Dla ciebie wszystko

Okładka książki Dla ciebie wszystko autora Nicholas Sparks, 9788379856787
Okładka książki Dla ciebie wszystko
Nicholas Sparks Wydawnictwo: Albatros Ekranizacje: Dla ciebie wszystko (2014) Seria: Wszystkie kolory miłości literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
Wszystkie kolory miłości
The best of me
2015-12-10
2015-12-10
Magdalena Słysz
Ekranizacje:
Dla ciebie wszystko (2014)

Posłuchaj fragmentu
00:00 /00:00

Kup Dla ciebie wszystko w ulubionej księgarnii

Oceny książki Dla ciebie wszystko

1994 ocen

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dla ciebie wszystko

Niektóre historie miłosne nie kończą się wraz z ostatnią stroną młodości. Trwają w pamięci, w cichych wspomnieniach, w niedopowiedzianych słowach, które dojrzewają przez lata. Taką właśnie opowieścią jest „Dla Ciebie wszystko” Nicholasa Sparksa – powieść pełna nostalgii, bólu i niezwykłej czułości wobec ludzkiego serca.

Autor prowadzi nas do niewielkiego miasteczka, gdzie przeszłość nigdy naprawdę nie odchodzi. To tutaj Dawson Cole i Amanda Collier przeżyli swoją pierwszą, wielką miłość. On – chłopak z rodziny, której imię budziło strach i pogardę. Ona – dziewczyna z dobrego domu, wychowana w świecie oczekiwań i społecznych konwenansów. Ich uczucie było jak światło w miejscu pełnym cieni, ale od początku skazane było na walkę z rzeczywistością.

Sparks z niezwykłą wrażliwością pokazuje, że pierwsza miłość nigdy nie znika całkowicie. Zostaje w człowieku jak echo dawnych dni, jak obraz zapisany głęboko w pamięci.

„Wspomnienia to dziwna rzecz. Czasami są całkiem realne, ale czasami stają się tym, czym chcemy, żeby były.”

Dawson jest jedną z tych postaci, które trudno zapomnieć. Człowiekiem cichym, dobrym, a jednocześnie naznaczonym przez los. Przez całe życie próbuje udowodnić, że można wyrwać się z przeznaczenia, które inni zapisali w naszym nazwisku. Amanda natomiast nosi w sobie ciężar wyborów – tych podjętych z rozsądku, nie z serca.

Ich ponowne spotkanie po latach jest jak powrót do miejsca, które dawno przestało istnieć, a jednak wciąż żyje w pamięci. Wtedy pojawia się pytanie: czy miłość może przetrwać czas, rozłąkę i wszystkie błędy po drodze?

Sparks przypomina nam, że uczucie jest często bardziej złożone, niż chcielibyśmy wierzyć:
„Miłość zawsze mówi więcej o tych, którzy ją odczuwają niż o tych, którzy są jej obiektem.”

Jednym z najpiękniejszych momentów tej historii jest wyznanie, które pokazuje, czym naprawdę jest dojrzała miłość – nie romantycznym snem, lecz codziennością dzieloną z drugą osobą:
„Bycie razem to nie miesiąc miodowy. To rzeczywistość, ty i ja z krwi i kości… Chcę się z tobą śmiać i zasypiać, trzymając cię w ramionach.”

Ta powieść nie opowiada tylko o miłości. Opowiada również o wyborach, które kształtują całe życie. O tym, że czasem najtrudniejsze decyzje podejmujemy nie dla siebie, lecz dla innych.
Sparks pokazuje też brutalną prawdę o ludzkich relacjach:
„Jeśli weźmie się dwoje ludzi, dorzuci nieuniknione górki i dołki i wszystko razem pomiesza, to choćby para bardzo się kochała, nie uniknie konfliktów”

„Dla Ciebie wszystko” jest historią słodko-gorzką. Opowieścią o tęsknocie, która potrafi przetrwać dekady, o ludziach próbujących odnaleźć sens w decyzjach podjętych dawno temu. To książka o miłości, która nie zawsze daje szczęście – ale zawsze pozostawia ślad.

Po zamknięciu tej powieści zostaje w czytelniku cicha melancholia i jedno ważne pytanie: czy w życiu naprawdę istnieje ktoś, dla kogo bylibyśmy gotowi oddać wszystko?

Bo jak mówi Dawson w jednym z najbardziej poruszających zdań tej historii:
„Dałem ci to, co miałem najcenniejszego.”

I może właśnie dlatego ta opowieść tak bardzo porusza – bo przypomina, że prawdziwa miłość nigdy nie jest prosta, ale zawsze jest prawdziwa 🥹.

Dziękuję za zaufanie i egzemplarz do recenzji od wydawnictwa @wydawnictwoalbatros (współpraca reklamowa) 🩷.

Autor prowadzi nas do niewielkiego miasteczka, gdzie...

Polecam.

Polecam.

Przepiękna, wciągająca książka, ale przy tym bardzo smutna.

Przepiękna, wciągająca książka, ale przy tym bardzo smutna.

14746 użytkowników ma tytuł Dla ciebie wszystko na półkach głównych
3207 użytkowników ma tytuł Dla ciebie wszystko na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Dla ciebie wszystko

Cytaty z książki Dla ciebie wszystko

Nicholas Sparks Dla ciebie wszystko Zobacz więcej
Nicholas Sparks Dla ciebie wszystko Zobacz więcej