24/7 Późny kapitalizm i celowość snu

- publicystyka literacka, eseje
- 2022-01-01
- 2022-01-01
Dwadzieścia cztery godziny na dobę przez siedem dni w tygodniu. Od kilku lat Departament Obrony Stanów Zjednoczonych przeznacza ogromne środki na badania nad pewnym gatunkiem ptaków. Pasówka białobrewa jest w stanie latać przez kilka dni i nocy bez przerwy na sen. Badania mają doprowadzić do odkrycia metody pozwalającej utrzymać długotrwałą, niewymagającą snu aktywność także u ludzi. Stawką jest stworzenie żołnierza, a w dalszej perspektywie również pracownika i konsumenta, który przez wiele dni może się obyć bez snu.
W świecie zachodniego kapitalizmu ideałem jest nieprzerwana aktywność i dyspozycyjność – dwadzieścia cztery godziny na dobę przez siedem dni w tygodniu. W tak skonstruowanej rzeczywistości nie ma miejsca na sen; staje się on ekskluzywnym i nieco anachronicznym dobrem. Odwołując się do filozofii, filmów i dzieł sztuki, Jonathan Crary analizuje proces stopniowego zawłaszczania naszego czasu, w tym także snu, przez kapitalistyczną logikę wydajności i produktywności. Patrząc z tej perspektywy, sen okazuje się jednym z ostatnich przyczółków buntu i wolności jednostki. Śpijcie spokojnie!
Co roku wydaje się miliardy dolarów na badania nad tym, jak doprowadzić do skrócenia czasu podejmowania decyzji i wyeliminowania bezużytecznych minut poświęconych na refleksję i kontemplację. Oto, czym jest dziś postęp – polega on na coraz większym przejmowaniu kontroli nad czasem i doświadczeniem człowieka. [fragment książki]
Kup 24/7 Późny kapitalizm i celowość snu w ulubionej księgarni
Oceny książki 24/7 Późny kapitalizm i celowość snu
42 użytkowników ma tytuł 24/7 Późny kapitalizm i celowość snu na półkach głównych- Chcę przeczytać 27
- Nauka 1
- Przeczytałem inne wydanie 1
- Fikcja 1
- Papier 1
Cytaty z książki 24/7 Późny kapitalizm i celowość snu
Śmierć, choć zamaskowana na wiele sposobów, jest jednym z produktów ubocznych neoliberalizmu: kiedy ludzie nie mają już nic, co można by im odebrać – czy to zasobów, czy możliwości pracy – stają się najzwyczajniej niepotrzebni.

OPINIE i DYSKUSJE o książce 24/7 Późny kapitalizm i celowość snu
Pseudo naukowy bełkot, przeładowany "trudnymi' słowami dla wrażenia mądrości autora. Brakowało mi jeszcze o płaskiej ziemi wzmianki (choć może była gdzieś dalej- nie udało mi się przebrnąć przez te idiotyzmy do końca).
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka brzmi jak bełkot fanatyka teorii spiskowych.
Tak naprawdę najciekawsze w tej książce było streszczenie z tyłu okładki. Sprowokowało do myślenia nad snem i jego znaczeniem w dobie kapitalizmu. Niestety cała reszta zawiodła.
Mały plus za to, że szybko się czyta, choć przypuszczam, że wiele osób może zamęczyć – pan Crary uwielbia stosować trudne słowa i zawiłe sformułowania zupełnie bez potrzeby.
Książka brzmi jak bełkot fanatyka teorii spiskowych.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrezentowane tezy nie są weryfikowane, prezentowane są pół-prawdy, autor często pisze o czymś, o czym zupełnie nie ma pojęcia, a to wszystko w tonie narastającej katastrofy. No ale najważniejsze, że ilość cytowanych filozofów jest wystarczająco duża, aby podkreślić erudycję autora...
Tak naprawdę najciekawsze w tej...