A Torch Against the Night

Okładka książki A Torch Against the Night autora Sabaa Tahir, 1101998873
Okładka książki A Torch Against the Night
Sabaa Tahir Wydawnictwo: Razorbill Cykl: A z popiołów zrodzi się ogień (tom 2) fantasy, science fiction
A z popiołów zrodzi się ogień (tom 2)
2016-08-30
2016-08-30
angielski
1101998873

Kup A Torch Against the Night w ulubionej księgarnii

Oceny książki A Torch Against the Night

OPINIE i DYSKUSJE o książce A Torch Against the Night

Druga część serii, to książka, którą czyta się praktycznie na jednym wdechu. Styl autorki wciąż wciąga, akcja płynie wartko, a świat przedstawiony pozostaje fascynujący i pełen szczegółów, które sprawiają, że łatwo w niego wejść i poczuć klimat opowieści. Mimo że książka jest świetna, muszę przyznać, że delikatnie mniej wciaga niz pierwsza część.

Mam mieszane uczucia do tej książki. Z jednej strony jest dość ciekawa i chciałabym wiedzieć jak seria się skończy, z drugiej zaś męczy mnie.
Główna bohaterka jest trochę głupiutka, niektóre sceny też nie mają za wiele logiki. Nie interesuje mnie Helena i irytowało mnie, że musiałam przerywać wątki z ruchem oporu, by czytać jej perspektywę. Już ciekawszą postacią jest Harper.
Prawdopodobnie jednak przeczytam kolejną część. Przyznaję, że wolałabym, by to była trylogia, żebym mogła ją już mieć z głowy.

ᴀ ᴢ ᴘᴏᴘɪᴏᴌóᴡ ᴢʀᴏᴅᴢɪ ꜱɪę ᴏɢɪᴇń była to genialna książka o której długo nie mogłam przestać myśleć. Dlatego miałam nadzieję, że kontynuacja będzie też tak dobra i absolutnie się nie zawiodłam! Drugi tom zdecydowanie trzyma poziom, a nawet zaskakuje jeszcze bardziej.

Po zakończeniu pierwszego tomu nastawiłam się na kolejną dawkę bólu i cierpienia.. Oczywiście tego nie zabrakło. ᴋᴜ ᴄɪᴇᴍɴᴏśᴄɪ ᴡᴢɴɪᴇꜱɪᴇᴍʏ ᴘᴏᴄʜᴏᴅɴɪᴇ nie dość, że porwała mnie w wir akcji od pierwszych stron, to jeszcze wzbudziła masę emocji. To książka która łapie za serce, wzrusza, zmusza do przemyśleń i nie daje o sobie zapomnieć. Nie sądziłam, że ta część będzie jeszcze bardziej brutalna i smutna, ale tak właśnie było. Autorka świetnie poprowadziła dalsze losy bohaterów. Dba o każdy szczegół i trzyma w napięciu niemal od początku do końca.

Wykreowany świat jest jednym z najlepszych elementów tej serii. Świat w jakim żyją bohaterowie jest brutalny, niebezpieczny, bezlitosny i mroczny. Nie brakuje tutaj intryg, polityki, konfliktów i spisków. Mnóstwo było takich scen, które wywoływały ciarki i poruszały mnie. W Imperium nie ma miejsca na litość czy słabość.

Dodatkowego klimatu nadawał wątek podróży jaki w ᴋᴜ ᴄɪᴇᴍɴᴏśᴄɪ ᴡᴢɴɪᴇꜱɪᴇᴍʏ ᴘᴏᴄʜᴏᴅɴɪᴇ się pojawia. Przez większość książki bohaterowie muszą uciekać przez pustynie, ukrywać się i żyć w niepewności. Podróż nie jest łatwa. Wielokrotnie niemal czułam ten stres jaki towarzył Lai, Eliasowi i reszcie. Walczą oni nie tylko o przetrwanie, ale też o wolność.

