Inna Rzeczpospolita jest możliwa! Widma przeszłości, wizje przyszłości

Okładka książki Inna Rzeczpospolita jest możliwa! Widma przeszłości, wizje przyszłości autorstwa Jan Sowa
Jan Sowa Wydawnictwo: W.A.B. nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
2015-04-08
2015-04-08
Dlaczego w Polsce jest źle? Czy można to zmienić?
Minęło ćwierćwiecze od transformacji ustrojowej w Polsce. Choć różne dane wskazują na całkiem dobrą kondycję polskiej gospodarki, społeczeństwo nie jest w najlepszym stanie. Młodzi ludzie masowo emigrują, spada liczba urodzeń, instytucje publiczne są nieefektywne, brakuje poczucia wspólnoty między Polakami, a na scenie politycznej rozgrywa się pełen afer medialny spektakl. Czy istnieje wyjście z tej sytuacji? Jan Sowa, autor szeroko komentowanej książki Fantomowe ciało króla, pokazuje źródła tego stanu rzeczy, obala mity na temat polskiej historii, poddaje błyskotliwej i krytycznej analizie dominujące w Polsce nurty polityczne: konserwatyzm oraz neoliberalizm, i w przystępny sposób wskazuje, że istnieje też trzecia droga…

Kup Inna Rzeczpospolita jest możliwa! Widma przeszłości, wizje przyszłości w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Inna Rzeczpospolita jest możliwa! Widma przeszłości, wizje przyszłości

Oceny książki Inna Rzeczpospolita jest możliwa! Widma przeszłości, wizje przyszłości

Opinie i dyskusje o książce Inna Rzeczpospolita jest możliwa! Widma przeszłości, wizje przyszłości

Ale przelot!

Ale przelot!

Bezalternatywność czyli dogmatyzm jest manipulacją elit walczących o utrwalenia i wzbogacanie swego dominacyjnego i przemocowego status quo.

Interpretacja dziejów oraz próba poszukiwań recept na przyszłość z lewicowego punktu widzenia w zwięzłym publicystycznym opakowaniu. Ciekawe, nawet jeśli ideowo to nie moja działka. Krytyka systemu polityczno-gospodarczego Rzeczpospolitej Obojga Narodów interesująca i dość celna. Na temat komunizmu i Solidarności autor też pisze ciekawie, nawet jeśli z wieloma rzeczami fundamentalnie się nie zgadzam. Gorzej z tytułowymi wizjami przyszłości tutaj mam typowe dla dzisiejszej lewicy mętne, przeintelektualizowane teorie, które niespecjalnie tworzą spójną koncepcję...

452 użytkowników ma tytuł Inna Rzeczpospolita jest możliwa! Widma przeszłości, wizje przyszłości na półkach głównych
82 użytkowników ma tytuł Inna Rzeczpospolita jest możliwa! Widma przeszłości, wizje przyszłości na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Inna Rzeczpospolita jest możliwa! Widma przeszłości, wizje przyszłości

Okładka książki Chłop - niewolnik? Szreniawskie seminaria antropologiczne Agnieszka Floryszczak, Jan Grad, Bartosz Hordecki, Piotr Kuligowski, Waldemar Kuligowski, Małgorzata Litwinowicz-Droździel, Michał Rauszer, Jan Sowa, Maksymilian Stanulewicz, Violetta Wróblewska
Okładka książki Ściana pracowni/NFT/Studio Wall Rafał Bujnowski, Zofia Czartoryska, Miłosz Horodyski, Jan Sowa, praca zbiorowa
Okładka książki W poszukiwaniu wspólnego mianownika. Uniwersalizm i progresywna polityka kulturalna Teodor Ajder, Claudia Ciobanu, Anna Curcio, Ulrike Guérot, Alexandre Lacroix, Andrzej Leder, Robert Pfaller, Jan Sowa, Ana Teixeira Pinto, Ovidiu Țichindeleanu, Robin van den Akker
Okładka książki Kultury antycypowanych przyszłości Paweł Dobrosielski, Iwona Kurz, Jan Sowa
Kultury antycypowanych przyszłości Paweł Dobrosielski, Iwona Kurz, Jan Sowa
Okładka książki Delfin w malinach. Snobizmy i obyczaje ostatniej dekady Jakub Banasiak, Olga Drenda, Jakub Dymek, Małgorzata Dziewulska, Natalia Fiedorczuk, Mirosław Filciak, Łukasz Gorczyca, Maciej Jakubowiak, Joanna Krakowska-Narożniak, Zofia Król, Iwona Kurz, Michał Paweł Markowski, Łukasz Najder, Wojciech Nowicki, Agata Pyzik, Bartosz Sadulski, Karol Sienkiewicz, Robert Siewiorek, Sebastian Smoliński, Jakub Socha, Jan Sowa, Stanisław Szabłowski, Ziemowit Szczerek, Jan Topolski, Konstanty Usenko, Jakub Wencel, Marcin Wicha
Jan Sowa
Jan Sowa
Studia polonistyczne, filozoficzne i psychologiczne na Uniwersytecie Jagiellońskim w Krakowie. Redaguje dział "Obrazy kultury" magazynu "Ha!art". Jego teksty ukazywały się także w "Gazecie Wyborczej", "Lampie", "Krytyce Politycznej" i w Magazynie "2+3D". Zajmuje się tłumaczeniem książek i artykułów z zakresu politologii, filozofii i socjologii. Dużo podróżował, między innymi po Afryce, Indiach, Azji Południowo-Wschodniej i po obu Amerykach. Interesuje się głównie powiązaniami społeczno-kulturowymi a w szczególności zjawiskiem przeobrażania społeczeństwa "zachodu" pod wpływem obcych Europie kultur i rolą mediów, jaką w tym zjawisku one sprawują.

