Śladami Steinbecka. W poszukiwaniu Ameryki

- 2021-07-28
- 2014-04-30
- 9788381912747
- Małgorzata Diederen-Woźniak
23 września 1960 roku John Steinbeck wraz ze swoim psem Charleyem wybrał się na wyprawę po Ameryce, by na nowo przyjrzeć się swojemu krajowi i jego mieszkańcom. Pięćdziesiąt lat później, z dokładnością co do godziny, Geert Mak wyrusza z dawnego domu Steinbecka w podróż śladami pisarza i jego psa, by obejrzeć Stany Zjednoczone z perspektywy roku 2010. Jak przez pół wieku zmieniły się amerykańskie miasta i miasteczka? Czego pragną i o czym marzą dziś Amerykanie? Co pozostało z mitu ziemi obiecanej? Czy to w Ameryce jest teraz centrum świata? Co w XXI wieku łączy Europę i Amerykę?
Tak jak Steinbeck Geert Mak unika utartych szlaków. Mila za milą przemierza ziemniaczane pola Maine i niekończące się prerie Środkowego Zachodu, zasiada do stołu z rolnikami, rybakami i nauczycielami, zagląda na lśniące przedmieścia, mija zabite deskami sklepy, wytrwale szukając korzeni tego kraju, który od wieków rozbudza wyobraźnię.
„Mak podąża śladami Steinbecka, pisarza, który u schyłku kariery postanowił na nowo „poszukać Ameryki”. Ale w odróżnieniu od gawędziarza kochającego słowa i czasem nonszalancko obchodzącego się z faktami, Holender jest dziennikarzem i historykiem. Oczytanym i doskonale do tej wyprawy przygotowanym. Jako osoba z zewnątrz, przyglądając się „potworowi”, często zauważa to, czego sami zainteresowani zobaczyć nie chcą lub nie potrafią. Przede wszystkim dostrzega sprzeczności, z którymi ten zbudowany z wyobrażeń kraj zmaga się od początku istnienia. „Czuć tu lekki i szybki krok” – pisze o Ameryce, która z otwartymi ramionami przyjmuje wszystko, co nowe, ale „maszyna szczęśliwości” często się zacina. Dziś, podobnie jak na początku lat sześćdziesiątych, gdy w drogę wyruszał Steinbeck, Ameryka znów konfrontuje się z głębokimi zmianami. Dla tych, którzy próbują je zrozumieć, wystrzegający się prostych diagnoz, ale stawiający celne pytania Mak będzie wyśmienitym kompanem i przewodnikiem.” Magdalena Rittenhouse
Kup Śladami Steinbecka. W poszukiwaniu Ameryki w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Śladami Steinbecka. W poszukiwaniu Ameryki
Reportaż literacki na najwyższym poziomie, rzecz godna polecenia tak miłośnikom Ameryki, jak i miłośnikom reportażu w ogóle. Podążając śladami Johna Steinbecka (nie do końca konsekwentnie) autor wyruszył w podróż po Stanach Zjednoczonych kilkanaście lat później. Książka jest świadectwem doświadczeń tej eskapady oraz towarzyszących jej przemyśleń. Dużo tu historii i polityki, wiele kwestii takich jak rasizm, dawniejsze i obecne ruchy religijne czy kwestia przyczyn amerykańskiego zaangażowania w świecie. Przewijają się tu liczne odwołania do innych autorów, najliczniejsze dotyczą rzecz jasna Steinbecka i jego "Podróży z Charleyem", zaraz na drugim miejscu jest Alexis de Tocqueville wraz z jego nieśmiertelnym dziełem "O demokracji w Ameryce", w końcu także Graham Greene i jego "Spokojny Amerykanin" (przy okazji polecam wyśmienitą ekranizację z Michaelem Cainem w roli głównej). Ameryka w wydaniu Geerta Maka to kraj wewnętrznie zróżnicowany, daleki od popularnego niegdyś w naszej części świata wyobrażenia "american dream". Tak jak istnieją stany odgrywające rolę Holandii, tak też nader liczne są miejsca będące w istocie amerykańską Grecją czy Włochami. Z drugiej strony wciąż niesłabnącą musi być moc wiary w amerykański etos zaradności i przedsiębiorczości, skoro wyznają ją często ludzie żyjący niebezpiecznie blisko poziomu uznawanego za egzystencjalne minimum, czy też ogólniej, prowadzący życie do wspomnianego etosu zgoła nieprzystające, jak choćby jeden z bohaterów książki, homoseksualista będący zarazem fanatycznym zwolennikiem Partii Republikańskiej (choć mamy tam też lidera demokratów z Nowego Orleanu, Leandera Perezę, i jego jakże znamienne słowa o "tych wszystkich Żydach, którzy powinni być spaleni w Buchenwaldzie i Dachau, ale nie zostali, dwóm milionom z nich Roosevelt pozwolił na nielegalny wjazd do naszego kraju" - s.516). Jedynym mankamentem książki może być jej nazbyt wyraziście zarysowana lewicowa perspektywa. Czytelnik reprezentujący poglądy liberalno-konserwatywne może się czasem poczuć jak uczniak strofowany przez nieco znerwicowanego nauczyciela (George W. Bush jako najgorszy prezydent w historii Ameryki). Skądinąd jednak wiadomo, że nie należy być czytelnikiem tylko jednej książki (czy też nieco szerzej: jednego rodzaju książek).
