Pod ziemią, pod wodą

- interaktywne, obrazkowe, edukacyjne
- 2015-05-14
- 2015-05-14
Nowy, dwustronny album Aleksandry i Daniela Mizielińskich. Po obrazkowej podróży po lądach, morzach i kulturach świata nadszedł czas na książkową wyprawę do wnętrza ziemi i w głębiny mórz i oceanów.
„Pod ziemią, pod wodą” to naładowana informacjami księga pełna ogromnych ilustracji i szczegółowych przekrojów. Poprowadzą was one w głąb naszej planety, pokazując, co kryje się pod powierzchnią lądów i wód. Będziecie schodzić coraz głębiej i głębiej – od cienkiej warstwy gleby tuż pod stopami do gorącego jądra Ziemi, od skąpanych w słońcu raf koralowych do pogrążonego w ciemności i chłodzie najgłębszego miejsca oceanów.
Znajdziecie tam zwierzęta żyjące pod ziemią i dziwne głębinowe stworzenia, najgłębiej sięgające korzenie i plątaniny podziemnych rur, sensacyjne wykopaliska i skamieniałe kości dinozaurów. Zajrzycie do podziemnych nor i norek, zapuścicie się w labirynty jaskiń i zjedziecie na dno najgłębszej kopalni świata. Wypróbujecie zabytkowe okręty podwodne, zanurkujecie w podmorskiej studni i odwiedzicie wrak Titanica. Odkryjecie tajemnice podziemnego i podwodnego świata.
Części „Pod ziemią” i „Pod wodą” zaczynają się po przeciwnych stronach książki, by spotkać się w środku, na rozkładówce poświęconej jądru Ziemi.
Kup Pod ziemią, pod wodą w ulubionej księgarni
Oficjalne recenzje książki Pod ziemią, pod wodą
Znajdź się w swoim żywiole!
Aleksandra i Daniel Mizielińscy, świetni ilustratorzy oraz pomysłodawcy i autorzy niezwykłych książek dla dzieci, stanowią już dziś uznaną markę. Każda z ich nowych publikacji wzbudza żywe emocje oraz zainteresowanie nie tylko czytelników – małych i dużych – ale także krytyków, artystów i znawców książki dziecięcej. Podobnie było w przypadku ich ostatniego, jak dotąd, dzieła. Dwustronna książka „Pod ziemią, pod wodą” cieszy się niesłabnącym uznaniem czytelników, zebrała zasłużenie mnóstwo pochwał, a ostatnio chińska edycja książki otrzymała tytuł najlepszej książki roku 2015 przyznawany przez The Beijing News Weekly Review.
Ogromna księga Mizielińskich to ambitne zadanie nie tylko w kwestii ćwiczenia nadgarstków – tomisko, którego lekturę można rozpocząć z obu stron, przedstawia to, co dla przeciętnego człowieka jest niewidoczne. Z każdą stroną możemy się bowiem bardziej zagłębić pod podszewkę tego, co widzimy żyjąc na Ziemi – zanurkować w wodne odmęty lub zanurzyć w głąb nory (niekoniecznie króliczej),jaskini czy podziemnego tunelu. Podróżując wraz z każdą kolejną stroną w głąb, możemy poczuć się jak Alicja spadająca w dół nory Białego Królika. Dziewczynka obawiała się, że jej swobodne opadanie może się wcale nie skończyć lub w najlepszym wypadku osiągnąć swój kres w środku Ziemi, ale stało się inaczej. Tutaj rzecz wygląda dokładnie jak w przypuszczeniach bohaterki Lewisa Carrolla – rzeczywiście osiągamy koniec docierając podczas lektury do środka Ziemi, bez względu na to, z której strony rozpoczniemy przygodę z książką: z powierzchni ziemi czy wody.
W czasie czytania i oglądania woluminu – bowiem tekst i ilustracje pełnią tu równie ważką rolę – dajemy się porwać fascynującej różnorodności i bogactwu tego, co mamy dosłownie pod stopami (lub pod swoim, unoszonym na falach, ciałem). Oglądamy podziemne rośliny, zaglądamy pod powierzchnię różnych zbiorników wodnych, poznajemy zwierzęta mieszkające pod ziemią i tajemnicze organizmy żyjące w niedostępnych głębinach oceanów. Podziwiamy odkrywców podziemnych bogactw, nurków - pasjonatów przekraczających możliwości i ograniczenia własnego ciała, lecz także doskonale funkcjonujące podziemne przedsiębiorstwa wydobywcze, wspomagane wciąż ulepszanymi zdobyczami techniki. W równym stopniu zachwycić nas zatem może niesamowite piękno i zaskakująca cudowność natury, jak i niesłychana pomysłowość i brawura poznawcza człowieka, próbującego zgłębić jej sekrety. Słowo „zgłębić” idealnie oddaje trudności w wydzieraniu przyrodzie jej tajemnic – bowiem im głębiej i dalej od powierzchni, tym mniej zbadana jest nasza planeta, a znajdujące się w niej stworzenia, substancje i rządzące nimi prawa wciąż czekają na odkrycie, zbadanie i opisanie.
