Czysta anarchia

Mere Anarchy
2008-01-01
2008-01-01
Wojsław Brydak

Kup Czysta anarchia w ulubionej księgarnii

Oceny książki Czysta anarchia

OPINIE i DYSKUSJE o książce Czysta anarchia

Mógłbym wyciąć z tego zbioru absurdalnych opowiastek kilka naprawdę porażająco komicznych historyjek. Parskałem śmiechem i starałem się zapamiętywać co apetyczniejsze kawałki, które Allen zdaje się wytrząsać z rękawa. Tu trzeba mieć wrodzony dar od Stwórcy, bo nie wierzę, że można po prostu myśleć, myśleć i wymyślić żart. To się rodzi samo.

Kilka tekstów słabszych, co jest chyba winą "przedawkowania" tego typu tekstów. Miejscami drażnić może zbyt głębokie zanurzenie w (pop)kulturze amerykańskiej, co utrudnia poruszanie się w kontekstach niezbędnych do rozpoznania żartu.

Na szczęście mamy na końcu sporą dawkę "przypisów" tłumacza.

(Gdyby tak na poważnie rozmawiać o tej książce, to wyjdzie, że to w sumie cholernie gorzka satyra na kapitalizm)

Kilka tekstów słabszych, co jest...

Teksty raz lepsze, raz gorsze, czasem niezrozumiałe, zarówno w warstwie tekstowej, jak i stylistycznej. Gdyby w tym wszystkim choć raz można byłoby się szczerze roześmiać, może uznałabym, że jej przeczytanie nie było całkowitą stratą czasu.

Kilka krótkich esejów do połknięcia w jedną noc. Przyjemna lektura, idealna do pociągu, czy też na spokojny wieczór dla przyjemności.
Woody Allen i na papierze potrafi pokazać swoje niezwykłe przemyślenia i poczucie humoru. Czytając eseje miała przed sobą gotowe obrazy, niemal tak jakbym oglądała jeden z jego filmów. I ta atmosfera opowiadania, także jakby z filmu wzięta, humor i konstrukcja świata.
Naprawdę zachęcam!

2075 użytkowników ma tytuł Czysta anarchia na półkach głównych
572 użytkowników ma tytuł Czysta anarchia na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Czysta anarchia

Okładka książki Obłędni rycerze Woody Allen, John Kendrick Bangs, L. Frank Baum, Peter S. Beagle, Robert Bloch, Ray Bradbury, Gilbert Keith Chesterton, Philip K. Dick, Peter Haining, Jerome K. Jerome, Salvatore Albert Lombino, Stan McMurtry, Spike Milligan, Alan Alexander Milne, Mervyn Peake, Terry Pratchett, Peter Sellers, Tom Sharpe, David L. Stone, James Thurber, Ben Travers, Mark Twain, Orson Welles, Donald E. Westlake, Gene Wolfe
Woody Allen
Woody Allen
Woody Allen, właśc. Allan Stewart Konigsberg (ur. 1 grudnia 1935 w Nowym Jorku) - amerykański scenarzysta, reżyser, aktor, muzyk, producent i kompozytor. Znany jako twórca "intelektualnej komedii". Jest jednym z najbardziej uznanych amerykańskich reżyserów. Jego filmy (wszystkie tworzone w technice monofonicznej) bazują na literaturze, seksualności, filozofii, psychologii, jego żydowskim pochodzeniu, filmie europejskim i Nowym Jorku, gdzie przeżył on całe swoje życie. Jest klarnecistą jazzowym. Jego występy jako klarnecisty w Europie były przedmiotem filmu dokumentalnego Wild Man Blues. 28 grudnia 2008 wystąpił z zespołem Woody Allen and his New Orleans Jazz Band w warszawskiej Sali Kongresowej.

Cytaty z książki Czysta anarchia