24/7. Późny kapitalizm i koniec snu

Okładka książki 24/7. Późny kapitalizm i koniec snu autora Jonathan Crary, 9788362376919
Okładka książki 24/7. Późny kapitalizm i koniec snu
Dariusz Żukowski

Kup 24/7. Późny kapitalizm i koniec snu w ulubionej księgarnii

Oceny książki 24/7. Późny kapitalizm i koniec snu

OPINIE i DYSKUSJE o książce 24/7. Późny kapitalizm i koniec snu

Książka z cyklu: to mógł być artykuł, względnie esej. Każde zdanie było tak zapchane wypełniaczami, że momentami nie dawało się tego czytać. Tezy były bardzo proste ale autor tak komplikował wszystko używając przesadnie wyszukanego języka. Temat bardzo ciekawy, chętnie przeczytałabym o tym więcej od kogoś, kto nie ma aż tak pretensjonalnego stylu pisania.

częśc przykładów i odniesień ciekawa i popierająca postawioną tezę (czyli można dużo popodkreślać sobie),całościowo za duże rozmycie i zbyt wiele wstawek pozornie na temat

Jeżeli miałabym wybrać top 3 książek z 2025 roku - ta by się nie załapała. Ale za to jeśli miałabym wybrać top 300, to też bym jej tu nie dodała.
Autorowi bardzo szybko skończyły się rozważania na temat tego w jaki sposób kapitalistyczne funkcjonowanie 24/7 wpływa na ludzi, sen i świat, i przeszedł do snucia się od tematu do tematu, po drodze rzucając "24/7", żeby dodać całości pozoru spójności.
Warto dodać, że tematy, po których się snuł to niekoniecznie tematy, na których się zna, ale bardzo chciał się na nie wypowiedzieć. I tak pogawędził sobie o kapitalizmie, telewizji, tych złych brutalnych grach video, o autyzmie i koncernach farmaceutycznych, o liberalizmie I ogólnie stanie świata. Ciekawe, ale jak upiję swojego wuja na pierwszym lepszym rodzinnym spędzie, to będę miała to samo, taniej, za to z bardzo podobnymi wnioskami. I ja nie po to kupiłam tę książkę, żeby czytać coś takiego.

782 użytkowników ma tytuł 24/7. Późny kapitalizm i koniec snu na półkach głównych
86 użytkowników ma tytuł 24/7. Późny kapitalizm i koniec snu na półkach dodatkowych

Jonathan Crary
Jonathan Crary
Jonathan Crary jest profesorem (Meyer Schapiro Professor of Modern Art and Theory) w Department of Art History and Archeology w Columbia University. Specjalizuje się w teorii i historii kultury wizualnej, przede wszystkim dziewiętnastowiecznej. Był współzałożycielem cenionej oficyny Zone Books, którą też współredaguje. Publikuje między innymi w pismach "Artforum", "October", "Cahiers du Cinema". Jest autorem książki Techniques of the Observer on Vision and Modernity in the Nineteenth Century (1990) oraz współredaktorem zbioru Incorporations (1992) poświęconego problematyce ciała we współczesnej kulturze technologicznej.

Cytaty z książki 24/7. Późny kapitalizm i koniec snu

Jonathan Crary 24/7. Późny kapitalizm i koniec snu Zobacz więcej