Oceny książki Śladami Steinbecka. W poszukiwaniu Ameryki
1489 użytkowników ma tytuł Śladami Steinbecka. W poszukiwaniu Ameryki na półkach głównych- Chcę przeczytać 1 081
- Reportaż 18
- USA 12
- Do kupienia 9
- 2014 7
- Ebook 6

OPINIE i DYSKUSJE o książce Śladami Steinbecka. W poszukiwaniu Ameryki
Ciekawa.
Ciekawa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak zmieniła się Ameryka od czasów Steinbecka? Jak to możliwe, że multikulturowy kraj pionierów, mistrzów przetrwania i zaradności przeżył zwrot o 180 stopni? Co jeszcze zostało z dawnej Ameryki? Które ideały przetrwały nie tylko w teorii? Czy naprawdę mamy czego zazdrościć Amerykanom? I kim oni dziś tak naprawdę są?
Daje do myślenia
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDaje do myślenia
Świetnie napisana analiza podróży Steinbecka i historii Stanów Zjednoczonych. Pozycja obowiązkowa dla fanów pisarza i jego kraju.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKawał dobrej literatury non-fiction. Autor zabiera nas w dwie podróże . Pierwsza z Johnem Steinbeckiem w 1960 roku, druga to historia Ameryki i charakterystyka narodu amerykańskiego. Przyłączam się do wcześniejszych opinii i polecam przed "Śladami..." przeczytać "Podróże z Charleyem".
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMonumentalne dzieło. Pod pozorem powtórzenia podróży Steinbecka autor serwuje nam kompendium na temat całej historii Stanów. Do tego dużo politologii i socjologii. Nie z wszystkim się zgadzam, ale naprawdę sporo nowego się dowiedziałem, a przecież młodzieniaszkiem już nie jestem. Zdecydowanie warto przeczytać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to7.5
7.5
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLubię Steinbecka ;)
Lubię Steinbecka ;)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo przeczytaniu "Podróży z Charleyem" "Śladami Steinbecka" było dla mnie oczywistym wyborem. Byłam ciekawa jak autor, cudzoziemiec jadący z żoną i GPS-em, za to bez psa, poradzi sobie z tematem. Podróż śladami Steinbecka jest przyczyną analizy zmian jakie zaszły w amerykańskim społeczeństwie na przestrzeni pięćdziesięciu lat. Autor przedstawia szeroki kontekst historyczny i społeczny. Czasami gubiłam się w szczegółach, bo nie znam aż tak dobrze historii Stanów. Jesienią tego roku oczy Europy będą zwrócone za ocean. Warto poznać przyczyny głosowania tak a nie inaczej.
Po przeczytaniu "Podróży z Charleyem" "Śladami Steinbecka" było dla mnie oczywistym wyborem. Byłam ciekawa jak autor, cudzoziemiec jadący z żoną i GPS-em, za to bez psa, poradzi sobie z tematem. Podróż śladami Steinbecka jest przyczyną analizy zmian jakie zaszły w amerykańskim społeczeństwie na przestrzeni pięćdziesięciu lat. Autor przedstawia szeroki kontekst historyczny i...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra książka. Pozwala trochę zrozumieć Amerykę, dlaczego jest taka a nie inna, skąd jej religijność, skąd przeświadczenie o swojej nadzwyczajności i dlaczego wszyscy (czy się do tego przyznajemy, czy nie) w sytuacjach kryzysowych wybuchających na świecie kierujemy nasze spojrzenia za Ocean.
Sugeruję, żeby najpierw przeczytać "Podróże z Charleyem" Steinbecka, bo to książka rzuca dużo światła na jego powieść/reportaż i możemy się dowiedzieć czy jego podróż 50 lat przed Geertem Makiem rzeczywiście wyglądała tak jak opisał.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSugeruję, żeby najpierw przeczytać "Podróże z Charleyem" Steinbecka, bo to...
Gwiazdka mniej za politologiczno-socjologiczne wtręty i analizy na poziomie licealisty