Czytelnicy Inna Rzeczpospolita jest możliwa! Widma przeszłości, wizje przyszłości przeczytali również

Zajeździmy kobyłę historii. Wyznania poobijanego jeźdźca Karol Modzelewski
Zajeździmy kobyłę historii. Wyznania poobijanego jeźdźca
Karol Modzelewski
Karol Modzelewski, nieżyjący i dziś trochę już zapomniany historyk oraz działacz Solidarności w autobiograficznej książce - jego życie to historia Polski XX wieku w pigułce. Rzadko bywał w pierwszym szeregu (chociaż pamiętam jego udział w programie "Herbatka u Tadka" pod koniec lat 90 :),ale wiele kluczowych wydarzeń widział na własne oczy. Najbardziej podobały mi się 3 fragmenty: opisy dzieciństwa spędzonego w Sowietach, historie więzienne (w szczególności zderzenie mentalności inteligenta z rzeczywistością zza krat) oraz końcowa mocna krytyka szokowej terapii Balcerowicza. Najciekawszy wątek tej książki to właśnie trudno uchwytna prawda dla kogoś, kto w 1989 dopiero przychodził na świat, czyli zdrada robotniczych ideałów przez Solidarność. Ruch, który od początku stał na barkach pracowników wielkich fabryk i zakładów, w 1989 roku odwrócił się od nich nagle uznając ich za kłopotliwy balast na drodze ku kapitalistycznej przyszłości. Do dzisiaj zresztą ci sami ludzie na swoje żale słyszą, że powinni "zmienić pracę i wziąć kredyt". Modzelewski w takim podejściu słusznie upatruje podglebia dla PiS-u i źródeł powstania partyjnego duopolu, który definiuje polską politykę od 20 lat. Słowem, ciekawa, choć długa książka, pouczająca lektura dla osób zainteresowanych XX-wieczną historią Polski, pokazująca zniuansowanie zarówno PRL-owskiego reżimu, jak i obozu Solidarności. Modzelewski (w przeciwieństwie np. do Roberta Krasowskiego, którego książki o tym okresie dziejów Polski również lubię) nie pozuje na nieomylny autorytet, któremu musimy uwierzyć "bo tak było i już" - dlatego zdecydowanie "kobyłę" polecam. :)
Bullshit_detector - awatar Bullshit_detector
ocenił na71 miesiąc temu
Czarna ziemia. Holokaust jako ostrzeżenie Timothy Snyder
Czarna ziemia. Holokaust jako ostrzeżenie
Timothy Snyder
Moja opinia jest taka, że Snyder trafia w samo sedno, bo nie opisuje historii jako zamkniętego rozdziału, lecz jako mechanizm, który może uruchomić się ponownie w innych warunkach. Jeśli prawo przestaje działać, a państwo się rozpada, człowiek bardzo szybko traci ochronę, którą daje porządek instytucjonalny. W takiej sytuacji nie liczy się już obywatelstwo, prawa czy odpowiedzialność władzy — liczy się tylko siła i przynależność. To moment, w którym ludzie przestają być podmiotami, a stają się problemem do rozwiązania. Wtedy pojawia się najniebezpieczniejszy skrót myślowy: proste wyjaśnienia biologiczne i etniczne. Zamiast złożonych przyczyn kryzysu winę przypisuje się „innym” — bo to łatwe, szybkie i politycznie skuteczne. Snyder pokazuje, że właśnie w takim klimacie rodzą się zbrodnie masowe: nie z chaosu emocji, lecz z chaosu państwowego. Dlatego historia — jak pisze — nie wraca w tej samej formie. Ona zmienia kostium. Dziś nie musi to być ideologia z XX wieku, wystarczą: rozpad instytucji, delegitymizacja prawa, i narracja, która dzieli ludzi na „biologicznie lepszych” i „gorszych”. To ostrzeżenie jest aktualne, bo pokazuje, że cywilizacja nie upada nagle. Upada etapami — najpierw znika prawo, potem państwo, a na końcu człowiek. I właśnie dlatego „Czarna ziemia” nie jest książką o przeszłości, tylko o tym, co może się wydarzyć, jeśli przestaniemy traktować państwo i prawo jako fundament, a nie przeszkodę.
Tomasz Weśniuk - awatar Tomasz Weśniuk
Po południu. Upadek elit solidarnościowych po zdobyciu władzy Robert Krasowski
Po południu. Upadek elit solidarnościowych po zdobyciu władzy
Robert Krasowski
