Tumbo z Przylądka Dobrej Nadziei

Okładka książki Tumbo z Przylądka Dobrej Nadziei autora Alina Centkiewicz, Czesław Centkiewicz, 8310103646
Okładka książki Tumbo z Przylądka Dobrej Nadziei
Alina CentkiewiczCzesław Centkiewicz Wydawnictwo: Nasza Księgarnia literatura dziecięca
literatura dziecięca
1998-01-01
1974-01-01

Kup Tumbo z Przylądka Dobrej Nadziei w ulubionej księgarnii

Oceny książki Tumbo z Przylądka Dobrej Nadziei

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tumbo z Przylądka Dobrej Nadziei

2052
2052

Niezapomniana książka z okresu mojej młodości.
Trudno się dziwić, że po tej lekturze " pożerałem " wszystkie książki pary autorów !!!
POLECAM !!!

Niezapomniana książka z okresu mojej młodości.
POLECAM !!!

Może kieruje mną wyłącznie sentyment, ale po latach nadal mi się ta powieść podoba. Owszem, musiałem założyć specyficzne filtry, nabrać szczególnego dystansu i uwzględnić takie i owakie tło, czego jako dziecko nie robiłem, ale i tak to był miły powrót. Nie ma co się bardziej rozwodzić. Stare pierniki, jak ja, czytały już tę książkę, bez moich wypocin wiedzą, w czym rzecz, a współczesne dzieci i tak po nią nie sięgną, choćbym wychwalał pod niebiosa.

Mam egzemplarz z pierwszego wydania pochodzącego z 1964 roku. To przykład literatury młodzieżowej o charakterze sensacyjnym. Treść jest dość naiwna. Prawie wszyscy bohaterowie bardzo przejmują się losem Tumby – trochę wygląda to tak, jakby obchodzili się z nim jak z jajkiem?! To przecież jest nierealne.

Tumbo jest dwunastoletnim, murzyńskim chłopcem i pochodzi z Przylądka Dobrej Nadziei (teren Republiki Południowej Afryki; ten przylądek teraz znajduje się w obrębie administracyjnej granicy miasta: Kapsztad). Trafia na statek, który płynie na Antarktydę. Stale towarzyszy mu pech. Z treści wynika, że biali mieszkańcy Stanów Zjednoczonych Ameryki Północnej są rasistami. W jednym z newralgicznych momentów ratuje z opresji ekipa posiadająca akronim CCCP (tak jest zapisane w tekście, to odwzorowanie cyrylicy, a literowy skrót dotyczy Związku Socjalistycznych Republik Radzieckich),a najcenniejszym ich spożywczym artykułem jest kawior. Niestety, ale w pozytywnym odbiorze tej powieści przeszkadza mi między innymi komunistyczna propaganda.

To pierwsza część przygód tego Murzynka. Sięgam po drugą pod tytułem "Tumbo nigdy nie zazna spokoju" z 1977 roku – z nadzieją, że jest lepsza od pierwszej.

Tumbo jest dwunastoletnim, murzyńskim chłopcem i pochodzi z Przylądka...

302 użytkowników ma tytuł Tumbo z Przylądka Dobrej Nadziei na półkach głównych
88 użytkowników ma tytuł Tumbo z Przylądka Dobrej Nadziei na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Tumbo z Przylądka Dobrej Nadziei

Okładka książki Fridtjof, co z ciebie wyrośnie? Opowieść o Nansenie Alina Centkiewicz, Czesław Centkiewicz
Okładka książki Zaczarowana zagroda Alina Centkiewicz, Czesław Centkiewicz, Agnieszka Żelewska
Zaczarowana zagroda Alina Centkiewicz, Czesław Centkiewicz, Agnieszka Żelewska
Okładka książki Anaruk i inne opowiadania Alina Centkiewicz, Czesław Centkiewicz
Anaruk i inne opowiadania Alina Centkiewicz, Czesław Centkiewicz
Okładka książki Okrutny biegun Alina Centkiewicz, Czesław Centkiewicz
Okrutny biegun Alina Centkiewicz, Czesław Centkiewicz
Czesław Centkiewicz
Czesław Centkiewicz
Polski pisarz, reportażysta, podróżnik, do wybuchu drugiej wojny światowej pracował w Państwowym Instytucie Meteorologicznym. Z zawodu inżynier elektryk. Był autorem prac naukowych z zakresu radiometeorologii i elektrotechniki. W 1932 roku kierował pierwszą polską wyprawą polarną na Wyspę Niedźwiedzią. Po powstaniu warszawskim trafił do obozu koncentracyjnego Neuengamme koło Hamburga. Pracował po wojnie jako dyrektor techniczny Zjednoczenia Energetycznego Okręgu Dolnośląskiego w Jeleniej Górze oraz w Państwowym Instytucie Hydrologiczno-Meteorologicznym. W 1950 roku osiadł w Warszawie. Działał w Związku Literatów Polskich, pełnił m.in. funkcję jego wiceprezesa. Był autorem wielu powieści młodzieżowych i reportażowych poświęconych terenom podbiegunowym; większość utworów napisał wspólnie z żoną Aliną. Otrzymał wiele nagród literackich, w tym: nagrodę Prezesa Rady Ministrów (1955),nagrodę marynistyczną im. Zaruskiego (1963),nagrodę I stopnia Ministra Kultury i Sztuki (1969). Kawaler Orderu Uśmiechu (1970).

Cytaty z książki Tumbo z Przylądka Dobrej Nadziei

Dodaj cytat z książki Tumbo z Przylądka Dobrej Nadziei