Zen To Done. Proste sposoby na zwiększenie efektywności

Okładka książki Zen To Done. Proste sposoby na zwiększenie efektywności autora Leo Babauta, 9788324682546
Okładka książki Zen To Done. Proste sposoby na zwiększenie efektywności
Leo Babauta Wydawnictwo: Helion poradniki
poradniki
2014-01-01
2014-01-01
2011-03-30

Kup Zen To Done. Proste sposoby na zwiększenie efektywności w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zen To Done. Proste sposoby na zwiększenie efektywności

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zen To Done. Proste sposoby na zwiększenie efektywności

Prosto, krótko, skutecznie - właśnie tak, jak w poradnikach lubię.
Po „Getting Things Done”, które uczy porządku, i po „Esencjaliście”, który przypomina, co naprawdę ważne – „Zen To Done” jest jak domknięcie tych wątków. To nie system idealny, ale system możliwy do wdrożenia od dziś.
Babauta nie tworzy nowej filozofii. Raczej bierze to, co działa w innych systemach i składa z tego coś, co jest do zrobienia nawet w codziennym chaosie. Bez presji, bez perfekcji, bez aplikacji na 12 urządzeń.
Dziesięć nawyków opisanych przez autora to nie rewolucja, ale dobrze zebrane przypomnienie, że skuteczność nie polega na tym, żeby robić więcej, tylko żeby robić to, co trzeba z konsekwencją, uważnością i spokojem.
Zachwyciłam się tym, że w mniej niż 100 stronach udało się zmieścić system, który ołówkiem i notesem pomaga ogarnąć rzeczywistość.

Prosto, krótko, skutecznie - właśnie tak, jak w poradnikach lubię.

Na półkach: , , , ,

Tą książkę kiedyś już czytałem i tym razem pamiętałem że czytałem ;) i właściwie nawet nie zamierzałem czytać jej ponownie, ale akurat tak wyszło pewnego dnia, że musiałem zająć sobie trochę czasu, nie chciałem czytać niczego bardziej angażującego, a jednocześnie to musiało być coś na smartfonie... ją akurat miałem i zacząłem czytać, i przeczytałem z 75%, a resztkę potem w inne popołudnie... Bo książka jest krótka. Rady nie są może jakieś rewolucyjne (dla mnie dzisiaj już nie, za pierwszym przeczytaniem były pewnie bardziej),ale zwięzłe i przydatne. Ta o odręcznych notatkach w małym notesiku (lub spiętych karteczkach) chyba wreszcie wezmę sobie do serca... Ogólnie książka jest minimalistyczna - jak autor ;) i chyba rzeczywiście do przeczytania w 1,5 godziny jak się skupić tylko na tym. Tu jeszcze moja krótka opinia po pierwszym przeczytaniu:
Książka krótka (minimalistyczna ;) ),do przeczytania w jeden dzień, ale dobra - po protu zwięzła. Sposób opiera się na uproszczonym GTD i do mnie też bardziej przemawia.

(czytana i przeczytana po raz 1: 25.03.2018,
czytana po raz 2: 22.02-1.03.2025)
4-/5 [6/10]

Wydaje się być przydatnym zbiorem rad, które pozwolą lepiej planować swoje życie oraz zwiększać produktywność.

436 użytkowników ma tytuł Zen To Done. Proste sposoby na zwiększenie efektywności na półkach głównych
69 użytkowników ma tytuł Zen To Done. Proste sposoby na zwiększenie efektywności na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Zen To Done. Proste sposoby na zwiększenie efektywności

Dodaj cytat z książki Zen To Done. Proste sposoby na zwiększenie efektywności