Zen To Done. Proste sposoby na zwiększenie efektywności
Koniec syzyfowych prac
Autor tej książki był kiedyś osobą niezwykle nieuporządkowaną. Na jego biurku zalegały stosy papierów, jego skrzynkę e-mailową zalewały setki wiadomości, na które nie był w stanie odpowiedzieć (czasem nawet nie wiedział, że je otrzymał!),zaś lista zadań „na dziś” nie miała końca. Był zły, zestresowany i brakowało mu poczucia mocy. Sfrustrowany, odkrył wreszcie Davida Allena z jego systemem Getting Things Done i… uprościł system. Tak powstał najprostszy sposób porządkowania spraw do załatwienia, który Leo Babauta nazwał Zen To Done. Poznaj go (poświęć mu chwilę, ta książka jest naprawdę krótka),zmień nawyki i ciesz się — Twoje życie stanie się o wiele prostsze!
Muszę dodać, że zmiana nawyków jest możliwa. Za pomocą technik opisanych tu i na mojej stronie — ZenHabits.net) — sam zmieniłem swoje nawyki: rzuciłem palenie, zacząłem biegać, zacząłem się zdrowiej odżywiać, przebiegłem maraton, podwoiłem swoje zarobki, uporządkowałem finanse, zostałem weganinem, niemal w zupełności pozbyłem się długów, ukończyłem triatlon, zrzuciłem ponad 10 kilo i założyłem popularny blog. Jak więc widać, zdecydowanie można zmienić swoje nawyki. Wystarczy zacząć skromnie, znaleźć odpowiednią motywację i zachować koncentrację.
(Leo Babauta, wstęp do książki)
Kup Zen To Done. Proste sposoby na zwiększenie efektywności w ulubionej księgarni
Oceny książki Zen To Done. Proste sposoby na zwiększenie efektywności
436 użytkowników ma tytuł Zen To Done. Proste sposoby na zwiększenie efektywności na półkach głównych- Chcę przeczytać 235
- Poradniki 7
- Rozwój osobisty 6
- Ebook 5
- 2020 3
- 2015 3
Cytaty z książki Zen To Done. Proste sposoby na zwiększenie efektywności
Dodaj cytat z książki Zen To Done. Proste sposoby na zwiększenie efektywności
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zen To Done. Proste sposoby na zwiększenie efektywności
Prosto, krótko, skutecznie - właśnie tak, jak w poradnikach lubię.
Babauta nie tworzy nowej filozofii. Raczej bierze to, co działa w innych systemach i składa z tego coś, co jest do zrobienia nawet w codziennym chaosie. Bez presji, bez perfekcji, bez aplikacji na 12 urządzeń.
Dziesięć nawyków opisanych przez autora to nie rewolucja, ale dobrze zebrane przypomnienie, że skuteczność nie polega na tym, żeby robić więcej, tylko żeby robić to, co trzeba z konsekwencją, uważnością i spokojem.
Zachwyciłam się tym, że w mniej niż 100 stronach udało się zmieścić system, który ołówkiem i notesem pomaga ogarnąć rzeczywistość.
Prosto, krótko, skutecznie - właśnie tak, jak w poradnikach lubię.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo „Getting Things Done”, które uczy porządku, i po „Esencjaliście”, który przypomina, co naprawdę ważne – „Zen To Done” jest jak domknięcie tych wątków. To nie system idealny, ale system możliwy do wdrożenia od dziś.
Tą książkę kiedyś już czytałem i tym razem pamiętałem że czytałem ;) i właściwie nawet nie zamierzałem czytać jej ponownie, ale akurat tak wyszło pewnego dnia, że musiałem zająć sobie trochę czasu, nie chciałem czytać niczego bardziej angażującego, a jednocześnie to musiało być coś na smartfonie... ją akurat miałem i zacząłem czytać, i przeczytałem z 75%, a resztkę potem w inne popołudnie... Bo książka jest krótka. Rady nie są może jakieś rewolucyjne (dla mnie dzisiaj już nie, za pierwszym przeczytaniem były pewnie bardziej),ale zwięzłe i przydatne. Ta o odręcznych notatkach w małym notesiku (lub spiętych karteczkach) chyba wreszcie wezmę sobie do serca... Ogólnie książka jest minimalistyczna - jak autor ;) i chyba rzeczywiście do przeczytania w 1,5 godziny jak się skupić tylko na tym. Tu jeszcze moja krótka opinia po pierwszym przeczytaniu:
Książka krótka (minimalistyczna ;) ),do przeczytania w jeden dzień, ale dobra - po protu zwięzła. Sposób opiera się na uproszczonym GTD i do mnie też bardziej przemawia.
(czytana i przeczytana po raz 1: 25.03.2018,
czytana po raz 2: 22.02-1.03.2025)
4-/5 [6/10]
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWydaje się być przydatnym zbiorem rad, które pozwolą lepiej planować swoje życie oraz zwiększać produktywność.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo taki podręcznik na temat organizacji sobie czasu, przestrzeni, życia. Rady nie są bardzo odkrywcze, ale zebrane w zwięzłą postać. Taka książką, którą każdy powinien mieć na półce, skrypt do którego się wraca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChoć lubię poradniki tego autora, ta książka nie przypadła mi do gustu. Za duzo tych karteczek, notesów, katalogów, teczek. Jakoś to wszystko przypominało mi bardziej haos niż organizację. Może jestem po prostu za mało zajęta 😉, by te wszystkie porady wydały mi się przydatne.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzym jest Zen To Done (ZTD)? Odpowiemy na to pytanie nieco przewrotnie, nie tłumacząc bezpośrednio, lecz podając tylko jeden przykład: gdyby Syzyf zastosował ZTD, wtoczyłby na górę ten przeklęty kamień i ruszył do innych zaległych zadań. Jak dla mnie zbyt USA style brak przekładu na Polskie realia
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka przedstawia uproszczony i zmodyfikowany system GTD, w sam raz dla minimalistów. Możliwe są dwa podejścia, albo skrajnie minimalistyczne składające się z 4 kroków, albo pełne 10 krokowe (nie musimy wykonywać wszystkich 10). Metody te są dosyć oczywiste i większości zapewne dobrze znane, lecz sęk w tym, że nie każdy wyrobił sobie nawyk wykonywania tych kroków żeby osiągać to, co chcemy. Jak na książkę za 20zł to nie mam żadnych zastrzeżeń
Książka przedstawia uproszczony i zmodyfikowany system GTD, w sam raz dla minimalistów. Możliwe są dwa podejścia, albo skrajnie minimalistyczne składające się z 4 kroków, albo pełne 10 krokowe (nie musimy wykonywać wszystkich 10). Metody te są dosyć oczywiste i większości zapewne dobrze znane, lecz sęk w tym, że nie każdy wyrobił sobie nawyk wykonywania tych kroków żeby...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toProsta, ale obiecująca metoda, polecam dla tych, którzy chcą lepiej zorganizować swoje życie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra książka o podstawach produktywności. Tak jak czytałem różne recenzje, faktycznie autor przekazuje wiedzę w bardzo prosty sposób.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCałkiem ok, ale przedstawiona metoda posiada wiele niedociągnięć. Bardziej należałoby traktować ją jako dobrą inspirację do własnych poszukiwań i sposobów zmiany nawyków.