Wątek romantyczny jest w tej serii tylko tłem. Jest delikatny, subtelny i rozwija się stopniowo oraz naturalnie, co jest cudowne. Momentów z Laią i Eliasem w tym tomie jest jeszcze mniej w porównaniu z poprzednim. Przyznam, że czasami mnie to frustrowało, ale nie mogę powiedzieć, że jest to wada. Dzięki temu ich relacja jest silniejsza i bardziej szczera.

W drugim tomie dostajemy aż trzy perspektywy, co było naprawdę świetne! Bardzo się ucieszyłam, że mogłam czytać losy Eliasa, Lai i Helene. Dzięki temu każdy rozdział dokładał coś nowego, lepiej poznawałam każdego z bohaterów i poznałam ich motywację, przemyślenia. Wszyscy zostali mistrzowsko wykreowani - zarówno główne postacie jak i te poboczne. Laia, Elias i Helene mimo, że są młodzi w życiu przeszli bardzo wiele. Każdy ma swoje lęki i traumy.

Laia momentami denerwowała mnie swoim niezdecydowaniem i podejmowanymi decyzjami, aczkolwiek patrząc na to, że jest tak młoda można przymknąć na to oko. Laia przechodzi znaczną przemianę i wykazuje się dużą odwagą oraz siłą.
Helene zyskała moją sympatię. W pierwszym tomie jakoś nie potrafiłam jej polubić, ale dzięki jej perspektywie tutaj zdecydowanie ją rozumiałam i bardzo jej współczułam. Sytuacja w jakiej się znalazła była niesamowicie ciężka. Jako Krwawy Krogulec zmuszona jest wytropić Eliasa, a jeśli tego nie zrobi jej rodzinie grozi śmiertelne niebezpieczeństwo.
Elias jeszcze bardziej skradł moje serce. Jest bohaterem absolutnie wyjątkowym, z wielkim sercem, który zasługuje na szczęście i wolność.

ᴋᴜ ᴄɪᴇᴍɴᴏśᴄɪ ᴡᴢɴɪᴇꜱɪᴇᴍʏ ᴘᴏᴄʜᴏᴅɴɪᴇ to wspaniała kontynuacja serii, która zaskakuje, wciąga bezpowrotnie i zafunduje czytelnikowi ból, plot twisty oraz dużoo emocji.
Jeśli lubicie fantastykę młodzieżową nie możecie przegapić ᴀ ᴢ ᴘᴏᴘɪᴏᴌóᴡ ᴢʀᴏᴅᴢɪ ꜱɪę ᴏɢɪᴇń! Brutalna, nieszablonowa, emocjonująca, szokująca, fantastyczna -, taka właśnie jest ta seria. Zdecydowanie polecam!

Bookstagram: books_witholiwia

2227 użytkowników ma tytuł A Torch Against the Night na półkach głównych
525 użytkowników ma tytuł A Torch Against the Night na półkach dodatkowych

Okładka książki Star Wars: Z pewnego punktu widzenia. 40 opowiadań na 40-lecie Nowej nadziei Ben Acker, Renée Ahdieh, Tom Angleberger, Ben Blacker, Jeffrey Brown, Pierce Brown, Meg Cabot, Rae Carson, Adam Christopher, Zoraida Córdova, Delilah S. Dawson, Kelly Sue DeConnick, Paul Dini, Ian Doescher, Ashley Eckstein, Matt Fraction, Alexander Freed, Jason Fry, Kieron Gillen, Christie Golden, Claudia Gray, Pablo Hidalgo, Emily Kate Johnston, Paul S. Kemp, Mur Lafferty, Ken Liu, Griffin McElroy, John Jackson Miller, Nnedi Okorafor, Daniel José Older, Mallory Ortberg, Beth Revis, Madeleine Roux, Greg Rucka, Gary D. Schmidt, Cavan Scott, Charles Soule, Sabaa Tahir, Elizabeth Wein, Glen Weldon, Richard William Wheaton, Gary Whitta

Cytaty z książki A Torch Against the Night