Zbawienie na Sand Mountain. Nabożeństwa z wężami w południowych Appalachach

Okładka książki Zbawienie na Sand Mountain. Nabożeństwa z wężami w południowych Appalachach autora Dennis Covington, 9788380492561
Dennis Covington Wydawnictwo: Czarne Seria: Seria Amerykańska reportaż
reportaż
Seria Amerykańska
Salvation on Sand Mountain: Snake-Handling and Redemption in Southern Appalachia
2016-03-30
2016-03-30
Bartosz Hlebowicz

Kup Zbawienie na Sand Mountain. Nabożeństwa z wężami w południowych Appalachach w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Zbawienie na Sand Mountain. Nabożeństwa z wężami w południowych Appalachachi

Mierzyć się ze strachem, by zachować wiarę

3317 113 66

Oceny książki Zbawienie na Sand Mountain. Nabożeństwa z wężami w południowych Appalachach

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zbawienie na Sand Mountain. Nabożeństwa z wężami w południowych Appalachach

W czasie lektury niedowierzenie łączyło się ze zmieszaniem, a niekiedy nawet i z przerażeniem. Oto bowiem w kraju słynącym z nadzwyczajnej racjonalności i będącym synonimem przodującej cywilizacji dzieją się rzeczy z pogranicza szamańsko-animistycznego, ale ubrane w szaty doskonałego chrześcijaństwa. Autor snuje swoją opowieść relacjonując proces Glenna Summerforda oskarżonego o zamordowanie swojej żony poprzez ukąszenie węża. Wchodzi w społeczność tych nietypowych chrześcijan przyglądając się ich stylowi życia, obserwując nabożeństwa oraz uczestnicząc w życiu ich lokalnej wspólnoty. Miejscami i jego emocje sięgają zenitu widząc jak w czasie liturgii są używane jadowite węże co niekiedy kończy się śmiercią pojedynczych osób. Mimo to tradycja trwa dalej w najlepsze mając coraz to nowych wyznawców. Książka uzmysłowiła mi jak skomplikowany i niejednoznaczny bywa człowiek żyjący we współczesnym świecie.

Autor książki zainteresowany procesem Glenna Summerforda, który jest oskarżony o morderstwo swojej żony przy pomocy jadu węży, udaje się na południe Ameryki, aby przyjrzeć się jak wspólnota Kościoła "wężowników" poradzi sobie bez swojego kaznodziei. Covington ma okazję przyjrzeć się wierzeniom ludu, który zajmuje się braniem jadowitych węży do rąk w czasie swoich nabożeństw. Niesamowicie niebezpieczne rytuały, wielokrotnie kończą się śmiercią dla wiernych, którzy się ich podejmują.

Wierni ciepło przyjęli Dennisa do swojego Kościoła i pragnęli, aby reporter opowiedział ich historię, pokazując całemu światu ich wiarę natchnioną Duchem Świętym. Covington nie przewidział tego, że z czasem sam stanie się częścią wspólnoty kościoła "wężowników".

Autor bierze udział w nabożeństwach i z czasem, gdy coraz bardziej poznaje prawdę która głoszona jest w trakcie kazań, przyłącza się do wspólnoty. Opisuje on pełne adrenaliny doznania religijnej ekstazy, które towarzyszyły mu w czasie brania węży do rąk i innych rytuałów, których staje się częścią.

W książce w niesamowicie interesujący sposób opisane są uroczystości kościelne, proces kaznodziei, życie ludzi biorących węże do rąk, ich wierzenia, ofiary praktyk, a nawet trochę historii i osobistych przeżyć z życia autora.

Polecam książkę każdemu, kogo interesują egzotyczne wierzenia i pragnie poznać niebezpieczne zwyczaje mieszkańców u podnóża Appalachów. Książka jest dość krótka i dla wielu będzie to lektura na jedno posiedzenie.

Dennis Covington udowadnia, że dobry autor nigdy nie zna zakończenia swojej książki przed rozpoczęciem pisania.

Reportaż napisany w sposób subiektywny. Lektura niepokojąca, pełna mistycyzmu. Ciekawe literackie doświadczenie.

6.7/10

6.7/10

525 użytkowników ma tytuł Zbawienie na Sand Mountain. Nabożeństwa z wężami w południowych Appalachach na półkach głównych
116 użytkowników ma tytuł Zbawienie na Sand Mountain. Nabożeństwa z wężami w południowych Appalachach na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Zbawienie na Sand Mountain. Nabożeństwa z wężami w południowych Appalachach

Cytaty z książki Zbawienie na Sand Mountain. Nabożeństwa z wężami w południowych Appalachach

Dennis Covington Zbawienie na Sand Mountain. Nabożeństwa z wężami w południowych Appalachach Zobacz więcej