteligencji. Zapewne właśnie dlatego została wybrana przez mistrza do rozwiązania zagadki, która do tej pory pochłonęła już życie 13 osób, o wiele bardziej od niej doświadczonych.
W Dogewie, krainie zamieszkiwanej przez wampiry i inne stwory źle się dzieje. Umiera coraz więcej istot, a magicy wysyłani na ratunek nie powracają. Czy młodej wiedźmie uda się odkryć co, lub kto zabija, jeśli starsi i bardziej doświadczeni magowie polegli na polu bitwy?
Czy tak naprawdę Wolha Redna okaże się królikiem doświadczalnym, ofiarą czy wybawicielką?
Kup Zawód wiedźma w ulubionej księgarni
Oceny książki Zawód wiedźma
11582 użytkowników ma tytuł Zawód wiedźma na półkach głównych- Przeczytane 7 779
- Chcę przeczytać 3 737
- 2021 47

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zawód wiedźma
Ciekawa książka fantastyczna.
Ciekawa książka fantastyczna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBohaterką jest Wolha Redna, jedyna kobieta na typowo męskim wydziale magii w Wyższej Szkole Magii, Wróżbiarstwa i Zielarstwa w Starminie. Mistrz wysyła ją do Dogewy by rozwiązała przyczynę utraty życia już 13 osób, a magicy wysyłani wcześniej do pomocy również ginęli. Krążą pogłoski o potworze z lasu. Dogewa okazuje się zamieszkana przez wampiry i młoda wiedźma zaprzyjaźnia się z jednym z nich. Okazuje się, że Len to sam władca, który wygląda jak młody chłopak. Świetna przygodowa fantastyczna powieść, wciągnęła mnie zupełnie, a lekki humor dodaje jej uroku. Super.
Bohaterką jest Wolha Redna, jedyna kobieta na typowo męskim wydziale magii w Wyższej Szkole Magii, Wróżbiarstwa i Zielarstwa w Starminie. Mistrz wysyła ją do Dogewy by rozwiązała przyczynę utraty życia już 13 osób, a magicy wysyłani wcześniej do pomocy również ginęli. Krążą pogłoski o potworze z lasu. Dogewa okazuje się zamieszkana przez wampiry i młoda wiedźma zaprzyjaźnia...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPełna humoru i magii opowieść z nietuzinkową bohaterką. Lekka, wciągająca i zabawna!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiezbyt skomplikowana fabuła, ale doceniam poczucie humoru autorki.
Niezbyt skomplikowana fabuła, ale doceniam poczucie humoru autorki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria ma potencjał, ale niestety nie zostaję wykorzystany. Po 200 stronach zaprzestałam dalszego czytania, ponieważ akacja stała w miejscu i nuda przebijała coraz bardziej. Główna bohaterka chodzi i niewiadomo czego szuka 😃Opowieść nie dla osób, które lubią jak w książka trzyma w napięciu i coś się w niej dzieje 🙂
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak przyjemnie się to czyta! Przemiła, lekko rubaszna, babska gadanina idealna na wieczór.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa początku dość trudno się czyta.Sporo barwnych opisów, zawile skonstruowane zdania,obszerne i odbiegające od sedna, myśli głównej bohaterki.Jak się nie skupisz na tekście,szybko gubisz wątek.Jednak z czasem było łatwiej,kwestia przyzwyczajenia czy rozkręcenia historii,sama nie wiem.Ostatecznie książkę polubiłam.Za ciekawe wiedźmie przygody,tajemnice,powtarzający się motyw drogi,mnogość charakterystycznych postaci, potworne istoty,za lekki,a czasem wręcz absurdalny humor i nienachalny wątek romantyczny.Ten ostatni wcale nie jest taki oczywisty,kto wie co naprawdę skrywa wampir.Przyjaciel czy wyrachowany kłamca?
Na początku dość trudno się czyta.Sporo barwnych opisów, zawile skonstruowane zdania,obszerne i odbiegające od sedna, myśli głównej bohaterki.Jak się nie skupisz na tekście,szybko gubisz wątek.Jednak z czasem było łatwiej,kwestia przyzwyczajenia czy rozkręcenia historii,sama nie wiem.Ostatecznie książkę polubiłam.Za ciekawe wiedźmie przygody,tajemnice,powtarzający się motyw...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTak, to ta sama opinia, co w części poprzedniej. Po prostu, mam dzielone na dwa, a potem wyszło w jednym tomie, więc... Nie będę nabijać bonusowych statystyk ;)
Rudowłosa młódka, którą śle się tam, gdzie strzygoń nie może, przystojny wampir, który kompletnie nie tyka się dziewiczej szyjki, dawka czosnku (na przyprawę i eksport z Dogewy),złośliwa kobyłka i masa, ale to masa humoru. Bogowie, nawet nie wiecie, jak bardzo brakowało mi prozy Olgi Gromyko, autorki "Zawodu: Wiedźmy", którą to ja posiadam jeszcze w dumnie wydanych dwóch tomach, i absolutnie absurdalnej, ale cudownie pasującej okładce, i po prostu świadomości, że kiedyś, od czasu do czasu, potrzebuję tej takiej cudownej, mało u nas znanej - a teraz już w ogóle zapomnianej - wschodniej fantastyki. Bo pani Gromyko to białoruska autorka, której pióro rozkochało mnie w 2007 roku, i trzyma nadal. I niech nietoperze drżą przed ręcznikami! Bo oddam królestwo za więcej takiej fantastyki! Zapraszam!
EDIT: ponieważ mam dwa tomy zamiast jednego, recenzja dotyczy obu osobno, ale fizycznie śmiało, uznawajcie za jeden.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRudowłosa młódka, którą śle się tam, gdzie strzygoń nie może, przystojny wampir, który kompletnie nie tyka się dziewiczej szyjki, dawka czosnku (na przyprawę i eksport z Dogewy),złośliwa kobyłka i masa, ale to masa humoru. Bogowie, nawet nie wiecie, jak...
Zaczyna się doskonale, a potem jest jeszcze lepiej. Silna bohaterka znająca swoje możliwości i swoją wartość, ale której brakuje ogłady. Ciekawy świat z ulubieńcami po obu stronach: krasnoludami, wampirami oraz strzygami i innymi paskudztwami z księgi demonów. Czyta się bardzo dobrze, ciężko się oderwać.