„Po południu” pana Roberta Krasowskiego to nieco podstarzała pozycja (trzynastoletnia książka w kontekście wciąż toczącej się polityki nie pachnie zbytnią świeżością),a przynajmniej taka się wydaje. Im dalej w treść, tym bardziej uświadamiałem sobie, w jakim byłem błędzie. Uważałem – jak wielu zwykłych ludzi, uczonych, ekspertów, profesorów – że rozmawianie na temat tak niedawnych i wciąż budzących emocje wydarzeń, jakimi są poszczególne rządy w Rzeczypospolitej, jest głupie, nierozsądne, a co najmniej zbędne. Idąc tropem myśli profesora Antoniego Dudka, byłem jedną z osób, które uważały rzetelną analizę działań polskich decydentów politycznych za niemożliwą, ponieważ – nie tylko, ale przede wszystkim – ówczesne konflikty w lwiej części wciąż zagrzewają polską opinię publiczną, a ich kreatorzy, kontynuatorzy i podżegacze wciąż są ważkimi postaciami wśród elit dyrygujących polskim państwem. Pan Krasowski udowodnił mi jednak, że się pomyliłem. Książka jednego z głównych autorów legendarnego dla mnie Wydawnictwa, które nie szczędzi pustych kartek papieru na sztuczne pogrubianie tomu, daje radę. Co więcej – daje radę w wielkim stylu, bo przeprowadza rzetelny i zdroworozsądkowy rozkład polskiego parlamentaryzmu z lat 1989-1995. Opowieść kończy się bowiem zwycięstwem lidera Sojuszu Lewicy Demokratycznej, Aleksandra Kwaśniewskiego w wyborach prezydenckich. Wracając do głównej myśli: autor rzetelnie, choć opiniotwórczo, mówi o wydarzeniach sprzed lat. W samym wstępie do książki przyznaje się do tego, że przed rozpoczęciem prac nad monografią polityczną Trzeciej Rzeczypospolitej sam głosił bardzo odmienne opinie od tych, które przedstawia w niniejszym dziele. O szczegółach nie będę się zbytnio rozpisywał, ponieważ warto samemu przeczytać rozważania pana Krasowskiego i dojść do własnych, samodzielnych wniosków. Od siebie mogę powiedzieć, że pierwszy raz udało mi się trafić na tak różne od powszechnego spojrzenie na działalność prezydencką Lecha Wałęsy. Z podobnymi ocenami Aleksandra Kwaśniewskiego, Leszka Cezarego Millera czy Jarosława Aleksandra Kaczyńskiego już się kilka razy zetknąłem, ale w przypadku przywódcy „Solidarności” to była dla mnie kompletna nowość. Choćbym próbował usilnie wytknąć dziennikarzowi niekonsekwencję, błędy logiczne czy nieobiektywizm, to nie mogę tego zrobić. A naprawdę bym chciał, bo opinie i komentarze, moim zdaniem, z definicji powinny być krytyczne – dla dobra autora i jego audytorium. Muszę niestety (choć może i nie-niestety?) przyznać: tak, Robert Krasowski odwalił kawał dobrej roboty! Mimo że jego najnowsze dzieło, czyli „Klucz do Kaczyńskiego”, nie do końca przypadło mi do gustu, o czym możecie przeczytać w moim komentarzu pod tamtą publikacją, to tutaj mamy do czynienia z niewątpliwą bombą. Gdyby każdy wyborca przeczytałby „Po południu”, to nasz kraj byłby lepszy. I nie chodzi mi, broń Boże, o bezrefleksyjną zgodę z tezami Roberta Krasowskiego – chodzi mi jedynie o przemyślenie kwestii, które autor podnosi, we własnym zakresie. Ja, przykładowo, będąc po całkowicie odmiennej stronie niż Donald Franciszek Tusk czy Jarosław A. Kaczyński, jestem w stanie docenić ich geniusz polityczny. Dziennikarz w książce podnosi również bardzo ważną, choć często zapominaną rzecz: owy geniusz nie jest spokojnym, koncyliacyjnym i kompromisowym działaniem w porozumieniu z innymi opcjami politycznymi. Świat byłby piękny – parafrazuję autora – gdyby tak wyglądała polityka, ale tak nie jest. Polityka i jej zręczne uprawianie polega na walce, niekiedy brutalnej i nieuczciwej, ale konstytucyjnej. Szantaże, intrygi i zmiany sojuszów to element codzienności w każdej dojrzałej demokratycznej polityce – czy tego chcemy, czy nie. Literówek nie zauważyłem, więc (zgodnie z tradycją) uznajmy, że jest ich tyle, ile policzyłbym na palcach jednej ręki. Cenię też nieco mniej antyekologiczne podejście w kwestii rozlokowania tekstu. W przeciwieństwie do dzisiejszych wielu publikacji Wydawnictwa Czerwonego i Czarnego, nie ma tu aż tak wielu pustych kart. Dziś też mogliby państwo tak zrobić xD