Ta pięknie wydana w dużym formacie ponad stustronicowa książka zapewni każdemu, kto się z nią zetknie, pasjonującą, pełną przygód i niespodzianek wyprawę w głąb dwóch żywiołów, dzięki której straci poczucie czasu. Tom stanowi doskonałą inwestycję i przyniesie wymierne korzyści – dzięki niemu nie tylko poszerzymy swoją wiedzę (korzyść poznawcza),doskonale spędzimy czas (rozrywka),będziemy chcieli podzielić się opisanymi w niej odkryciami z innymi (społeczna),ale także możemy się poczuć zainspirowani do własnych poszukiwań (edukacyjna),a może nawet do wyboru hobby (rozwojowa) czy zawodu (zawodowa). Nie od rzeczy będzie także nadmienić, że w jednym tomie znajdziemy tu informacje z wielu dziedzin: biologii, fizyki, chemii, geografii, archeologii, a także mechaniki, historii techniki i odkryć naukowych i wielu innych, co nie tylko umożliwi oszczędzanie wydatków na różne opracowania, ale i czasu potrzebnego na ich poszukiwanie i wertowanie (informacyjno-ekonomiczna). Nie wspominając już o niebagatelnym wpływie tej publikacji na rozwój wrażliwości ekologicznej, artystycznej czy czytelniczej. Miejmy nadzieję, że autorzy stworzą także książki o kolejnych żywiołach – powietrzu i ogniu.
Chcesz znaleźć się w swoim żywiole? Odkryj przyjemność płynącą z lektury. Aby dać się porwać żywiołowi czytaj książki piękne i mądre. Jeśli wybierzesz powyższą - możesz nawet rzucić się żywiołowo w objęcia dwóch żywiołów jednocześnie…
Jowita Marzec
Oceny książki Pod ziemią, pod wodą
521 użytkowników ma tytuł Pod ziemią, pod wodą na półkach głównych- Chcę przeczytać 331
- Dla dzieci 19
- Dzieci 5
- Książki dla dzieci 5
- 2015 4
- Dziecięce 4

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pod ziemią, pod wodą
Można spędzić wiele czasu eksplorując wszystkie aspekty naturalnych i ludzkich obiektów pod ziemią i pod wodą. Jak zwykle sporo informacji ale też fantastyczne ilustracje.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOjej, urocza i wartościowa <3
Ojej, urocza i wartościowa <3
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKażdy psychofan literatury dziecięcej zna to nazwisko. Aleksandra i Daniel Mizielińscy tworzą cudowne, dopracowane książki. Dla dzieci... tych małych i tych wielkich. Ja dałam się oczarować lata temu publikacją Pora na potwora. I dalej trwam w tym zachwycie.
Pod ziemią, pod wodą to album obrazkowy. Dwustronna publikacja podróżnicza po ciekawostkach z lądu i morza. Z każdą stroną schodzimy coraz głębiej i głębiej. Aż spotkamy dwa żywioły we wnętrzu ziemi.
To nie jest książka do szybkiego czytania. Ją trzeba smakować. Powoli zagłębiać się w bogatą treść. Znajdziemy tu informacje z takich dziedzin jak biologia, chemia, fizyka, geografia czy archeologia. Są informacje z historii techniki, odkryć naukowych i wynalazków. Każdy znajdzie coś dla siebie, a przy okazji odkryje cudowny świat nauki. Ogrom ilustracji i szczegółów budzi zainteresowanie czytelnika. Wszystko jest wyważone i akuratne.
Książka się nie nudzi
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPod ziemią, pod wodą to album obrazkowy. Dwustronna publikacja podróżnicza po ciekawostkach z lądu i morza. Z każdą...
Bardzo fajna książka dla dzieci opowiadającą o tym, co jest pod ziemią i pod wodą. Dużo interesujących faktów i ciekawostek, a książka jest zrobiona w ciekawy sposób.
Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam.