Lordzik - awatar Lordzik
Siódemka Ziemowit Szczerek
Siódemka
Ziemowit Szczerek
Siódemka. Z pozycji Kielc najważniejsza droga regionu. Z tego samego względu od dawna zainteresowany byłem przeczytaniem książki, o której wiedziałem tylko tyle, że akcja jest osadzona przy tej szosie. Nie miałem wcześniej do czynienia z żadną książką Szczerka, więc nie wiedziałem czego się spodziewać, a jednak mimo to miałem nadzieję na więcej udziału siódemki w "Siódemce". Tymczasem jest to zaledwie trasa, którą pokonuje narrator, dużo więcej jest tu narracji w stylu "Polactwa" Ziemkiewicza oraz antypolskiego kosmopolityzmu. W moim szczerym i nieliterackim odczuciu treść wygląda tak, jakby autor miał dobry pomysł na książkę, ale dla animuszu zażył jakiegoś narkotyku, i przez to przygody robią się coraz bardziej głupawe. Ewentualnie rzeczywiście tak było, na zasadzie co mi się napisze jak się sztachnę. Trzecia alternatywa to celowe pisanie akcji żeby tak to właśnie wyglądało, bohater z kolejnymi dawkami pewnych środków przeżywa coraz bardziej piekielne historie. Pisząc jakąś analizę literacką, od biedy dałoby się wyciągnąć morał z tej książki, żeby nie ćpać. Mimo to polecam - jeśli ktoś ma dystans i lubi cięty humor bez ceregieli, nie polecam - jeśli ktoś ma głębsze uczucia religijne i wrażliwą wyobraźnię. Łaciny podwórkowej się nie czepiam, gdyż... samemu mi się w głowie wyrywają co jakiś czas, a książka jest pisana z pozycji głowy narratora, mówiącego w myślach do siebie.
Piotr Sobota - awatar Piotr Sobota
oceniła na63 lata temu
Prześniona rewolucja. Ćwiczenie z logiki historycznej Andrzej Leder
Prześniona rewolucja. Ćwiczenie z logiki historycznej
Andrzej Leder
Obiektywizmu tej pozycji ocenić nie mogę, niemniej była to, górnolotnie ujmując, intelektualna uczta. Leder stara się odpowiedzieć na pytanie, które, z moich obserwacji, rzadko kiedy sobie zadajemy - na które wielu znajomych, gdy ich dla testu zaczepnie pytałem, nie było w stanie dokładnie odpowiedzieć - czyli jak w Polsce narodziła się klasa średnia i czemu jej kondycja jest tak kulawa i niepewna, czemu mamy problem z ustaleniem własnej tożsamości i gdzieś tam jesteśmy zawieszeni między ciągłym gonieniem Zachodu i uciekaniem przed Wschodem. Centralną tezą książki jest to, że konstytutywne dla formowania się klasy średniej wydarzenia, w odróżnieniu od krajów o wysokiej samoświadomości typu Francja, nie były udziałem Polaków, tj. wydarzyły się, jak to określa autor, transpasywnie(zmiana zaszła realnie, ale sprawczość była jakby "poza nami": my staliśmy się beneficjentami/przegranymi procesu (zależy jak na to patrzeć),którego nie zrobiliśmy własnymi rękami, więc i nie do końca umiemy go włączyć w sensowną opowieść o sobie. W praktyce dokonało się to, jak pisze Leder, poprzez ręce okupanta niemieckiego, a potem radzieckiego. Stą∂ właśnie “prześniona rewolucja”.
Wykorzystując narzędzia psychoanalizy autor tłumaczy, jakie zjawiska podświadomości zbiorowej zostały w ten sposób skatalizowane, czytaj: czemu Zagłada, a także późniejsza rewolucja ziemiańska (czyli rozpad dawnego porządku opartego o ziemiaństwo aka szlachtę jako klasę -> wywłaszczenia, przesunięcia własności, reforma rolna i ogólnie demontaż “pańskości" jako realnej struktury społecznej,) pozwoliły na przemianę pola symbolicznego (jedno z Lacanowskich pojęć, których w książce jest bardzo dużo; wszak to właśnie psychoanaliza Lacanowska została tutaj wykorzystana jako teoria krytyczna, btw. może to trochę przytłoczyć, bo jest tego dużo i żeby zrozumieć dobrze książka, trzeba ieć trochę backgroundu) oraz imaginarium Polaków i jak to wpłynęło na to, kim jako naród jesteśmy. Dla mnie pozycja obowiązkowa, o której dużo rozmyślam i która w duży sposób wpłynęła na moje myślenie o tożsamości narodowej oraz o historii i pozycji Polski.
SkogensKonung - awatar SkogensKonung

Cytaty z książki Inna Rzeczpospolita jest możliwa! Widma przeszłości, wizje przyszłości

Ponieważ w świecie człowieka prawda ma, jak przekonywał wiele razy Jacques Lacan, strukturę fikcji, z praktycznego punktu widzenia liczy się to, co ludzie myślą, że jest prawdziwe, a nie to, czego prawdziwość da się udowodnić w rzeczowej, logicznej analizie.

Rozwiń
Jan Sowa Inna Rzeczpospolita jest możliwa! Widma przeszłości, wizje przyszłości Zobacz więcej

Neoliberalizm dobrze opisuje figura centaura: na górze (dla elit) ma on ludzką twarz i jest partnerem, z którym można się dogadać, na dole (dla biednych) prezentuje natomiast swoją zwierzęcą bezwzględność. Pozwala to również zrozumieć i opisać polską transformację ustrojową z początku lat dziewięćdziesątych ubiegłego stulecia, zaprojektowaną przez neoliberałów amerykańskich (Jeffrey Sachs i David Lipton),a przeprowadzoną przez polskich (Leszek Balcerowicz i Waldemar Kuczyński). Bez sensu jest pytanie, jakie miała ona skutki dla Polski, ponieważ jej konsekwencje były diametralnie odmienne dla różnych klas Polaków. Dla tych, którzy posiadali jakieś formy kapitału - zasoby materialne, wiedzę, kapitał społeczny - miała uśmiechniętą twarz człowieka, któremu wreszcie się udało, zaś dla gorzej usytuowanych była bezwzględną bestią. Problem z polską transformacją nie polegał na tym, jaka była jej cena - za duża, czy uczciwa - ale na tym, kto ją zapłacił. Czy też, mówiąc dokładnie, problem polega na tym, że cenę za transformację zapłacili nie ci, którzy na niej skorzystali.

Rozwiń

Papież, nawołując Polaków i Polki, aby przestali się bać, zachował się jak roztropny król z "Małego Księcia" Saint-Exupéry'ego - zarządził zachód słońca, gdy dzień miał się już ku końcowi.