Fantastyczna książka dla dzieci(i nie tylko:))Moi synowie bardzo ją lubią.
Fantastyczna książka dla dzieci(i nie tylko:))Moi synowie bardzo ją lubią.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo ciekawa wyprawa do wnętrza ziemi i w głębiny mórz i oceanów na kartach tej właśnie książki. Książka zawiera dwie części, a obie można czytać odwracając album do góry nogami. Poszczególne części zaczynają się po przeciwnych stronach książki, aby spotkać się w środku. Czy to nie jest pomysłowe? To pełna ciekawostek i ważnych informacji przyrodniczych książka ze szczegółowymi ilustracjami i przekrojami. Czytelnicy poznają głąb planety odkrywając co kryje się pod powierzchnią lądów i wód, od gleby do gorącego jądra Ziemi, od raf koralowych aż po najgłębsze dna oceanów poznając żyjące pod ziemią lub oceaniczne zwierzęta, wykopaliska, skamieniałe kości dinozaurów, jaskinie, dna kopalni, okręty podwodne, a nawet wrak Titanica. Wszystkie sekrety podziemnego i podwodnego świata są znakomicie przedstawione graficznie przez autorów. 👏 Więcej na blogu: https://mamaizabawa.blogspot.com/2023/06/pod-ziemia-pod-woda.html
To ciekawa wyprawa do wnętrza ziemi i w głębiny mórz i oceanów na kartach tej właśnie książki. Książka zawiera dwie części, a obie można czytać odwracając album do góry nogami. Poszczególne części zaczynają się po przeciwnych stronach książki, aby spotkać się w środku. Czy to nie jest pomysłowe? To pełna ciekawostek i ważnych informacji przyrodniczych książka ze...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAh jaka to pasjonująca lektura!
Książka zawiera dwie części, których lekturę można rozpocząć odwracając album do góry nogami.
Dowiemy się z niej m.in.:
🪨 jak zbudowane jest wnętrze naszej planety, jakie warunki panują w kolejnych warstwach Ziemi i jak najgłębiej udało się ludziom dostać,
🪨 jakie organizmy żywe mieszkają pod ziemią i jak budują swoje domy,
🪨 jak złoża i minerały znajdziemy pod ziemią, jak można je łączyć i do czego są wykorzystywane,
🌊 jak wygląda rys historyczny technologii łodzi podwodnych i podwodnych skafandrów, a także jak najgłębiej do tej pory przy ich pomocy zszedł człowiek,
🌊 jakie stworzenia żyją pod wodą i czym wyróżniają się ryby głębinowe,
🌊 jak odnaleziono wrak Titanica i co z niego zostało.
To genialny album, pełen informacji mistrzowsko zilustrowanych i podzielonych tematycznie. Ta skarbnica wiedzy zapewni Wam rozrywkę na wiele godzin oraz zaspokoi nawet najbardziej dociekliwych młodych odkrywców.
Dowiedziałam się z niego niesamowitych rzeczy i mam poczucie, że ogromnie poszerzył moje horyzonty. To fenomenalna lektura. Prawdziwy skarb w naszej domowej bibliotece ❤️
Ah jaka to pasjonująca lektura!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Pod ziemią, pod wodą" to niesamowity album wiedzy o tym co dzieje się i znajduje w obszarach podwodnych i podziemnych, stworzony przez mistrzowski duet Mizielińskich.
Dowiemy się z niej m.in.:
🪨 jak zbudowane jest wnętrze naszej planety, jakie...
To jest po prostu geniusz sam w sobie! Piękna, wyczerpująca, niesamowita podróż wgłąb Ziemi. Dzieci 4 i 6 lat nie rozstają się z tą książką, sama jestem zachwycona wszystkim: treścią, obrazkami, formatem, ilością wiadomości, jakością wiadomości. Niezaprzeczalny must have każdego przedszkolaka!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFantastyczna! Piękne rysunki i dodane do nich opisy w jasny sposób wyjaśniające dzieciom (a czasem i dorosłym) wiele aspektów otaczającego nas świata. Po czytaniu tej książki mój 3latek zaczął wyjaśniać ciociom w przedszkolu jak działa kanalizacja i skąd sie bierze woda w kranie 😂 polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toInteresujący pomysł na książkę, choć widać, że w "wodnej" części autorzy musieli się zdrowo wysilić, by zachować objętość ciekawostek i informacji ;) Pozycja może działać na wyobraźnię młodego odkrywcy i może być czymś do czego się wraca, by coś sprawdzić lub jeszcze raz obejrzeć ilustracje.